ΤΟΠΙΚΑ

Φθηνότερο φέτος το πασχαλινό τραπέζι

φθηνότερο-φέτος-το-πασχαλινό-τραπέζι-540594

Στα 7,35 ευρώ το κιλό η μέση τιμή του παραδοσιακού οβελία – Επιστροφή σε τιμές της διετίας 2006 – 2007

Φθηνότερο αναμένεται να είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου Καταναλωτών – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και με βάση τις τρέχουσες ισχύουσες τιμές. Το κόστος θα περιορίσει η τιμή του παραδοσιακού οβελία η οποία με τα ισχύοντα δεδομένα είναι κατά μέσο όρο ένα ευρώ πιο χαμηλή σε σχέση με πέρυσι.

Βάση έρευνας του ΙΝΚΑ και υπολογίζοντας μία οικογένεια των τεσσάρων έως έξι ατόμων, το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 285 ευρώ, επιστρέφοντας στα επίπεδα της διετίας 2006 – 2007.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μία οικογένεια θα χρειαστεί θα δαπανήσει 80 ευρώ για το αρνί, 30 ευρώ για τη μαγειρίτσα, 25 ευρώ για το κοκορέτσι, 12 ευρώ για κάρβουνα κι άλλα τόσα για σαλάτες, 30 ευρώ για κουλούρια και τσουρέκια (18 και 12 ευρώ αντίστοιχα), 8 ευρώ για αβγά, 25 ευρώ για τυριά και τζατζίκι, 16 ευρώ για μπίρες, 10 ευρώ για χύμα κρασί, 14 ευρώ για αναψυκτικά και 23 ευρώ σε διάφορα άλλα είδη. Συνολικά θα δαπανήσει 285 ευρώ όταν το 2008 το ίδιο τραπέζι κόστιζε 308,16 ευρώ.

Η σημαντική διαφορά φαίνεται να διαμορφώνεται από την τιμή του παραδοσιακού οβελία. Βάσει των στοιχείων του ΙΝΚΑ φέτος η μέση τιμή του αρνιού θα διαμορφωθεί στα 7,35 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι κόστιζε 8,50 ευρώ το κιλό, ενώ περίπου δύο ευρώ κάτω αναμένεται να είναι η τιμή του κατσικιού από τα 10,5 ευρώ το 2018 στα 8,35 ευρώ το κιλό φέτος. Αντιθέτως την ανιούσα λόγω παγετού των περασμένων μηνών έχουν πάρει τα λαχανικά: τα λεμόνια πωλούνται κατά μέσο όρο 0,97 ευρώ το κιλό, το τεμάχιο το μαρούλι προς 0,65 ευρώ, οι ντομάτες προς 1,82 ευρώ το κιλό, τα κρεμμυδάκια προς 1,85 ευρώ το κιλό και το μπρόκολο προς 2,98 ευρώ το κιλό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου