ΤΟΠΙΚΑ

Μεταφέρουν τις ευθύνες… στους γιατρούς

μεταφέρουν-τις-ευθύνες-στους-γιατρο-441574

Τα πάνω – κάτω έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου με τις ακάλυπτες εφημερίες των ιατρών, αλλά και με το περιστατικό που δημοσίευσε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ τού μόλις τεσσάρων μηνών βρέφους που κόντεψε να χάσει τη ζωή του τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς. Το πρόγραμμα των εφημεριών που συνέταξε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας για τον Μάιο διορθώθηκε από το Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, με αποτέλεσμα οι γιατροί του Κέντρου Υγείας αλλά και οι κάτοικοι του νησιού να βρίσκονται στο… πόδι. Βασική αιτία της αναστάτωσης είναι πως οι ενεργές εφημερίες μετατράπηκαν σε ετοιμότητας, δηλαδή εφημερία από το σπίτι,  για να καλυφθούν τα κενά!
 
Η παθογένεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας για ακόμη μια φορά ήρθε στην επιφάνεια. Η έλλειψη εφημερευόντων γιατρών στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου λίγο έλειψε να γίνει η αφορμή για το θάνατο ενός βρέφους μόλις τεσσάρων μηνών το οποίο έπασχε από εγκολεασμό.
Το βρέφος ευτυχώς σώθηκε αφού έσπευσαν οι γιατροί μόλις ειδοποιήθηκαν,  αν και δεν είχαν εφημερία, στο Κέντρο Υγείας για να εξετάσουν το μωρό, ενώ στην επιχείρηση διάσωσης που στήθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Διολέττας… πάτησε το γκάζι στο ταχύπλοο και έφτασε σε μία ώρα και δέκα λεπτά στο Βόλο.
Το περιστατικό του βρέφους αποτέλεσε την αφορμή για τη χθεσινή διαμάχη των γιατρών του Κέντρου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου.
Χθες ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας συνέταξε το πρόγραμμα εφημεριών με βάση τους τρεις ειδικούς γιατρούς που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας. Αποτέλεσμα ήταν να μείνουν έξι ημέρες χωρίς γιατρό με ενεργή εφημερία. Ο Διευθυντής του Κ.Υ. έστειλε το πρόγραμμα τον Διοικητή, ο οποίος όμως έσβησε τις εφημερίες και συνέταξε νέο πρόγραμμα εφημεριών.
Η κίνησή του αυτή έφερε την αντίδραση τόσο των γιατρών του Κέντρου Υγείας, όσο και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βόλου.
Το εφημεριακό πρόγραμμα που συνέταξε ο Διοικητής, όπως επισημαίνουν γιατροί του Κέντρου Υγείας, ναι μεν καλύπτει εφημεριακά το Κέντρο Υγείας, επιφέρει όμως άλλα προβλήματα.
Μετατρέπει τις εφημερίες από ενεργές, στις οποίες η παρουσία του γιατρού στο Κ.Υ. είναι απαραίτητη,  σε ετοιμότητας, δηλαδή ο γιατρός μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε και μόλις υπάρξει κάποιο περιστατικό τότε ειδοποιείται για να επιστρέψει στο Κ.Υ.
Επιπλέον τοποθετείται με ενεργή εφημερία ο οδοντίατρος του Κ.Υ. και σε ετοιμότητα βρίσκεται ο γιατρός γενικής ιατρικής! Κι αυτό θα συμβαίνει για έξι ημέρες μέσα στον Μάιο.
Παράλληλα, για έξι ημέρες θα εφημερεύει ο παιδίατρος και ο γιατρός γενικής ιατρικής θα έχει εφημερία ετοιμότητας.
Η αλλαγή αυτή του προγράμματος, το συμβάν με το βρέφος,  αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί εδώ και πολλούς μήνες στο νησί προκάλεσε και τη σύγκληση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Σκιαθου  που έχει οριστεί και η οποία θα έλθει ί πιθανότατα αύριο  Πέμπτη στο Βόλο για να συναντηθεί με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βόλου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος μόλις ενημερώθηκε για την εξέλιξη με τις εφημερίες έστειλε επιστολή στον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου.
Ο κ. Μοσχοτζόπουλος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφερε πως «προωθείται ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς της πολιτικής ευθύνης της πολιτείας και των διοικούντων της υγείας για την κατάσταση της περίθαλψης της υγείας στους γιατρούς. Είναι παράνομο, είναι κοροϊδία και ύβρις προς τους γιατρούς  αυτή η συμπεριφορά και αυτή η αλλαγή του προγράμματος εφημεριών».
Συμπλήρωσε πως η επιστολή του προς τον Διοικητή καταλήγει ζητώντας τη νόμιμη και διαρκή λύση του προβλήματος στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου με ταχείες και αποτελεσματικές ενέργειες κάλυψης των κενών θέσεων.
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδη Ζαχαρόπουλο, ο οποίος ανέφερε πως «προκειμένου να καλυφθούν οι εφημερίες έστειλα εγώ νέο πρόγραμμα εφημεριών. Έτσι στο Κέντρο Υγείας θα υπάρχει γιατρός που θα εφημερεύει και δεύτερος γιατρός θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας. Έτσι στην περίπτωση που χρειαστεί η επέμβαση του γιατρού ετοιμότητας, ο ειδικός γιατρός που θα υπάρχει να μπορέσει να τον ειδοποιήσει».
Ο Διοικητής όμως ερωτηθείς εάν η διαδικασία αλλαγής του προγράμματος εφημεριών είναι παράνομη, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του Κ.Υ. Σκιάθου αλλά και η Ένωση Ιατρών, απήντησε χαρακτηριστικά: «Γιατί να είναι παράνομο; Είναι νόμιμο να αφήνουν οι γιατροί το Κέντρο Υγείας κλειστό ή να υπάρχουν κενές εφημερίες;».
Το θέμα αυτό της Σκιάθου δεν έχει κλείσει και χθες κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκε εκτενώς, με το Σώμα να αποφασίζει να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα και να μην αφήσει κανένα κάτοικο το νησιού να αισθανθεί πως κινδυνεύει η υγεία του.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου