ΤΟΠΙΚΑ

Ένας τετράποδος … αστυνόμος – σαΐνης

ένας-τετράποδος-αστυνόμος-σαΐνης-441957

Από τη μύτη του δεν γλυτώνει κρυψώνα με ναρκωτικά. Από τα μάτια του που πετάνε σπίθες νοημοσύνης και τα τεντωμένα με πονηριά αυτιά του δεν ξεφεύγει το παραμικρό. Ενεργητικός και αξιόπιστος, επιδεικνύει μεγάλη αντοχή. Χωρίς φόβο και με μεγάλο πάθος, δείχνει πολύ ευδιάθετος και έτοιμος για όλα, όταν πρόκειται να πιάσει δουλειά. Είναι ευφυής, ζωηρός και εξαιρετικά δυνατός, αρετές που τον καθιστούν ειδικό στην ανεύρεση ναρκωτικών. Είναι ο νέος τετράποδος «μπελάς» των εμπόρων ναρκωτικών ουσιών στη Μαγνησία…

Νεοσύλλεκτος στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας ο Cezar είναι ο τζούνιορ των police dogs Κ-9 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας. «Κατετάγη» μόλις στις αρχές του 2011 και ανέλαβε υπηρεσία στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Ο φάκελός με τις προσωπικές υποθέσεις που έχει διεκπεραιώσει με επιτυχία είναι μέσα στο πρώτο τετράμηνο απόλυτα ικανοποιητικός.

Το βελγικό λυκόσκυλο «Malinua» διανύει σήμερα τον 16ο μήνα της ηλικίας του. Τη ράτσα του χαρακτηρίζει η αυξημένη οξυδέρκεια και η δυνατότητα ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών λόγω της εξαιρετικής ικανότητας όσφρησης που διαθέτει.

Ο Cezar διαδέχθηκε στις αρχές του 2011 τον Δία, τον πρώτο αστυνομικό-σκύλο του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ο οποίος ανέλαβε δράση τον Δεκέμβριο του 2003. Λόγω γήρατος ο Δίας, που ανήκει στην υπ’ αριθμόν ένα ράτσα στον κόσμο για την ομορφιά του και τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης του, συνταξιοδοτήθηκε.

Τρέλα με το μπαλάκι

Ο αντικαταστάτης του αποδείχθηκε περισσότερο από άξιος του προκατόχου του. «Παλιός» και «νέος» συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι, αποτελώντας αναπόσπαστα μέλη της οικογένειας του συνοδού-χειριστή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Χρήστου Παρκιώτη.

Το περασμένο φθινόπωρο ο Δίας σε ηλικία 10 ετών (56 ετών σε αντιστοίχιση ηλικίας ανθρώπου) άρχισε να δείχνει σημάδια κόπωσης και μείωσης των αντοχών του και κυρίως να χάνει την τρέλα του με το λευκό πλαστικό μπαλάκι…

Το μπαλάκι, που αποτελεί το «κλειδί» για την εκπαίδευση και την εργασία των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης, πέρασε στο… στόμα του Cezar. Σε αυτό ο «τετράποδος αστυνομικός» διοχετεύει την ενέργειά του. Το παιχνίδι που προκαλεί με το μπαλάκι ο συνοδός-χειριστής είναι η επιβράβευσή του κάθε φορά που με επιτυχία ολοκληρώνει την έρευνα και εντοπίζει ναρκωτικές ουσίες.

Ποτέ το μπαλάκι δεν χρησιμοποιείται για παιχνίδι στη διάρκεια της ημέρας, παρά μόνο μετά από αστυνομική επιχείρηση και σε περιπτώσεις «φρεσκαρίσματος» της εκπαίδευσής του. Το παιχνίδι για τον Cezar είναι ταυτισμένο με τη δουλειά και όχι με τις ελεύθερες ώρες του και τη βόλτα.

Έτσι, όταν θα φορέσει τη «στολή» του, γνωρίζει μετά από ειδική εκπαίδευση, ότι πρέπει με την όσφρησή του να ξεσκεπάσει ποσότητες χασίς, ηρωίνης ή κοκαΐνης στο χώρο που θα κινηθεί, ώστε μετά να απολαύσει το παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση για την εκπαίδευση των αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών δεν ακολουθούνται διαδικασίες εθισμού τους στις ουσίες, ώστε να μάθουν τις μυρωδιές, διευκρινίζει ο Χρ. Παρκιώτης διαψεύδοντας σχετικές φήμες.

Στη θέα της «στολής», ένα μπλε γιλέκο με τα διακριτικά «Police», o Cezar σκύβει μόνος του το κεφάλι, ώστε να την τοποθετήσει ο συνοδός του, ο οποίος κρατά στα χέρια του το μπαλάκι. Τότε κατανοεί ότι ξεκινά η έρευνα.

Στο χώρο που θα ερευνήσει με όπλο του την όσφρηση, θα εντοπίσει πού κρύβονται ποσότητες ναρκωτικών. Ακριβώς πάνω στο σημείο θα τοποθετήσει το πόδι του και κάνοντας ότι σκάβει θα δείξει στο συνοδό-χειριστή του την κρυψώνα.

Πλούσιος φάκελος

Ηδη ο Cezar έχει διεκπεραιώσει δύο μικρές υποθέσεις και τρεις μεγάλες. Στις 19 Μαρτίου εντόπισε στην ορεινή περιοχή της Κοκκίνας 600 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ στις 20 Απριλίου βρήκε στην περιοχή Βούναινας Λάρισας επτά μεγάλες ποσότητες «λευκού θανάτου», συνολικού βάρους 716 γραμμαρίων. Αναρίθμητες και μεγάλες επιτυχίες έχει στο ενεργητικό του ο προκάτοχός του, ο Δίας. Η τελευταία του δουλειά, πριν αποσυρθεί, ήταν ο εντοπισμός 350 γραμμαρίων ηρωίνης.

Με απόλυτη υπακοή το 16μηνο «λαγωνικό» ακολουθεί κατά πόδας τον συνοδό-χειριστή του. Ο Χρ. Παρκιώτης χρειάστηκε να καταβάλει από ιδίους πόρους 1.700 ευρώ για την αγορά του βελγικού λυκόσκυλου, του νέου πολύτιμου συνεργάτη του. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο μετέβη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν υπήρχαν σκύλοι ελλείψει κονδυλίων για την αγορά τους!

Τον πρώτο σκύλο… ΙΧ απέκτησε σε ηλικία 13 ετών. Ήταν ένα λυκόσκυλο, το οποίο είχε εκπαιδεύσει δίχως να κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις. Όταν αργότερα σε ηλικία 20 ετών κατετάγη στην Ελληνική Αστυνομία απέκτησε ένα Ροτβάϊλερ, τον οποίο εκπαίδευσε διαβάζοντας ειδικά βιβλία και παρακολουθώντας σεμινάρια. Ο Έκτορας, όπως τον ονόμασε, έγινε ένας σκύλος-ρομπότ.

Υπηρετώντας στην Αθήνα ο Χρήστος Παρκιώτης συνάντησε στη διάρκεια αστυνομικών μέτρων σε ποδοσφαιρικό αγώνα εκπαιδευτή σκύλων της ΕΛ.ΑΣ., όπως έδειχναν τα διακριτικά της στολής του. Τον πλησίασε, τον ενημέρωσε για την τρέλα που έχει για τους σκύλους και τον ρώτησε για τη διαδικασία που χρειαζόταν ώστε να γίνει ο ίδιος συνοδός-χειριστής.

Έφτασε μετά από εξετάσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης, όπου οι εκπαιδευτές κρίνουν με ποιον αστυνομικό σκύλο, ανάλογα με τον χαρακτήρα τους, ταιριάζουν οι αστυνομικοί.

Με τον Δία «έδεσε» αμέσως. «Ήταν σε ηλικία τριών ετών τότε, ένας ήρεμος, πράος και μεθοδικός στην έρευνά του σκύλος», λέει ο συνοδός-χειριστής.

Έπειτα από την αντικατάσταση του πρώτου αστυνομικού σκύλου του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, αν και προβλέπεται ότι περνά υπό τη φροντίδα φιλοζωικής οργάνωσης, ο Χρ. Παρκιώτης δεν μπόρεσε να αφήσει μετά από τόσα χρόνια τον πιστό του φίλο και τον κράτησε σπίτι του.

Με άριστα το «10» βαθμολογεί για τη δουλειά τον Δία με 8 και τον Cezar με 10. Έχει πιο μεγάλη τρέλα με το μπαλάκι…

Πολύτιμοι συνεργάτες

Η Ελληνική Αστυνομία για τη φύλαξη ή εντοπισμό ανθρώπων και πραγμάτων, καθώς και για την ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών χρησιμοποιεί ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Οι «τετράποδοι αστυνόμοι» υποβοηθούν σημαντικά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι ένα κομμάτι της. Ο αστυνομικός σκύλος συνοδεύεται από αστυνομικό που έχει επιλέξει εθελοντικά αυτή την ειδικότητα και είναι φυσικά φιλόζωος, τόσο αυτός, όσο και η οικογένειά του. Μετά την εκπαίδευσή τους ως συνοδού-χειριστή αστυνομικού σκύλου θα παραμείνει υποχρεωτικά με το σκύλο του για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Ακόμη και σε κάθε του μετακίνηση στη διάρκεια της άδειάς του θα έχει μαζί του το σκύλο του.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου