ΤΟΠΙΚΑ

Παυλόπουλος από τη Ν. Αγχίαλο: Ιστορικό χρέος η εθνική ενότητα

παυλόπουλος-από-τη-ν-αγχίαλο-ιστορικό-559100

Ηχηρό μήνυμα εθνικής ενότητας για την υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων και εθνικών δικαίων στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει σήμερα η Ελλάδα, έστειλε από την ιστορική και μαρτυρική Νέα Αγχίαλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τιμώντας με την παρουσία του τις επετειακές εκδηλώσεις του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια συνεταιριστικής συναντίλησης και αγώνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Το δικαστήριο της ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρέσει ποτέ πια διχασμούς που θέτουν σε κίνδυνο την Ελλάδα μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας. Εχουμε χρέος εμείς οι Ελληνες σήμερα, ως λαός και ως έθνος, να είμαστε ενωμένοι, και υπό όρους αρραγούς ενότητας να πορευτούμε και να υπερασπιστούμε την ιστορική μας προοπτική με βάση την ιστορική μας κληρονομιά», διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος αφίχθη στη Ν. Αγχίαλο χθες το πρωί και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγχιάλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνατίου. Τον κ. Παυλόπουλο προσφώνησε ο κ. Ιγνάτιος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας: «Χαιρετίζουμε εγκαρδίως την τιμητική παρουσία στον τόπο μας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο οποίος είναι ο εγγυητής της ιστορίας, της ιδιοπροσωπίας και της ταυτότητας των Ελλήνων. Χαιρόμαστε γιατί αναγνωρίζετε προσωπικώς ότι η ορθόδοξη χριστιανική πίστη είναι αναπόσπαστο και πολύτιμο κομμάτι αυτής της ιδιοπροσωπίας. Είμαστε βέβαιοι ότι στους κρίσιμους γενικώς αλλά και σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, καιρούς μας, ο θεσμικός ρόλος σας θα είναι και πάλι ενοποιητικός».

Στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» και έκανε τα αποκαλυπτήρια του αναθηματικού μνημείου ιδρυτικών μελών του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού και εγκαινίασε την έκθεση «Φέραμε στον κόρφο μας τα κλήματα: Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας για τον οίνο και το αμπέλι μέσα από τις μνήμες του συνεταιρισμού».

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιάννη Κίτσιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιο, την εκπρόσωπο της Κυβέρνησης- υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, τον Βουλευτή Μαγνησίας, Χρ. Μπουκώρο, την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη κ.α. ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού.

«Με αισθήματα τιμής αλλά και πραγματικής υπερηφάνειας βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσουμε από κοινού τα 100 και πλέον χρόνια από την ίδρυση του Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου», τόνισε λίγο αργότερα στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν τιμώνται μόνο οι πρώτοι συνεταιριστές που ξεκίνησαν την προσπάθεια το 1918 αλλά και οι πρόγονοι των σημερινών Αγχιαλιτών, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία, που ξεριζώθηκαν το 1906 από τον τόπο τους για να γλιτώσουν από τη φωτιά και το μαχαίρι των Βουλγάρων και εγκαταστάθηκαν σε αυτόν τον τόπο την 1η Σεπτεμβρίου 1907.

«Ηρθαν κουβαλώντας την τέχνη της δημιουργίας, του αμπελιού, της ελιάς και ξεκίνησαν να καλλιεργούν έναν τόπο κοντά στη θάλασσα.

Κι εδώ επιβεβαιώνεται η ρήση του Οδυσσέα Ελύτη ότι αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, θα σου μείνει μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει ότι με τα ίδια την ξαναφτιάχνεις. Δεν σταμάτησαν πουθενά, έφτιαξαν τη γη, άρχισαν να καλλιεργούν. Καμία δυσκολία δεν τους σταμάτησε. Για να φτάσουμε στο 1918 όταν είχαν δημιουργήσει ήδη τους πρώτους αμπελώνες και έφτιαξαν τον συνεταιρισμό. Εναν συνεταιρισμό που ξεκίνησε με λίγους ανθρώπους και αναπτύχθηκε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στους κομβικούς σταθμούς της ιστορίας της Ν. Αγχιάλου και του ίδιου του συνεταιρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε τρεις κομβικές ημερομηνίες: το 1927 όταν οι συνεταιριστές πρωτοπόρησα φέρνοντας μηχανές από τη Μ. Βρετανία, το 1958 όταν δημιουργήθηκε το οινοποιείο των 600 τόνων και το εμφιαλωτήριο και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν η Ελλάδα μπήκε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Εδώ πρέπει να θυμόμαστε όλοι, εκείνους οι οποίοι εμπνεύστηκαν με πολλές δυσκολίες, αντιρρήσεις, την πορεία της Ελλάδας μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους καρπούς της οποίας απολαμβάνουμε σήμερα, και νιώθουμε όλοι τι σημαίνει να είσαι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρέπει να αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτούς που πήραν τις μεγάλες αποφάσεις, στους μεγάλους πολιτικούς όπως ο Κων. Καραμανλής ο οποίος τότε κόντρα σε όλους σχεδόν πήρε τη μεγάλη απόφαση, και τότε αρχές της δεκαετίας του ’80 άρχισε και η αναγέννηση της περιοχής μέσα και από τα αγροτικά προγράμματα και τους ευρωπαϊκούς πόρους που βοήθησαν την περιοχή να σταθεί στα πόδια της αυτή τη φορά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τότε φτιάχτηκε η σύγχρονη ψυχή του συνεταιρισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι «οι πρόγονοί σας μας δίνουν ένα μεγάλο παράδειγμα δημιουργίας ιστορικής δημιουργίας, ενότητας, μας δείχνουν το δρόμο του πώς πρέπει να πορευτούμε στις δύσκολες στιγμές. Δύσκολες στιγμές αλλά στιγμές που καλούμαστε να αποδείξουμε ποιοι είμαστε εμείς οι Ελληνες και τι μπορούμε να κάνουμε. Και τούτο μας εμπνέουν οι πρόγονοί σας κι εσείς με τη δημιουργία του συνεταιρισμού».

«Δεν είναι τυχαίο ότι τούτος ο τόπος, η Μαγνησία έχει δύο μεγάλους συνεταιρισμούς που δείχνουν και την Ιθάκη. Οπως στην Ζαγορά έτσι κι εδώ τούτος ο τόπος δείχνει ότι πιστεύει στη συλλογική δημιουργία, γνωρίζει τα αγαθά της, ξέρει πότε μπορούμε να ξεπερνάμε τις επιμέρους διαφορές. Οσο αυτονόητη και σεβαστή είναι η διαφορετικότητα, άλλο τόσο αυτονόητη και σεβαστή πρέπει να είναι η συλλογική προσπάθεια μπροστά στα μεγάλα και σημαντικά», διεμήνυσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προσφώνησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός ο οποίος αναφέρθηκε στην πλούσια συνεταιριστική παράδοση της Θεσσαλίας, στον ρόλο της «Δήμητρας» για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα της περιοχής αλλά και στο παράδειγμα των συνεταιριστών που δείχνουν το δρόμο της παραγωγικής επανάστασης.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κίτσιος ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι συμπαραστάτης και αρωγός στις νέες προσπάθειες του συνεταιρισμού για την ίδρυση εκθετηρίου για την ιστορία του αμπελιού και του οίνου στην περιοχή και για την αξιοποίηση του ιστορικού αρχείου της οργάνωσης για την ανάδειξη της γεωργικής και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου