ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Βερναρδάκης: Στόχος μας να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

χρ-βερναρδάκης-στόχος-μας-να-κερδίσει-550239

«Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης χαρακτηρίζοντας το στόχο εφικτό, σε δηλώσεις του από τον Βόλο. Ο υπουργός Επικρατείας παραβρέθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του πρώην Νομάρχη Μαγνησίας, διδάκτορος Συνταγματικού Δικαίου (Paris X) Απόστολου Παπατόλια, που τιτλοφορείται «Η Αξιοκρατία ως Αρχή & ως Δικαίωμα – Θεωρητικές Καταβολές, Συνταγματική Θεμελίωση και Θεσμική Πρακτική» στο Ξενία. Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρθηκε επίσης στο πολιτικό διακύβευμα των εκλογών στην Ευρωβουλή, ενώ επιχείρησε να αποσυνδέσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, από το ενδεχόμενο πρόωρης εθνικής εκλογικής αναμέτρησης , αν και αναγνώρισε πως πριν να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα σταθμιστούν όλοι οι πολιτικοί παράγοντες, όπως έσπευσε να σημειώσει.

Για το βιβλίο του Απ. Παπατόλια, εκτός από τον υπουργό Επικρατείας μίλησαν η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου και ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης, ενώ την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν οι υφυπουργοί Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, καθώς επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής.

Το βιβλίο του Απόστολου Παπατόλια, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει την εξέλιξη της αξιοκρατίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας μέσα από τον διάλογό της με έννοιες όπως η δημοκρατία, η ισότητα ή η αποτελεσματικότητα του κράτους.

Αναδεικνύοντας τις σύγχρονες συνθήκες της «πάλης των θέσεων», ο συγγραφέας επιχειρεί να αναδιατυπώσει την έννοια της αξιοκρατίας, προτάσσοντας τη συλλογική διάσταση της «αξίας» και την ευθύνη των χαρισματικών ατόμων να εργαστούν για το κοινό καλό. Σε αυτή την «αλληλέγγυα μετα-αξιοκρατία», ο Weber συναντά τον Rawls και τον Μάνεση, ενώ η επιβράβευση του ταλέντου και η ενθάρρυνση της αριστείας συνυπάρχουν αρμονικά και ισότιμα με τους θεσμούς «εγγυημένων ικανοτήτων για όλους, προκειμένου να εξασφαλιστούν ουσιαστικές δυνατότητες επιτυχίας για τα λιγότερο ευνοημένα μέλη της κοινωνίας μας», όπως επισημαίνεται και μέσα στο βιβλίο.

«Η έννοια της αξιοκρατίας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, ώστε να γεφυρωθούν οι φαινομενικά διαφορετικές όψεις της. Αυτές που απηχούν την κλασσική νεοφιλελεύθερη αντίληψη, ότι πρέπει να επιβραβεύεται η αριστεία και από τη άλλη τα σοσιαλιστικά ιδεώδη που βάζουν μπροστά τη δίκαιη κοινωνία, την ισότητα ευκαιριών και τη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. Στις σύγχρονες συνθήκες που βιώνουμε, εκτιμώ, ότι η αξιοκρατία θα πρέπει να αποκτήσει ένα πιο αλληλέγγυο περιεχόμενο, έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει και εκείνες τις περιπτώσεις των κοινωνικά αδύναμων που αποτυγχάνουν συστηματικά στις δοκιμασίες του αξιοκρατικού ανταγωνισμού, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν ίσες ευκαιρίες», επισήμανε από την πλευρά του ο ίδιος ο συγγραφέας Απόστολος Παπατόλιας, μιλώντας ενώπιον του ακροατηρίου.

Το πολιτικό διακύβευμα των ευρωεκλογών

Όπως είπε, οι «ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη θα αποκτήσουν για πρώτη φορά μία πολύ μεγάλη σημασία και ειδικά για την Ελλάδα, γιατί κατά κάποιο τρόπο θα προσδιορίσουν το πλαίσιο διαμόρφωσης του κομματικού συστήματος και των επιλογών του. «Θα φανούν δύο μεγάλες στρατηγικές για την Ευρώπη. Η στρατηγική που θέλει μία Ευρώπη αυταρχισμού και νεοφιλελευθερισμού, όπως περίπου είναι σήμερα και η άλλη που πρέπει η ευρύτερη Αριστερά και ο ευρύτερος προοδευτικός πόλος να φτιάξει, να ξεκλειδώσει τις κοινωνικές πολιτικές», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Βερναρδάκης, εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ αλλά και έμμεσα στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι το παλιό πολιτικό σύστημα επιχειρεί μία παλλινόρθωση με όρους σκληρούς και αντιλαικούς», για να συνεχίσει επισημαίνοντας πως «αυτό δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο από τους πολίτες», στον δρόμο προς την κάλπη.

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, πως είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρεται κατά του παλιού πολιτικού συστήματος και την ίδια στιγμή να παίρνει στις τάξεις του στελέχη που υπηρέτησαν το συγκεκριμένο σύστημα , ο υπουργός Επικρατείας, απάντησε:«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Αν μένουμε προσκολλώμενοι στις απόψεις που είχαμε όλοι μας πριν από 10 και 15 χρόνια, δεν θα μας βγάλει πουθενά αυτό. Η μεγάλη εικόνα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών που είχαν κάποτε και εξακολουθούν πιθανώς να έχουν, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο ένας είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο άλλος η άκρα δεξιά. Απέναντι σε αυτές τις απειλές όλες οι συστρατεύσεις πρέπει να γίνουν», συμπλήρωσε ο ίδιος. Όσον αφορά τις εθνικές εκλογές και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ο υπουργός Επικρατείας, επανέλαβε ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι η εξάντληση της 4ετίας με εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, έσπευσε ωστόσο να υπογραμμίσει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, θα σταθμιστεί ανάλογα, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό που είναι αρμόδιος για αυτό. «Είναι σαφές πως θα προσμετρηθούν και άλλοι παράγοντες στην τελική απόφαση που θα ληφθεί για τις εθνικές εκλογές», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ. Βερναρδάκη.

Τέλος, σημειώνεται, πως ο υπουργός Επικρατείας, πριν το Ξενία, συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΚοινΣεπ La Petite Canteene στα Παλαιά, με θέμα τις πολιτικές για τα άτομα αναπηρία.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου