ΤΟΠΙΚΑ

«Σύννεφα πολέμου» πάνω από το Γεωργούλα

σύννεφα-πολέμου-πάνω-από-το-γεωργού-552539

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να καρπωθεί, εκ του ασφαλούς, τις εξελίξεις, ανοίγοντας πυρ… για διαφορετικούς λόγους σε Αχ. Μπέο και Χρ. Μπουκώρο – «Λυπάμαι, ο ναύαρχος σας άδειασε στη θάλασσα», η αντίδραση του βουλευτή της Ν.Δ.

Σε αποδόμηση της δυναμικής συγκέντρωσης φορέων κατά της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας από το στρατόπεδο Γεωργούλα επιδόθηκε χθες τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία ημέρα μετά την εσπευσμένη απόφαση του ΥΕΘΑ για αναστολή μετεγκατάστασης της μονάδας μέχρι νεωτέρας – απόφαση που εκδόθηκε ενόσω η συγκέντρωση φορέων ήταν σε εξέλιξη – η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την εξέλιξη αναστολής των σχεδιασμών του υπουργείου σε δική της επιστολή.

Ταυτόχρονα η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να «αδειάσει» τον βουλευτή Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλο, ο οποίος διέρρεε σε τοπικά ΜΜΕ ότι η προχθεσινή ανακοίνωση ΥΕΘΑ ήταν αποτέλεσμα δικών του ενεργειών. «Εμείς το ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό με επιστολή στις 8 Απριλίου», ενημέρωνε χθες η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά έσπευσε να διαψεύσει ότι η προχθεσινή εξέλιξη περί αναστολής μετεγκατάστασης ήταν απόρροια προεκλογικών σκοπιμοτήτων.

Από την τελευταία, πάντως, σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος αποχωρούσε έμπλεος ικανοποίησης για τις υπουργικές διαβεβαιώσεις περί ισοδύναμης μονάδας, σε αντίθεση με τον βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, ο οποίος δήλωνε ανοιχτά την έντονη ανησυχία του.

Στο κλίμα καθησυχασμού που ακολούθησε και μέχρι την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για ευρεία συγκέντρωση φορέων και πολιτών κατά της απόφασης «ξηλώματος» της Ταξιαρχίας, ακολούθησαν επιθέσεις και ταμπέλες «λαϊκιστών» σε όσους συνέχιζαν να εκφράζουν τη διαφωνία τους.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έστρεψε τα «πυρά» του στον δήμαρχο Βόλου, αποδίδοντάς του «χυδαίες ακροδεξιές κραυγές».

Ο δεύτερος που δέχθηκε, για διαφορετικούς λόγους, τα βέλη της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, κατηγορώντας τον για «αντιπολιτευτικό λαϊκισμό». Τα …σκάγια έπιασαν και άλλα στελέχη της τοπικής ΝΔ, τα οποία ωστόσο δεν είχαν εκφράσει τις θέσεις τους, μέχρι προχθές με αφορμή τη συγκέντρωση, απέναντι στα σχέδια απομάκρυνσης του στρατοπέδου. «Λυπάμαι, αλλά ο ναύαρχος (υπουργός ΥΕΘΑ) σας άδειασε όλους στη θάλασσα», απάντησε ο Χρήστος Μπουκώρος.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις στον απόηχο της προχθεσινής συγκέντρωσης φορέων και των εξελίξεων εκ μέρους του ΥΕΘΑ έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας: Δεν εξαρτάται από προεκλογικές σκοπιμότητες η απόφαση

«Τη Δευτέρα 8 Απριλίου στείλαμε επιστολή στον πρόεδρο του κόμματός μας και πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για δύο σημαντικά θέματα που αφορούν στην πόλη του Βόλου και τον Νομό μας.

Το πρώτο θέμα αφορά στην αναδιάρθρωση των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Σε αυτό το ζήτημα συντασσόμαστε απόλυτα με τις θέσεις των δύο ιστορικών συλλόγων της πόλης, του Ολυμπιακού και της Νίκης, και συνεχίζουμε τις ενέργειες μας για την θετική επίλυσή του.

Το δεύτερο θέμα αφορά στο ζήτημα της πιθανής μετακίνησης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών που εδρεύει στο στρατόπεδο Γεωργούλα.

Ζητήσαμε την αναστολή αυτής της απόφασης με το σκεπτικό ότι το υπουργείο δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών που η αποχώρηση της στρατιωτικής μονάδας θα επιφέρει στην τοπική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας, πράγμα που για ακόμα μία φορά δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δίπλα στην κοινωνία και οι υπουργοί της κυβέρνησής του μπορούν να κάνουν διορθωτικές κινήσεις.

Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εξέλιξη δεν εξαρτάται από προεκλογικές σκοπιμότητες.

Απαντά στο πρόβλημα που θα υπήρχε, αν η μετακίνηση υλοποιούταν άμεσα, χωρίς να έχει γίνει διάλογος στην πόλη για τις δυνατότητες που υπάρχουν, διαφορετικής μη στρατιωτικής χρήσης του στρατοπέδου.

Αντίθετα, προεκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετούν τόσο οι χυδαίες ακροδεξιές κραυγές του Μπέου με την επαναφορά στο προσκήνιο του άθλιου fake news περί μετατροπής του στρατοπέδου σε hot spot, όσο και ο αντιπολιτευτικός λαϊκισμός που χαρακτηρίζει τις τοποθετήσεις του βουλευτή και άλλων στελεχών της τοπικής ΝΔ.

Το σημαντικότερο για μας σε αυτή την υπόθεση είναι να βρεθούν οι τρόποι και τα χρονικά διαστήματα που θα εξασφαλίζουν και την εξυπηρέτηση του αμυντικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και δεν θα θίγουν ούτε στο ελάχιστο, τα οικονομικά συμφέροντα των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και του Βόλου.

Δεσμευόμαστε ότι ως ΝΕ θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στον κόσμο της Ν. Ιωνίας και του Βόλου, ακολουθώντας την πολιτική λογική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει διαρκώς μέτρα ανακούφισης των στρωμάτων από την οικονομική κρίση.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας πιστεύοντας ότι εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον παραπάνω σκοπό».

Χρ. Μπουκώρος: Στα όρια του αστεϊσμού οι ισχυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Σε απάντησή του στην ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος αναφέρει:

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας υπενθυμίζουμε στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι στον δηλητηριώδη λαϊκισμό και στον διχασμό του ελληνικού λαού πραγματικά δεν έχουν ταίρι. Είναι άλλωστε τα στοιχεία της πολιτικής φυσιογνωμίας τους, που τους έφεραν στην εξουσία.

Οσο για τον καινοφανή – στα όρια του αστεϊσμού – ισχυρισμό τους ότι οι παρεμβάσεις τους έφεραν αποτέλεσμα, ας φρόντιζαν να μη ξεσπάθωναν τα στελέχη τους, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπέρ των αποφάσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυρίως ας έβγαινε η ανακοίνωση έστω και λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση και όχι κατά τη διάρκειά της.

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών φορέων τούς τρόμαξε. Τώρα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Λυπάμαι, αλλά ο ναύαρχος (υπουργός ΥΕΘΑ) τους άδειασε όλους μαζί στη θάλασσα».

Ιάσονας Αποστολάκης: Ανυπόληπτη η δημοτική αρχή Μπέου με τις ακροδεξιές κραυγές

«H απόφαση για αναστολή της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θεωρούμε πώς με την υπεύθυνη στάση μας συμβάλαμε σε αυτή την εξέλιξη. Ακόμα και αν ισχύει η εκτίμηση ότι η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρεί πως επιχειρησιακοί λόγοι επιβάλουν την μελλοντική μεταφορά της μονάδας, τέτοιες αποφάσεις που έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία δεν μπορούν να παίρνονται χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Αντίθετα, πρέπει να εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες τους», αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Ιάσονας Αποστολάκης και συνεχίζει:

«Η απερχόμενη δημοτική αρχή Μπέου, με τα fakenews και τις ακροδεξιές κραυγές, όπως ότι «θα χυθεί αίμα άμα έρθουν πρόσφυγες στον Βόλο», τις εμπρηστικές αντιδημοκρατικές κορώνες και τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, απέδειξε ότι είναι ανυπόληπτη και ότι οι πολίτες του Βόλου δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα πια από αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των άλλων δημοτικών κινήσεων σ’ ένα γόνιμο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, μακριά από τρόπους τοποθέτησης που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν το θέμα στην προοπτική του και δεν εναρμονίζονται με το όραμα μιας σύγχρονης και έξυπνης πόλης».

Γ. Αναστασίου: Η απόφαση «αναστολής» να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα

«Από την πρώτη στιγμή είχα ζητήσει με δήλωσή μου την αναστολή της απόφασης για την μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο. Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το πάγωμα της μεταφοράς της 32ης Ταξιαρχίας αποτελεί ασφαλώς μία νίκη για την τοπική κοινότητα που ομόθυμα αντέδρασε στις αποφάσεις επί του θέματος που είναι πλέον οφθαλμοφανές σε όλους πως είχαν παρθεί. Αυτό ωστόσο που θα πρέπει να προσεχθεί είναι πως πρόκειται για πάγωμα απόφασης σε προεκλογικό χρόνο υπό την πίεση των αντιδράσεων.. και όχι για οριστική αναστολή υλοποίησης του υφιστάμενου σχεδιασμού. Οι πολίτες απαιτούν δεσμεύσεις και εγγυήσεις πως το θέμα θα παγώσει σε βάθος χρόνου -όχι μόνο για τις εκλογές-, ώστε να υπάρξει το επαρκές διάστημα σχεδιασμού υλοποίησης ισοδυνάμων μέτρων, -εάν επιλεγεί τελικά η αποχώρηση της Ταξιαρχίας- ή της αξιοποίησης μέρους του στρατοπέδου Γεωργούλα προς όφελος της πόλης και του κέντρου της Ν.Ιωνίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου χωροταξικού σχεδιασμού. Η προσπάθεια των φορέων πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν σταματά με την χθεσινή καθησυχαστική απόφαση του ΥΕΘΑ, καθώς απαιτείται, εγρήγορση και σοβαρότητα στην διεκδίκηση των αιτημάτων της πόλης, συνεργασία και σχεδιασμός για την επίτευξη του κοινού στόχου. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέρει ακέραια την ευθύνη η χθεσινή απόφαση “αναστολής” να μην είναι προεκλογικό πυροτέχνημα.

Σημειώνω τέλος πως η ομόθυμη αντίδραση και συνύπαρξη των εκπροσώπων των τοπικών φορέων σε εκδηλώσεις όπως η χθεσινή του Εμπορικού Συλλόγου για την μη απομάκρυνση της 32ης Ταξιαρχίας, δεν σημαίνει και πολιτική ανοχή σε ακραίες ξενοφοβικές κινδυνολογίες που εκφέρονται από πολιτικά πρόσωπα με προφανή εκλογική σκοπιμότητα που επενδύουν στο φόβο και τον λαϊκισμό».

Εμπορικός Σύλλογος: «Δεν αποτελεί λύση η προσωρινή αναστολή»

Σε μία πρώτη συνολική αποτίμηση της εκδήλωσης στο Μεταξουργείο με φόντο και την ανακοίνωση της αναστολής, σε χθεσινή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου υπογραμμίζονται τα εξής:

Με επιτυχία στέφθηκε η προχθεσινή εκδήλωση με θέμα «Οικονομικές επιπτώσεις της μετεγκατάστασης της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην αίθουσα του Μεταξουργείου με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου. Η παρουσία όλων των παραγωγικών, επιστημονικών και θεσμικών φορέων ήταν σημαντική, ώστε να συμβάλλουν στην πλήρη ενημέρωση και προώθηση του αιτήματος άρσης της απόφασης ή άμεσης λύσης με οικονομικό ισοδύναμο.

Ο πρόεδρος του ΕΣΒ, κ Οντόπουλος Απ. αναφέρθηκε στην ανησυχία και αντίδραση των εμπόρων με πρώτη ανακοίνωση του Συλλόγου ένα χρόνο πριν, όπου κανείς δεν προέβη είτε σε επιβεβαίωση είτε σε άρνηση, αλλά αντιθέτως όλοι αναφέρονταν σε φημολογίες. Μέχρι και πριν λίγο καιρό κανείς δεν μιλούσε για τη δρομολόγηση της μεταστάθμευσης, ώσπου με σύμπραξη των φορέων, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Τεχνικό Επιμελητήριο Βόλου, Εργατικό Κέντρο Βόλου και Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Μαγνησίας, ο Εμπορικός Σύλλογος απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Για ακόμη μια φορά οι αρμόδιοι έδειξαν ολιγωρία και δεν απέστειλαν ουδεμία απάντηση επί του θέματος, αφού τους θίξαμε το μείζον πρόβλημα, που θα προκληθεί στην τοπική οικονομία έπειτα από τη μεταστάθμευση της ταξιαρχίας και την απώλεια 20.000.000€, τα οποία ενισχύουν με κάθε τρόπο την εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα της πόλης.

Το οικονομικό αποτύπωμα προσδιορίστηκε κατά προσέγγιση στην χθεσινή εκδήλωση, όπου προήλθε από έγκυρα στοιχεία και επιβεβαιώθηκε μέσα από τις θέσεις της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κι Εφέδρων, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, της ΟΕΒΕΜ, του Συλλόγου Εστίασης και της Ένωσης Ξενοδόχων.

Μας χαροποιεί που έστω και την τελευταία στιγμή, η συνένωση θεσμικών και παραγωγικών φορέων της πόλης κινητοποίησαν έστω την απόφαση του υπουργού Αμύνης, κου Αποστολάκη για αναστολή της μετεγκατάστασης της 32ης ΤΞΠΝ σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της εκδήλωσης. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε αποφέρει καρπούς, φυσικά η ανακοίνωση αυτή δεν μας ικανοποιεί καθώς δεν αποτελεί οριστική λύση, αλλά ίσως υποκρύπτει ψηφοθηρικούς λόγους. Ωστόσο, σας βεβαιώνουμε ότι δεν επαναπαυόμαστε σε εφήμερες αντιδράσεις κι απαιτούμε μια οριστική επίλυση του ζητήματος με τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την υγιή οικονομία και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς.

Τέλος, ευχαριστούμε για την υποστήριξη στην εκδήλωση τις ενώσεις και τους συνδέσμους αποστράτων κι εφέδρων αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας Ν. Μαγνησίας, την Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Βόλου και όλους τους θεσμικούς φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Κυρίως να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους εμπόρους, που στήριξαν την προσπάθεια μας αλλά και τους πολίτες που κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ν. Ιωνίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου