ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Χαλέβας: Κανένα αδέσποτο ζώο αβοήθητο

κ-χαλέβας-κανένα-αδέσποτο-ζώο-αβοήθητ-558068

Με αφορμή την 4η Απριλίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των ζώων, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Χαλέβας συγκάλεσε σύσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των φιλοζωικών οργανώσεων των Δήμων Βόλου, Αλμυρού, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου για το θέμα των αδέσποτων ζώων.

Στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν ενεργοί πολίτες, καθώς επίσης και ο πρόεδρος και η Διοίκηση των Κτηνιάτρων Μαγνησίας.

Οπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, δυστυχώς, διαπιστώθηκε έλλειψη υποδομών για τη φροντίδα των ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη ή έχουν υποστεί κάποιον τραυματισμό. Επίσης, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη από τον Αντιπεριφερειάρχη η αύξηση του αριθμού των συμβεβλημένων με το δημόσιο κτηνιάτρων, οι οποίοι φροντίζουν τραυματισμένα αδέσποτα ζώα που θεωρούνται ως έκτακτα περιστατικά, καθώς πιθανόν να είναι θύματα τροχαίων ατυχημάτων.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως είπε, ότι σε ορισμένους δήμους δεν υπάρχει ούτε ένας συμβεβλημένος κτηνίατρος, γεγονός που έχει ως συνέπεια τις πρώτες βοήθειες και την περίθαλψη ζώων να αναλαμβάνουν οι φιλοζωικές οργανώσεις με τα όποια μέσα και υποδομές διαθέτουν.

Και πρόσθεσε πως, πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι προγραμματικές συμβάσεις περιορίζονται σε παροχή υπηρεσιών μόνο για τα σκυλιά, ενώ για τα υπόλοιπα ζώα (π.χ. για τις γάτες) δεν υπάρχει πρόβλεψη με αποτέλεσμα τον θάνατό τους σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος.

“Μέλημα και στόχος μου -τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαλέβας- είναι η ενεργοποίηση ενός τριψήφιου αριθμού για τα ζώα που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όπως είναι το «166» για τους πολίτες, ώστε κάθε φορά που κάποιος εντοπίζει ένα ζώο που βρίσκεται σε κίνδυνο ή έπεσε θύμα τραυματισμού μετά από τροχαίο, να μπορεί να απευθύνεται σε εξειδικευμένο προσωπικό με σκοπό να δίνονται οι πρώτες βοήθειες στο εν λόγω ζώο”.

Επιπλέον, όπως είπε, επιδίωξή του είναι η δημιουργία του πρώτου πιστοποιημένου νεκροταφείου ζώων στο νομό Μαγνησίας, σχέδιο για το οποίο έχει ήδη αναλάβει την τεχνική πρωτοβουλία ως μηχανικός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου