ΤΟΠΙΚΑ

Θησαυρός από το Αγιο Ορος στον Αγιο Κωνσταντίνο Βόλου

θησαυρός-από-το-αγιο-ορος-στον-αγιο-κων-552493

Ιστορική η έλευση στον Βόλο θαυματουργής εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κουτλουμασίου

Ιστορική στιγμή αποτελεί για τον Βόλο η έλευση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φοβερά Προστασία από την Ιερά Μονή Κουτλουμασίου Αγίου Ορους την Κυριακή 19 Μαΐου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου.

Η εικόνα θα παραμείνει στον Ναό μέχρι τις 26 Μαΐου και είναι ιστορική για τη Μητρόπολη η έλευσή της στον Βόλο, διότι θα δοθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν την Παναγία και οι γυναίκες, οι οποίες δεν μπορούν να μεταβούν στο Αγιο Ορος.

Η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου ήταν το μόνο αντικείμενο που σώθηκε από μια φοβερή πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολόκληρο ένα μετόχι της Μονής Κουτλουμουσίου στην Κρήτη. Μεταφέρθηκε έκτοτε στον Αθωνα, όπου εξακολουθεί να επιτελεί πολλά θαύματα, όπως λένε οι πατέρες της Μονής και αρκετοί προσκυνητές.

Είναι δημιούργημα του 13ου αιώνα, ενώ για την ονομασία της εικόνος υπάρχει το ακόλουθο περιστατικό: Σε μια επιδρομή πειρατών, οι μοναχοί βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση και κατέφυγαν στην Παναγία. Μπροστά στην εικόνα αυτή με θέρμη παρακάλεσαν για την προστασία τους. Η Παναγία τότε κατέστησε τη Μονή «αόρατη» στα μάτια των επιδρομέων, ενώ στη συνέχεια διασκορπίστηκαν και έφυγαν άπρακτοι από τον χώρο του μοναστηριού αλλά και από όλο το Περιβόλι της Παναγίας. Ολοι μίλησαν τότε για παρέμβαση της Παναγίας. Η εικόνα της Παναγίας έκτοτε ονομάστηκε Φοβερά Προστασία.

Την Τρίτη της Διακαινησίμου, ημέρα πανηγυρικού εορτασμού της εικόνος, η Φοβερά Προστασία λιτανεύεται από το Μοναστήρι στο Πρωτάτο, όπου και ανταποδίδει την επίσκεψη της θαυματουργού εικόνος του Αξιον Εστί, που έχει γίνει την προηγούμενη μέρα στο Κουτλουμούσι, σύμφωνα με πολύ παλιό έθιμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου