ΤΟΠΙΚΑ

Ανθεί το παρεμπόριο παρά τους καθημερινούς ελέγχους στο κέντρο

ανθεί-το-παρεμπόριο-παρά-τους-καθημερ-540481

Τους πρώτους τρεισήμισι μήνες του 2019 έγιναν 13 συλλήψεις για παράνομο υπαίθριο εμπόριο

Πιάνουν πόστο σε κεντρικούς δρόμους, όπου υπάρχει κίνηση καταναλωτών και δεν διστάζουν να απλώσουν την πραμάτεια τους προς πώληση ακόμη και δίπλα ή και μπροστά από βιτρίνες καταστημάτων. Παράνομοι μικροπωλητές «ξεφυτρώνουν» σαν… μανιτάρια αποτελώντας πρόκληση για εμπόρους, που καταβάλλουν ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές για τη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Ρισκάρουν ακόμη και να συλληφθούν, αρκεί να βγάλουν το… μεροκάματο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε άνθιση, παρά τους συστηματικούς καθημερινούς ελέγχους αστυνομικών του Τμήματος Βόλου, βρίσκεται το παρεμπόριο.

Πλανόδιοι χωρίς τις απαιτούμενες άδειες στήνουν αυτοσχέδιους πάγκους ή πολλές φορές ακουμπούν απλώς πάνω σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια την πραμάτεια τους, διαλαλώντας τα εμπορεύματά τους έξω από τις πόρτες εμπορικών επιχειρήσεων.

Σε Ερμού, Ιωλκού και Κ. Καρτάλη εντοπίζεται η μεγαλύτερη δραστηριότητα παράνομων μικροπωλητών που εμπορεύονται από παπούτσια και φυτά μέχρι ρολόγια, ομπρέλες, γυαλιά, μπαταρίες, φακούς και ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Α.Τ. Βόλου αστυνόμο α’ Βασίλειο Μπαλατσούκα και βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, από τις αρχές του 2019 έχουν γίνει συνολικά 13 συλλήψεις για παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Πρόκειται μάλιστα για ένα… σπορ που δεν έχει εθνότητα, καθώς από το σύνολο των συλληφθέντων οι 6 είναι ημεδαποί και οι επτά αλλοδαποί ηλικίας έως 40 ετών σε βάρος των οποίων ασκήθηκε αυτόφωρη διαδικασία.

Φαίνεται όμως ότι οι δράστες δεν το βάζουν κάτω και επιστρέφουν στην εμπορική πιάτσα μόλις αφεθούν ελεύθεροι. Εχουν το νου τους για πιθανούς νέους ελέγχους και όταν αντιληφθούν αστυνομική παρουσία δεν διστάζουν ακόμη και να εγκαταλείψουν την πραμάτεια τους για να διαφύγουν της σύλληψης. Τέσσερις εγκαταλείψεις έχουν γίνει από παράνομους πλανόδιους πωλητές που προτίμησαν να αφήσουν πίσω το εμπόρευμά τους παρά να συλληφθούν.

«Η δίωξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου είναι στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Ομως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οπότε και τα κρούσματα αυξάνονται με στόχο και την προστασία του νόμιμου στεγασμένου εμπορίου», ανέφερε ο κ. Μπαλατσούκας.

Χιλιάδες είδη κάθε χρόνο στη «σκουπιδιάρα»

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα, τρία στον Βόλο και ένα στη Ν. Ιωνία, για παρεμπόριο. Από αστυνομικούς κατασχέθηκαν συνολικά 30 ζευγάρια αθλητικά παπούτσια, 52 κολόνιες, 34 ζευγάρια γυαλιά ηλίου και τέσσερα ρολόγια χειρός. Κάθε χρόνο από τις αστυνομικές αρχές κατάσχονται χιλιάδες είδη ως προϊόντα παράνομου υπαίθριου εμπορίου. Σύμφωνα με τον Νόμο τα είδη κατάσχονται, καταγράφονται και συντάσσεται πρωτόκολλο καταστροφής.

Στη «σκουπιδιάρα» καταλήγουν εκατοντάδες ζευγάρια παπούτσια και χίλια δυο άλλα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν σε δομές όπως για παράδειγμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και «να πιάσουν τόπο». «Δυστυχώς ο Νόμος προβλέπει κατάσχεση και καταστροφή. Μακάρι να υπήρχε μέριμνα», σχολιάζει ο κ. Μπαλατσούκας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου