ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στον Βόλο

μαθητικό-φεστιβάλ-ψηφιακής-δημιουργ-554513

Θα παρουσιαστούν 50 διαφορετικά έργα από 45 σχολεία και οι μαθητές που ασχολήθηκαν με τις εργασίες αριθμούν τα 800 παιδιά. Στις εργασίες του Μαθητικού Φεστιβάλ αναμένεται να συμμετέχουν ως εκπαιδευτική επίσκεψη 2.000 μαθητές/τριες από όλη τη Μαγνησία

Για ένατη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και αποτελεί πλέον ένα πολύ σημαντικό θεσμό για την εκπαίδευση στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος για πρώτη φορά Θα διεξαχθεί στο Βόλο, την Πέμπτη 11, την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2019. Την Πέμπτη 19 (ώρα 08:30- 13:30), την Παρασκευή 20 (ώρα 08:30- 13:30) και το Σάββατο 21 (ώρα 10:00-13:00) Απριλίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (Κ. Καρτάλη – Α. Γαζή).

Ως εκπαιδευτική εκδήλωση δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους. Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία. Πρόκειται για έναν θεσμό μη διαγωνιστικό που στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των μαθητών, στην ανάδειξη των ψηφιακών, προγραμματιστικών και κατασκευαστικών τους δεξιοτήτων καθώς και στην προβολή των καινοτόμων ιδεών τους στην ευρύτερη κοινωνία. Εκτός από έκθεση και παρουσίαση ψηφιακών έργων των μαθητών, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες και εργαστήρια.

Το Φεστιβάλ διεξάγεται με τη συνεργασία του Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, τη διοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων – Περιφέρεια Θεσσαλίας, και την υποστήριξη της ΕΑΔΠ – Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, ενώ η τοπική οργανωτική επιτροπή αποτελείται από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στο Μαθητικό Ψηφιακό Φεστιβάλ θα πάρουν μέρος με ομαδικά έργα μαθητές/τριες από όλη τη Μαγνησία και από όλους τους τύπους σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ). Ειδικότερα θα παρουσιαστούν 50 διαφορετικά έργα από 45 σχολεία και οι μαθητές που ασχολήθηκαν με τις εργασίες αριθμούν τα 800 παιδιά. Στις εργασίες του Μαθητικού Φεστιβάλ αναμένεται να συμμετέχουν 2.000 παιδιά ως εκπαιδευτική επίσκεψη από όλη τη Μαγνησία για να παρουσιάσουν, να περιηγηθούν και να συμμετέχουν σε ομιλίες και εργαστήρια.

Αναλυτικότερα οι παράλληλες δράσεις και ομιλίες για μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς είναι:

Πέμπτη 11 Απριλίου (12:00 – 13:30)

Ομιλία για μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου με θέμα: «Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου» από τον Δρ Κώστα Σιώμο Παιδοψυχίατρο, υπεύθυνο σχεδιασμού και οργάνωσης του Ειδικού Ιατρείου Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Εθισμού στο Διαδίκτυο, Ψυχίατρο παιδιών & εφήβων και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Παρασκευή 12 Απριλίου (12:00 – 13:30)

Ομιλία για μαθητές/τριες Γυμνασίου με θέμα “Δια-θεματικά σενάρια STEM και Αλγοριθμικής “ζωγραφικής” με Pencil Code” από τον Δρ Απόστολο Ξενάκη, Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Ερευνητής.

Αφορά κυρίως ηλικίες 12 – 15 ετών (Γυμνάσιο) και θα εξετάζει την διαθεματική προσέγγιση σεναρίων πληροφορικής (αλγορίθμων/προγραμματισμού) με μαθηματικά (γεωμετρία / γεωμετρικά σχήματα) με τη χρήση του on line λογισμικού οπτικού προγραμματισμού Pencil Code.

Παρασκευή 12 Απριλίου (19:00 – 20:00)

Ομιλία για εκπαιδευτικούς και γονείς με θέμα «STEAM και Εκπαιδευτική Ρομποτική μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» από τον Δρ Απόστολο Ξενάκη επιστημονικός συνεργάτης Π.Θ. μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την προώθηση του STEAM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) και Αντώνιο Πλαγερά Υπ. Διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής του Π.Θ. μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την προώθηση του STEAM και της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μέσω Ανοικτών Τεχνολογιών και Ανοιχτού Λογισμικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ).

Σάββατο 13 Απριλίου 2019 (12:00 – 13:30)

Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

#1) Φτιάξε τον δικό σου σεισμoγράφο: προσέγγιση ζητημάτων κι εννοιών που σχετίζονται με το φαινόμενο των σεισμών μέσω ρομποτικού σεισμογράφου που δημιουργήθηκε με LegoEV3. Απευθύνεται σε τάξεις Γυμνασίου-Λυκείου (Περιορισμένες θέσεις 15-20 μαθητών/τριών και δήλωση με σειρά προτεραιότητας)

Σάββατο 13 Απριλίου 2019 (12:00 – 13:30)

Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

#2) Φτιάξε τον δικό σου σεισμoγράφο: προσέγγιση ζητημάτων κι εννοιών που σχετίζονται με το φαινόμενο των σεισμών μέσω ρομποτικού σεισμογράφου που δημιουργήθηκε με Lego WeDo 2.0. Απευθύνεται σε τάξεις Δημοτικού. (Περιορισμένες θέσεις 15-20 μαθητών/τριών και δήλωση με σειρά προτεραιότητας)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου