ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές διηγούνται ραδιοφωνικές ιστορίες

μαθητές-διηγούνται-ραδιοφωνικές-ιστ-556889

Εντεκα μαθητές αποτελούν τη συγγραφική ομάδα του 7ου Γυμνασίου Βόλου – Είναι το μοναδικό σχολείο από τη Μαγνησία, που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό διηγήματος

Τα πρώτα συγγραφικά βήματά τους έκαναν 11 μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς. Με αφορμή το φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου, που θα φιλοξενηθεί στον Βόλο το τριήμερο από Πέμπτη 11 έως και το Σάββατο 13 Απριλίου, μαθητές της ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου έγραψαν διήγημα με κεντρικό άξονα το ραδιόφωνο και θέτουν υποψηφιότητα στον διαγωνισμό διηγήματος, που εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, που είναι και συνδιοργανωτής του φεστιβάλ, είναι το μοναδικό σχολείο από τη Μαγνησία που συμμετέχει στον διαγωνισμό διηγήματος. Επιπλέον επτά διηγήματα έχουν κατατεθεί από συγγραφικές ομάδες σχολείων απ’ όλη την Ελλάδα, τόσο όμως οι τίτλοι, όσο και η υπόθεση των διηγημάτων παραμένει «επτασφράγιστο» μυστικό για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Τα πονήματα των μαθητών θα εξετάσει κριτική επιτροπή, την οποία αποτελούν οι Τασούλα Τσιλιμένη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγγραφέας, Αγγελική Θάνου πρ. σχολική σύμβουλος και συγγραφέας και Γιώτα Κούγιαλη συγγραφέας και αντιπρόεδρος ΚΕΒΙΜΑΣΥ. Οι πλέον αρμόδιοι θα διαβάσουν τα διηγήματα και θα αναδείξουν τους νικητές του διαγωνισμού, με κριτήρια την πρωτοτυπία της ιστορίας, αλλά και τη γραφή των μαθητών.

Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου Μαριτίνα Γιοβάνογλου, Φωτεινή Δουζένη, Κασσιανή Κατσαρού, Κωνσταντίνος Ζαγκώτης, Ευανθία Ζορμπά, Μαρία Καλατζή, Ευλαμπία Καλτσογιάννη, Νάνσυ Ρουκά, Δήμητρα Ουρανίτσα, Ελένη Βούλγαρη και Πηνελόπη Κεχαγιά δούλεψαν καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, από τότε δηλαδή που ανακοινώθηκε επίσημα ο διαγωνισμός. Σε ώρες εκτός σχολικού προγράμματος οι μαθητές, κάθε Δευτέρα απόγευμα, συναντιούνταν στο σχολείο και ασκούνταν στη δημιουργική γραφή υπό τις συμβουλές του κ. Αντάμη.

Στην αρχή κάποιες σκόρπιες ιδέες, συζητήσεις, ασκήσεις, μέχρι να καταλήξουν στην υπόθεση του διηγήματος και να ξεκινήσουν τη συγγραφή τους. Στο επίκεντρο το ραδιόφωνο και πώς μπορεί να φέρει κοντά φαινομενικά αταίριαστους μεταξύ τους ανθρώπους.

Οι μαθητές είναι μέλη της 35μελούς ραδιοφωνικής ομάδας του σχολείου, που συστήθηκε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία τριών καθηγητριών, των φιλολόγων Ελπίδας Πανάγου και Νάνσυς Γώγου και της θεολόγου Νεκταρίας Διαμαντή, οι οποίες ήθελαν να μεταδώσουν στους μαθητές τους τη «μαγεία» του ραδιοφώνου ως μέσου ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας έναντι της κυριαρχίας της εικόνας που φαίνεται να έχει αποξενώσει μεταξύ τους, τους ανθρώπους.

Μάλιστα το ραδιόφωνο έχει ενταχθεί και ως διδακτική πράξη στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και με την αμέριστη στήριξη του διευθυντή του σχολείου Περικλή Φασουράκη στόχος είναι την επόμενη σχολική χρονιά, να δημιουργηθεί και ένα μικρό ραδιοφωνικό στούντιο.

Υπενθυμίζεται ότι στο φεστιβάλ μαθητικού ραδιοφώνου θα συμμετάσχουν συνολικά 1.118 μαθητές από 50 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Μαγνησία θα εκπροσωπηθεί από 10 σχολεία και συνολικά 261 μαθητές που θα λάβουν μέρος στα εργαστήρια που θα γίνουν με επίκεντρο το ραδιόφωνο ως μέσο ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου