ΤΟΠΙΚΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης: Οι προσεχείς ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες

δημήτρης-παπαδημούλης-οι-προσεχείς-ε-559840

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το διακύβευμα της κάλπης, τη ΝΔ και τις δημοσκοπήσεις

«Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου το βασικό στοίχημα και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι κοινό, αφορά στο πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της συνοχής, αλλά και πώς θα διαχειριστούμε το προσφυγικό και θα πιέσουμε για δημοκρατική λογοδοσία και διαφάνεια εντός της ΕΕ».Αυτό τονίζει σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης την ερχόμενη Τρίτη θα είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές στο δημαρχείο του Βόλου στις 19.30. Μαζί του στην εκδήλωση θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μουζάλας και Ολγα Νάσση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη Βάσω Κυριαζή

Τον ερχόμενο μήνα η Ευρώπη οδηγείται σε εκλογές. Σας ανησυχεί η αύξηση των αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων ή πιστεύετε ότι δεν θα έχουν τύχη απέναντι στον φιλοευρωπαϊκό πολιτικό λόγο;

Οι επόμενες ευρωεκλογές είναι οι πιο σημαντικές στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξίσου οι πιο σημαντικές στην Ελλάδα.

Πρώτον, ξεκινώντας από τη χώρα, γιατί η Ελλάδα κάνει τα πρώτα μεταμνημονιακά της βήματα και επουλώνει τις πληγές που προκάλεσαν τα μνημόνια, σε μία στιγμή που στην Ευρώπη βαραίνουν τα γκρίζα σύννεφα της ενίσχυσης άκρας δεξιάς, αλλά και των κοινωνικών ανισοτήτων που την τρέφουν.

Ο δεύτερος λόγος, που είναι εξαιρετικά σημαντικές, είναι γιατί είναι η πρώτη φορά που θα στηθούν κάλπες με πολιτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο κοινός στόχος μας λοιπόν για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα είναι ναι στην πρόοδο, με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατική λογοδοσία, με περισσότερη διαφάνεια στην ΕΕ. Μία ισχυρότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη. Οι πολίτες πρέπει να πουν «όχι» στην οπισθοδρόμηση την οποία επιδιώκουν η «συμμαχία» της δεξιάς και με την άκρα δεξιά.

Προσωπικά έχω θέσει ως προσωπικό στόχο την αποτροπή της εκλογής του κ. Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Για αυτό και εργαζόμαστε, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, των σοσιαλιστών, των πρασίνων που θα πει όχι στην προεδρία Βέμπερ. Είναι άλλωστε γνωστός για τις εχθρικές του θέσεις απέναντι στην Ελλάδα.

Βέμπερ στη θέση του Γιούνκερ σημαίνει λιγότερες επιδοτήσεις για τον Ελληνα αγρότη, περικοπές στα διαρθρωτικά ταμεία, αυστηρότερη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Θυμίζω επίσης ότι ο κ. Βέμπερ πρότεινε το Grexit πριν και από τον Σόιμπλε. Στη Γερμανία τον αντιμετωπίζουν ως δεξιότερο του Σόιμπλε. Με λίγα λόγια, οι πολίτες στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν πως ψηφίζοντας Μητσοτάκη, τους βγαίνει Βέμπερ.

Μήπως όμως η Ευρώπη άργησε να ξυπνήσει και με τις πολιτικές της εξαγρίωσε τους πολίτες;

Οχι απλώς άργησε, αλλά με τις νοεφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούν οι δεξιές κυβερνήσεις στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια, «έριξαν το λίπασμα» για να δημιουργηθούν και να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες, η ανασφάλεια, ο φόβος για το αύριο, που τρέφουν την ακροδεξιά.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο και επειδή ξέρουμε τι σημαίνει ναζισμός και φασισμός έχοντας την πικρή εμπειρία του παρελθόντος, επιβάλλεται να στρίψουμε το τιμόνι της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να γίνει με μία πλατιά συμμαχία των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για μία Ευρώπη με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή, που θα βοηθάει τη σύγκλιση των πλουσιότερων με τους φτωχότερους και όχι το αντίθετο, όπως συμβαίνει τώρα.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί, πάντως, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αποφάσεις της.

Πράγματι, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών νιώθει κόπωση και απογοήτευση. Για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις, για τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τις συντηρητικές δυνάμεις, για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος συνολικά.

Κατά συνέπεια, οι Ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στις ευρωεκλογές εάν θέλουν να συνεχίσουμε στο ίδιο αδιέξοδο μονοπάτι των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφουν τις ανισότητες, καθώς και την ακροδεξιά ή αντίθετα, εάν θέλουν περισσότερη κοινωνική ανάπτυξη και δικαιοσύνη, ένα βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, σεβασμό στο περιβάλλον και ισχυρές πολιτικές συνοχής, όπως προτείνουν η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι αυτό το προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική συμμαχία, με φόντο τις ευρωεκλογές, αλλά και τις εθνικές εκλογές, είναι προσχηματικό. Μήπως το κάνετε με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις;

Δεν είναι αλήθεια αυτό. Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο κάνουν λάθος ή λένε συνειδητά ψέματα. Η στρατηγική της προοδευτικής συμμαχίας δεν είναι καινούργια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά τα τελευταία 3,5 χρόνια πρωτοστατώ για να διαμορφώσουμε ερείσματα και συμμαχίες στην Ευρώπη.

Ετσι σπάσαμε την απομόνωση, μπορέσαμε να βγούμε από τα μνημόνια, καταφέραμε να μη μειωθούν οι συντάξεις, πείσαμε και προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα αυτά τα πετύχαμε όχι μόνο με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την οικοδόμηση σημαντικών συμμαχιών στην Ευρώπη.

Επίσης θα σας θυμίσω ότι την ανάγκη για προοδευτικές συμμαχίες δεν την επισημαίνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στελέχη της ευρωομάδας των σοσιαλιστών.

Ο κ. Τίμερμανς που ήρθε στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα και παραβρέθηκε στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, έκανε ουσιαστικά «μάθημα» στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη συνεργασιών και για το πόσο κακό είναι μία συνεργασία με τη δεξιά. Το ίδιο είπε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν σας ευνοούν.

Εγώ γυρνώντας όλη την Ελλάδα δεν βλέπω το κλίμα που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Σας θυμίζω δε ότι οι δημοσκοπήσεις και στις προηγούμενες ευρωεκλογές απέτυχαν παταγωδώς. Όσοι ονειρεύονται μεγάλη και διψήφια διαφορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ της ΝΔ, το βράδυ των ευρωεκλογών θα σπάσουν τα μολύβια τους…

…Δηλαδή βλέπετε πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ;

Καταρχήν προσωπικά έχω μάθει να αγωνίζομαι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η δουλειά μου δεν είναι να προβλέπω, αλλά να κάνω ό,τι το καλύτερο για να πάει όσο πιο ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω άλλωστε στο ρητό που λέει: «Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει».

Θα μπορώ πάντως να κάνω ακριβέστερα προγνωστικά, λίγες ώρες πριν τις κάλπες, διότι όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ένα ποσοστό 20% είναι αναποφάσιστοι. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών των ψηφοφόρων προέρχεται από πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και είναι «κουμπωμένοι» και από αντιδεξιούς.

Επομένως το πιθανότερο είναι να «μαυρίσουν» τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη. Ο κόσμος δεν έχει μνήμη λωτοφάγου. Ξέρει ποιοι καταχρέωσαν τη χώρα, ποιοι λεηλάτησαν τα ταμεία, ποιοι του «φόρτωσαν τον λογαριασμό», για αυτό και μας ζητάνε να κινηθούμε πιο γρήγορα ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσαρμογής. Οι προσδοκίες όμως για ανάκαμψη δεν έχουν ευοδωθεί.

Η Ελλάδα μετά από οδυνηρή ύφεση, έχει επιστρέψει τα δύο κυρίως τελευταία χρόνια σε ρυθμούς ανάπτυξης. Εμείς παρ’ όλες τις υποχωρήσεις, καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα σε μία θετική τροχιά. Εφαρμόζονται θετικά μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών και συνεχίζουμε προκειμένου να υπάρξει η οριστική έξοδος από την κρίση, η ενίσχυση της οικονομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση των παθογενειών, της διαφθοράς, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας και διαπλοκής.

Η έξοδος από τα μνημόνια, σημαίνει μεγαλύτερη ελευθερία αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά. Θα χρειαστεί όμως χρόνος και προσπάθεια για να ξαναφτάσουμε στο βιοτικό επίπεδο που είχαμε πριν σκάσει «η φούσκα» της οικονομίας το 2009.

Κύριε Παπαδημούλη, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο λαός διαφωνεί, εσείς όμως επιμένετε ότι είναι επωφελής για τη χώρα. Σας προβληματίζει το πολιτικό κόστος;

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα. Το ίδιο πιστεύουν οι πάντες στον πλανήτη. Ακόμη και νεοδημοκράτες παρασκηνιακά μάς λένε μπράβο γιατί τολμήσαμε. Μπορεί ακόμη να εγείρονται αντιδράσεις, όμως είμαι βέβαιος πως κάθε μέρα που περνάει θα φαίνονται τα γεωπολιτικά οφέλη της συμφωνίας, και το κλίμα θα αλλάξει ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα που υπάρχουν πολλές αντιδράσεις.

Όμως επειδή πολλά ακούγονται, προκαλώ τους τζάμπα μάγκες της πατριδοκαπηλίας στην ηγεσία της ΝΔ, αν πράγματι πιστεύουν ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι επωφελής για τη χώρα, να δεσμευτεί δημόσια ο κ. Μητσοτάκης, ότι εάν εκλεγεί Κυβέρνηση θα την καταργήσει.

Επιπλέον, δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις αντιδράσεις για τη συμφωνία.

Δεν είναι δυνατόν εκείνοι που επιτέθηκαν στη Βέροια στον κ. Μητσοτάκη να είναι χρυσαυγίτες και στην περίπτωση του κ. Παππά, που δέχτηκε επίσης επίθεση για το ίδιο θέμα στη Βέροια, οι ίδιοι άνθρωποι να αποκαλούνται πατριώτες, ενώ είναι πράγματι χρυσαυγίτες. Είναι ανάγκη όλα τα κόμματα που σέβονται τη δημοκρατία να απομονώσουμε αυτές τις φωνές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου