ΤΟΠΙΚΑ

Προβληματική η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη

προβληματική-η-πρόσβαση-στη-δικαιοσύ-544256

Σοβαρές ελλείψεις υποδομών για ΑμεΑ στο δικαστικό μέγαρο, που «αγγίζουν τα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές πρόσβασης για άτομα με αναπηρίες καταγράφονται στο δικαστικό μέγαρο Βόλου. Οι ελλείψεις «αγγίζουν τα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος, στον απόηχο συνάντησης που είχε μαζί με τον γ.γ. του Συλλόγου Βασίλη Μπακαλιάνο με εκπροσώπους του Σωματείου Κινητικά Αναπήρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».

Στα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που έχουν καταγραφτεί για το δικαστικό μέγαρο Βόλου, συμπεριλαμβάνεται και η δυσχερής πρόσβαση ατόμων με αναπηρίες. Η μεταλλική ράμπα, που έχει τοποθετηθεί στην κεντρική πύλη, οδηγεί σε… τοίχο και το αναπηρικό αμαξίδιο θα πρέπει να στρίψει με δεξιοτεχνία για να συναντήσει την επόμενη ράμπα και να εισέλθει στο κτίριο. Εκεί ξεκινά δεύτερος «Γολγοθάς», καθώς η μόνη κατεύθυνση που μπορούν να ακολουθήσουν άνετα άτομα με κινητική αναπηρία είναι προς τα αριστερά στα γραφεία της Εισαγγελίας. Τόσο δεξιά προς το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, όσο και στον ημιώροφο στο Πταισματοδικείο, αλλά και στον όροφο όπου συνεδριάζει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και βρίσκονται τα γραφεία του ανακριτή και των δικαστών, υπάρχουν σκάλες. Τα αναβατόρια που έχουν τοποθετηθεί λειτουργούν από χειριστή που θα πρέπει την ώρα που θα απαιτηθεί να είναι εκεί για να βοηθήσει στην άνοδο ή κάθοδο αντίστοιχα.

«Ανάμεσα στις δυσλειτουργίες του δικαστικού μεγάρου συμπεριλαμβάνονται οι εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις υποδομών πρόσβασης. Αυτές αφορούν ακόμη και στην απουσία προσδιοριστικών πινακίδων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης για παράδειγμα. Συζητήσαμε την προοπτική άρσης των προβλημάτων», σημείωσε ο κ. Στρατηγόπουλος, παρουσία του προέδρου του «Ιππόκαμπου» Πέτρου Μπέλλου και μελών της διοίκησης του Σωματείου.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης συζητήθηκε επίσης η συνεργασία των δύο πλευρών σε επίπεδο διοργάνωσης από κοινού εκδηλώσεων και δράσεων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου