ΤΟΠΙΚΑ

«Η διαχείριση των δασών υπόθεση των τοπικών κοινωνιών»

η-διαχείριση-των-δασών-υπόθεση-των-το-559565

Τονίζει ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Νασιόπουλος

Στο βιώσιμο μοντέλο νόμιμης υλοτόμησης δασικών εκτάσεων του Δήμου Νοτίου Πηλίου, μέσα από τη συνεργασία με συνεταιρισμό που συγκρότησαν μόνιμοι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών, αναφέρεται ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Ευάγ. Νασιόπουλος.

Ο εκ νέου υποψήφιος με την «Αδέσμευτη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Νοτίου Πηλίου» επισημαίνει την ανάγκη διαχείρισης των φυσικών πόρων με νομιμότητα και σεβασμό στο περιβάλλον από τις τοπικές κοινωνίες και τον Δήμο και όχι με την παραχώρηση της διαχείρισής τους σε ιδιωτικά συμφέροντα και την επέλαση εργολάβων, «όπως επιθυμούν η μειοψηφία και ο νέος επικεφαλής του συνδυασμού της κ. Μ. Μιτζικός» όπως λέει χαρακτηριστικά.

Οπως αναφέρει ο κ. Νασιόπουλος, «όταν οι εκλογές ωθούν τους υποψηφίους για τη διεκδίκηση ψήφων να χρησιμοποιούν ψευδή και λασπολογίες όπως για τη διαχείριση του δημοτικού δάσους Δημοτικής Ενότητας Μηλεών από τον δασικό συνεταιρισμό «Κένταυρος». Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου σε συνεργασία με μόνιμους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών προέτρεψε να δημιουργηθεί ένας αγροτικός δασικός συνεταιρισμός για τη διαχείριση του δημοτικού δάσους.

Το 2013 η ιδέα αυτή πήρε σάρκα και οστά με την ίδρυση του συνεταιρισμού που απαρτίζεται από 35 μέλη, δημότες, μόνιμους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μηλεών.

Ο σεβασμός και η αγάπη προς το δάσος ήταν τα κύρια συστατικά που συνέδεσαν Δήμο και συνεταιρισμό για εκμετάλλευση του δάσους με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον και την εξασφάλιση εργασίας για τους κατοίκους.Στο εγχείρημα αυτό η δημοτική αρχή έθεσε έναν απαράβατο κανόνα, που έγινε και πράξη. Το δικαίωμα συμμετοχής στον συνεταιρισμό να το έχουν όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των χωριών αυτών δίχως να μας ενδιαφέρει τι ψηφίζουν ή αν είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές. Ο δασικός συνεταιρισμός λειτουργώντας με πλήρη νομιμότητα, εκτός από τα χρήματα που πληρώνει στον Δήμο, έχει επίσης πληρώσει μέχρι σήμερα 18.233,37 ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, 23.998,23 ευρώ για Φ.Π.Α. καθώς και 33.884,08 για φόρο εισοδήματος, καθιστώντας τον μια νόμιμη επιχείρηση απέναντι στο ελληνικό κράτος.

Οσον αφορά στον Δήμο, οι εισπράξεις από τον δασικό συνεταιρισμό που αφορούν κυρίως στα δύο τελευταία χρόνια που γίνεται διαχείριση στα εμπορικά τμήματα του δάσους είναι 58.673,06 ευρώ, τα οποία έχουν εισπραχτεί, καθώς και ένα ακόμα σημαντικό ποσό που βρίσκεται σε διαδικασία βεβαίωσης από την Οικονομική Υπηρεσία. Επίσης σε όλο αυτό το εγχείρημα σημαντικό ρόλο παίζει και η διάθεση καυσόξυλων από το δάσος για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Περίπου 200 οικογένειες κάθε χρόνο προμηθεύονται ξύλα για τις ανάγκες του χειμώνα, με χαμηλό κόστος και για να είμαι πιο συγκεκριμένος με το ποσό των 33 ευρώ το χωρικό κυβικό μέτρο.

Την όλη διαδικασία ελέγχει πλήρως το Δασαρχείο Βόλου, καθώς και ο Δήμος, μέσω του δασοφύλακα, τον οποίο διαθέτει, αλλά και τον εκάστοτε αιρετό κάθε τοπικής κοινότητας.Η διαχείριση του δάσους γίνεται σύμφωνα με τους δασικούς κανόνες και με την κείμενη νομοθεσία κατόπιν δασικής μελέτης που έχει εκπονήσει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου.

Δυστυχώς η αντιπολίτευση του Δήμου όλα τα χρόνια είχε διαφορετική άποψη για τη διαδικασία, η οποία πρότεινε μέσω του δημοτικού συμβουλίου, η διαχείριση των δασών να γίνεται από ιδιώτη εργολάβο, ενώ για λόγους μικροπολιτικής συνεχίζει και σήμερα να διασπείρει ψεύδη σε σχέση με τη δασική διαχείριση.

Η δημοτική αρχή θέλει αποκλειστικά ένα πράγμα. Την ορθή διαχείριση του δάσους από τους κατοίκους της, με έσοδα για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου με εργασία για όλους τους δημότες που θέλουν να εργαστούν στο δάσος, με φθηνό κόστος τις καύσιμης ύλης για τους δημότες και εν κατακλείδι τη στήριξη της μικροοικονομίας των δημοτών του Νοτίου Πηλίου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Μιτζικός και η παρέα του (δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης) τεκμηριωμένα, αφού έχουν ψηφίσει τις προτάσεις τους για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του δάσους, να ξέρουν ότι θα μας έχουν απέναντί τους, όπως και την πλειοψηφία των δημοτών του Νοτίου Πηλίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου