ΤΟΠΙΚΑ

«Πικρό» μεροκάματο για ζαχαροπλάστες

πικρό-μεροκάματο-για-ζαχαροπλάστε-557063

Φορολογία, μειωμένοι τζίροι και ιδιώτες, που αναλαμβάνουν εκδηλώσεις χωρίς άδεια, προκαλούν ασφυξία στον κλάδο

Γλυκαίνουν… τη ζωή των καταναλωτών, αλλά τα τελευταία χρόνια εισπράττουν μόνο πίκρες. Ο λόγος για τον κλάδο των ζαχαροπλαστών, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, απόρροια της κρίσης. Στον Βόλο συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών Ελλάδας και αναδείχτηκαν τα σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν τους επαγγελματίες του χώρου.

Το κυρίαρχο θέμα που προκαλεί κλυδωνισμούς στον κλάδο είναι ο ΦΠΑ. Οι ζαχαροπλάστες κρατούν τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα, ο τζίρος όμως έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ ένα 25% των ζαχαροπλαστείων, που λειτουργούσαν πριν το 2010, σήμερα έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

«Μας πικραίνει ιδιαίτερα ο υψηλός ΦΠΑ. Αν δεν μειωθεί, τα προβλήματα του κλάδου θα διογκωθούν περαιτέρω και πολλά ζαχαροπλαστεία θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Ηδη στα χρόνια της κρίσης πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και άλλες απλά φυτοζωούν», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γιάννης Γλύκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών. Οπως εξήγησε ο ίδιος, οι ζαχαροπλάστες όλα αυτά τα χρόνια δεν αύξησαν την τιμή των γλυκών, την ίδια ώρα όμως το κόστος παραγωγής και οι λειτουργικές τους δαπάνες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. «Η υπερφορολόγηση μας έχει τσακίσει. Τα περιθώρια κέρδους στον κλάδο είναι πολύ μικρά. Για να επιβιώσουμε και να μείνουμε όρθιοι αναγκαζόμαστε να «τρώμε από τα σπλάχνα μας». Αν δεν γίνουν συνδυαστικές κινήσεις θα αφανιστούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιπλέον ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ιδιώτες, που αναλαμβάνουν παράτυπα, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, τη διοργάνωση catering σε εκδηλώσεις ή ακόμη και μεμονωμένα γλυκά και τούρτες για event, όπως γάμους, βαπτίσεις. Μάλιστα οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες της περιφέρειας δηλώνουν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν νομικά όσους ιδιώτες αναλαμβάνουν παράνομα τέτοιες διοργανώσεις, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Ομοσπονδία ζητά να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους επαγγελματίες ζαχαροπλάστες. «Αυτούς δεν τους ελέγχει κανείς. Δεν έχουν τα απαραίτητα βιβλία, προσωπικό, ενοίκιο, ασφάλεια προσωπικού. Πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό», τόνισε χθες η πρόεδρος του τοπικού συλλόγου ζαχαροπλαστών Ν. Μαγνησίας Μαρία Τσελεπή.

Η νυν πρόεδρος του τοπικού συλλόγου και ο πρώην πρόεδρος Αχιλλέας Πιλάτος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έθιξαν επίσης το οικονομικό κομμάτι, απευθύνοντας έκκληση προς τους καταναλωτές ενόψει και του Πάσχα να στηρίξουν το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς τους.

«Εμείς εκπροσωπούμε τις οργανωμένες και νόμιμες επιχειρήσεις ζαχαροπλαστείων και εργαστηρίων ζαχαροπλαστικής. Οι επιχειρήσεις αυτές καταβάλλουν μισθούς, φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι καταναλωτές να αναλογιστούν τα πραγματικά οφέλη και τις οδυνηρές συνέπειες για το σύνολο των μικρών τοπικών μας οικονομιών και να στηρίξουν τους τοπικούς ζαχαροπλάστες», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου