ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές ανακαλύπτουν τον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας

μαθητές-ανακαλύπτουν-τον-αρχαιολογι-556010

Στα πλαίσια των διδακτικών επισκέψεων οι μαθητές του Α4 τμήματος του 1ου Γυμνασίου Βόλου επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας την Τρίτη 2 Απριλίου με συνοδούς καθηγήτριες τις φιλολόγους Παναγιώτα Καραγιάννη και Ευθαλία Σακελλαρίδου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διήρκεσε 2 ώρες ξεκινώντας από τις προσκοπικές εγκαταστάσεις και καταλήγοντας στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι ενημερώθηκαν για την πόλη που υπήρχε στη Ν.Α. πλευρά του λόφου, για το τείχος με τις τρεις πύλες, τη Βόρεια, την Ανατολική και την Δυτική. Η πόλη κτίστηκε από τον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄ τον 4ο αι. π.Χ. και το τείχος ολοκληρώθηκε από τον, επίσης, Μακεδόνα βασιλιά Κάσσανδρο.

Στη συνέχεια οι μαθητές καταγοητευμένοι περπάτησαν πάνω σε ίχνη από άμαξες, γνώρισαν το Ταφικό μνημείο στη Δυτική πύλη, το Βόρειο Νεκροταφείο, την αγορά, όπου διεξάγονταν οι συνελεύσεις των πολιτών και την Ακρόπολη στο υψηλότερο σημείο του λόφου. Επίσης, πληροφορήθηκαν για το σύστημα ύδρευσης και την τετράγωνη δεξαμενή πλησίον του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής καθώς και για το αποχετευτικό σύστημα.

Το διδακτικό πρόγραμμα επιμελήθηκε η αρχαιολόγος Μαριάνθη Ραφτοπούλου και η μουσειοπαιδαγωγός Ευμορφία Τσιαμάγκα. Οι μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι από τις δραστηριότητες, σχημάτιζαν παζλ αναπαράστασης του κάθε μνημείου, παρακολουθούσαν ντοκιμαντέρ σύντομης διάρκειας και υποδυόμενοι τους στρατιώτες προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να σώσουν την πόλη σε περίπτωση επιδρομής. Επιστράτευσαν, λοιπόν, τη φαντασία τους και τη δημιουργική τους έμπνευση και συμμετείχαν σε αυτό το διδακτικό παιχνίδι.

Οπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που διοργάνωσαν και συμμετείχαν στη δράση, “Καταφέραμε, επομένως, να ενισχύσουμε τη γνώση των μαθητών μας και να τους ευαισθητοποιήσουμε, καθώς ως μελλοντικοί πολίτες πρέπει να συμβάλλουν στην ανάδειξη της σπουδαιότητας του μνημείου και να προβούν σε περαιτέρω δράσεις, με την προϋπόθεση πως η αρχαιολογική σκαπάνη θα φέρει στο φως ό,τι κρύβεται κάτω από το λόφο της Γορίτσας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου