ΤΟΠΙΚΑ

Επί τάπητος το θέμα των λατομείων του Πηλίου

επί-τάπητος-το-θέμα-των-λατομείων-του-π-557015

Με τους δικηγόρους τους στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Πηλίου οι λατόμοι Καλαμακίου

Επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νοτίου Πηλίου έρχεται το θέμα της επαναλειτουργίας των λατομείων της περιοχής, που παραμένουν κλειστά επί τρία και πλέον χρόνια έχοντας καταδικάσει τους λατόμους σε μακροχρόνια ανεργία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μπαίνουν τα λατομεία στο Καλαμάκι που ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν, μέχρι σήμερα όμως παραμένουν κλειστά και εμφανής είναι ο κίνδυνος να μην αρθεί η απαγόρευση ούτε για την τρέχουσα σεζόν, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε μετά την τελευταία αυτοψία της επιθεωρήτριας της Διεύθυνσης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος η οποία διαπίστωσε ότι τα τεχνικά δελτία που συντάχθηκαν δεν συνάδουν με την πραγματική εικόνα των λατομείων και ζήτησε από τους λατόμους να προχωρήσουν σε περιβαλλοντική αποκατάσταση, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αρθεί η απαγόρευση.

Λατόμοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι η περιβαλλοντική αποκατάσταση που τους ζητούν να κάνουν στηρίζεται στη νομοθεσία που διέπει την εξόρυξη μαρμάρου και αδρανών υλικών κι ότι για την περίπτωση των σχιστολιθικών πετρωμάτων όπως του Πηλίου υπάρχει κενό Νόμου.

Πρόταση της δημοτικής αρχής που θα πέσει στο τραπέζι της συζήτησης αφορά στη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των λατομείων και στην απορρόφηση των υπολειμμάτων τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας. Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος των λατομείων εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να μπουν να δουλέψουν έστω και σε ένα μέρος από το σύνολο των 149 στρεμμάτων του λατομικού χώρου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το «παρών» θα δώσουν μαζί με τους δικηγόρους τους λατόμοι της περιοχής που καταγγέλλουν ανοιχτά τη δημοτική αρχή ότι η κατάσταση που βιώνουν είναι δική της ευθύνη.

Σε ανακοίνωση που υπογράφει η κ. Ελένη Αναγνώστου αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού λατόμων Καλαμακίου εγγονή, κόρη και σύζυγος λατόμου θέτει μεταξύ άλλων μια σειρά ερωτημάτων:

«Με ευθύνη ποιανού ξαφνικά και εφόσον έληξαν οι συμβάσεις μειώσεων των σωματείων βρέθηκαν οι λατόμοι χωρίς φορέα διαχείρισης; Επί ημερών ποιας δημοτικής αρχής κατατέθηκε ο φάκελος ανανέωσης περιβαλλοντικών όρων αντί για τις 8/9/2014 στις 30/10/2015; Επί ημερών ποιας δημοτικής αρχής αποφασίστηκε λήψη μέτρων διοικητικής αποβολής των σωματείων λατόμων από τα λατομεία και κοινοποιήθηκε εξώδικο προς σωματείο και λατόμους να αποδώσουν εντός 30 ημερών τον λατομικό χώρο; Ποια δημοτική αρχή επέβαλε την απαγόρευση εκμετάλλευσης λατομικών χώρων Καλαμακίου, χαρακτηρίστηκε η πέτρα Πηλίου προϊόν παράνομης εξόρυξης και οι λατόμοι σύρθηκαν στα κρατητήρια με χειροπέδες και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.000 και 32.000 ευρώ; Επί ημερών ποιας δημοτικής αρχής οι λατόμοι καλούνται με κλητήριο θέσπισμα ενώπιον εισαγγελέα να απολογηθούν για πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος παράνομης εξόρυξης λατομικών ορυκτών;».

Στην επιστολή της και απευθυνόμενη προς τον αντιδήμαρχο Μιλτ. Παπαδημητρίου, η κ. Αναγνώστου ζητά: «Κρατήστε τουλάχιστον τον λόγο σας σε σχέση με την κάλυψη της επιβολής προστίμων που ενδέχεται να επιβληθούν στον συνεταιρισμό όπως μετά την επίσκεψη της κυρίας Πασχαλίδου –επιθεωρήτριας Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας πληροφορηθήκαμε. Τουλάχιστον για αυτό έχετε προφορικώς δεσμευτεί απέναντί μας, αν και κατά την ταπεινή μου άποψη, σκοπός της σύστασης των συνεταιρισμών εκ μέρους σας ήταν η δημιουργία ενός φορέα που θα απορροφά πρόστιμα που δικαιωματικά σας ανήκουν κι όχι η επαναλειτουργία των λατομείων σε νόμιμη βάση όπως έχετε κατά καιρούς ισχυριστεί. Είστε ο ιδιοκτήτης των λατομείων πριν δημιουργήσετε αυτό το χάος εν ονόματι του Νόμου σε βάρος τόσων οικογενειών. Οφείλατε να γνωρίζατε ότι υπάρχει νομοθετικό κενό και να εκπονήσετε μελέτες που θα ήταν εφαρμόσιμες πριν τη δημιουργία των συνεταιρισμών και την υπογραφή των μισθωτηρίων συμβολαίων και την αποστολή εξωδίκων από μέρους σας με τελεσίγραφα εντός τριάντα ημερών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου