ΤΟΠΙΚΑ

Ρομπότ, ψηφιακά κόμικ και μουσεία από μαθητές παρουσιάζονται στον Βόλο

ρομπότ-ψηφιακά-κόμικ-και-μουσεία-από-μ-555414

Για πρώτη φορά στον Βόλο πραγματοποιείται το φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας με τη συμμετοχή 800 μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Ο ρομποτικός σεισμογράφος της ομάδας TALOS, έργα ρομποτικής μαθητών βραβευμένα και μη, ψηφιακά αφηγήματα για περιβαλλοντικά και όχι μόνο θέματα, ψηφιακά βίντεο και ψηφιακά μουσεία, έργα προγραμματισμού… Ο δημιουργικός πλούτος που παράγεται μέσα στα σχολεία από το Δημοτικό Σχολείο έως το Λύκειο, αποκαλύπτεται στο μαθητικό φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον Βόλο, το τριήμερο από αύριο Πέμπτη 11 έως και το Σάββατο 13 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο φεστιβάλ που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας στην Ελλάδα και για πρώτη φορά διοργανώνεται και στον Βόλο.

Στη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν συνολικά 50 έργα μαθητών, εκ των οποίων τα μισά περίπου αφορούν σε ρομποτικές κατασκευές που έχουν γίνει στα σχολεία του νομού. Οπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Γιώργος Πολύζος, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν συνολικά 45 σχολεία, 20 Δημοτικά και 25 Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια και 800 μαθητές με τις δημιουργίες του, ωστόσο, οι επισκέπτες μαθητές υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.000, μεταξύ των οποίων ένα σχολείο από την Αθήνα και δύο από την Τουρκία που βρίσκονται στον νομό, στο πλαίσιο προγραμμάτων Erasmus.

Σύμφωνα με τον συντονιστή εκπαιδευτικού έργου Αλέξανδρο Καπανιάρη, αιχμή του δόρατος στο φεστιβάλ είναι η εκπαιδευτική ρομποτική με πάνω από τα μισά έργα να αφορούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Θα παρουσιαστούν όμως κι άλλες πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την πληροφορική και την ψηφιακή τεχνολογία. «Πρόκειται για έναν θεσμό μη διαγωνιστικό που στοχεύει στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των μαθητών, στην ανάδειξη των ψηφιακών, προγραμματιστικών και κατασκευαστικών τους δεξιοτήτων, καθώς και στην προβολή των καινοτόμων ιδεών τους στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Καπανιάρης.

Το φεστιβάλ θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Ι.Μ. Δημητριάδος αύριο Πέμπτη 11 (ώρες 08:30 – 13:30), μεθαύριο Παρασκευή 12 (ώρες 08:30 – 13:30) και το Σάββατο 13 (ώρες 10:00 – 13:00) Απριλίου, ανά μισή ώρα θα παρουσιάζεται κι ένα έργο.

Ο κ. Καπανιάρης εστίασε και σε ενδιαφέρουσες ομιλίες και εργαστήρια που μπορούν να παρακολουθήσουν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου από τις 12μ. έως τη 1:30μ.μ. θα γίνει ομιλία για τον «εθισμό των εφήβων στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο» από τον δρ. Κώστα Σιώμο παιδοψυχίατρο και τον υπεύθυνο σχεδιασμού και οργάνωσης του Ειδικού Ιατρείου Διάγνωσης και Αντιμετώπισης του Εθισμού στο Διαδίκτυο που λειτουργεί στη Θεσσαλία.

Μεθαύριο Παρασκευή 12 Απριλίου από τις 12μ. έως τη 1:30μ.μ. θα γίνει ομιλία με θέμα «Δια-θεματικά σενάρια STEM και αλγοριθμικής ζωγραφικής με pencil code» από τον δρ. Απόστολο Ξενάκη διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ερευνητή και το απόγευμα στις 7μ.μ. θα γίνει ομιλία με θέμα «STEM και εκπαιδευτική ρομποτική μέσω ανοιχτών τεχνολογιών και ανοιχτού λογισμικού».

Το Σάββατο 13 Απριλίου από τις 12μ. έως τη 1:30μ.μ. θα γίνουν δύο παράλληλα εργαστήρια από την ομάδα TALOS, ένα για μαθητές Δημοτικού κι ένα για μαθητές Γυμνασίου με θέμα «Φτιάξε τον δικό σου σεισμογράφο».

Το φεστιβάλ διεξάγεται με τη συνεργασία του συντονιστή Εκπαιδευτικού Εργου Πληροφορικής (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Θεσσαλίας, τη διοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων – Περιφέρεια Θεσσαλίας, και την υποστήριξη της ΕΑΔΠ – Ομάδα TALOS – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου και του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, ενώ η τοπική οργανωτική επιτροπή αποτελείται από εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου