ΤΟΠΙΚΑ

Οι αφανείς ήρωες του Βόλου μέσα από τα μάτια μαθητών

οι-αφανείς-ήρωες-του-βόλου-μέσα-από-τα-μ-559852

Φώτης Λαδόπουλος, Ηλίας Λεφούσης και η Φίλια οι σύγχρονοι ήρωες στα μάτια των παιδιών – Θα τους παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο επονομαζόμενος «κοσμοκαλόγερος» Φώτης Λαδόπουλος, ο βραβευμένος λογοτέχνης Ηλίας Λεφούσης και η Φίλια, μία γυναίκα που αντιμετωπίζει εκ γενετής αναπηρία όρασης στο ένα μάτι της, αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να γίνει δημοσιογράφος; Είναι και οι τρεις τους σύγχρονοι ήρωες στα μάτια μαθητών του Βόλου. Ηρωες της καθημερινότητας, για τους οποίους δεν θα γράψει ποτέ η ιστορία και τους βγάζουν από την «αφάνεια» οι ίδιοι οι μαθητές παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον Βόλο, το τριήμερο από Πέμπτη 11 έως Σάββατο 13 Απριλίου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου θα συμμετέχουν συνολικά 1.118 μαθητές από 50 σχολεία από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η Μαγνησία θα εκπροσωπηθεί από 10 σχολεία και συνολικά 261 μαθητές, που θα λάβουν μέρος στα εργαστήρια που θα γίνουν με επίκεντρο το ραδιόφωνο ως μέσο ενημέρωσης, έκφρασης και ψυχαγωγίας.

Πρόκειται για τέσσερα Γυμνάσια τα εξής: Το 2ο Γυμνάσιο Βόλου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Χρύσα Σπένδα και 35 μαθητές, το 7ο Γυμνάσιο Βόλου με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την Ελπίδα Πανάγου και 35 μαθητές, το 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Χρήστο Παπαϊωάννου και 17 μαθητές και το Γυμνάσιο Ιωλκού με υπεύθυνη την Ευαγγελία Παρασκευά και 20 μαθητές. Συμμετέχουν επίσης τρία Δημοτικά Σχολεία, τα εξής: 30ό Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνο τον Πασχάλη Δήμου και 55 μαθητές, 16ο Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνη την Αννα Τσακνάκη και 21 μαθητές και το 21ο Δ.Σ. Βόλου με υπεύθυνη την Παναγιώτα Τσαγκούλη και 42 μαθητές. Επίσης συμμετέχουν δύο Λύκεια, το 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας με υπεύθυνο τον Θωμά Οικονόμου και 10 μαθητές και το ΓΕΛ Καναλίων με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μαρία Μαθινού και 9 μαθητές.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Λίνο Βύγκλα και τη συμμετοχή 17 ενήλικων μαθητών οι οποίοι μάλιστα έχουν βιώματα με το ραδιόφωνο ως μέσο και ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Οι συμμετοχές στο Φεστιβάλ για κάποια σχολεία δεν περιορίζονται στα εργαστήρια που θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή από τις 9 το πρωί. Ομάδες μαθητών μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους δούλεψαν σε επιμέρους δραστηριότητες και τρία από τα σχολεία της Μαγνησίας, ανέδειξαν τους σύγχρονους ήρωες του τόπου, όπως είδαν κάποιους ανθρώπους της καθημερινότητας μέσα από τη δική τους ματιά. Τι κοινό μπορεί να έχουν ο επονομαζόμενος «κοσμοκαλόγερος» Φώτης Λαδόπουλος, ο βραβευμένος λογοτέχνης Ηλίας Λεφούσης και η Φίλια, μία γυναίκα που αντιμετωπίζει εκ γενετής αναπηρία όρασης στο ένα μάτι της, αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό της και να γίνει δημοσιογράφος; Είναι και οι τρεις τους σύγχρονοι ήρωες στα μάτια μαθητών του Βόλου. Ηρωες της καθημερινότητας, για τους οποίους δεν θα γράψει ποτέ η ιστορία και τους βγάζουν από την «αφάνεια» οι ίδιοι οι μαθητές παρουσιάζοντας τη ζωή και το έργο τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στον Βόλο, το τριήμερο από Πέμπτη 11 έως Σάββατο 13 Απριλίου.

Φώτης Λαδόπουλος: Ο χαμογελαστός «κοσμοκαλόγερος»

Για τους μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου, που είναι και συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ, ο Φώτης Λαδόπουλος, ο γνωστός «κοσμοκαλόγερος» που δεν είναι πλέον στη ζωή, είναι ο δικός τους αφανής ήρωας. «Φτωχός από υλικά αγαθά, αλλά πλούσιος στην καρδιά», έτσι περιγράφουν οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Βόλου τον Φώτη, μέσα από τα μάτια του οποίου είδαν η ζωή να αποκτά ξεχωριστό νόημα.

«Πετυχημένος τσαγκάρης μοιράζει τα χρήματά του σε όσους έχουν ανάγκη και έτσι το 1955 κλείνει το μαγαζί του. Από τότε και για πολλές δεκαετίες πλανιέται στους δρόμους, ζει με τα απολύτως απαραίτητα σε μια καλύβα στην άκρη της πόλης. Μοιράζει καθημερινά ευχές, λουλούδια, πάντοτε με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του κι έναν καλό λόγο για όλους, ξυπνώντας τις ξεχασμένες ευαισθησίες μας. «Χαμογέλασε στους ανθρώπους και θα δεις πως ο Θεός θα στο ανταποδώσει στο διπλάσιο. Μόνο αγάπη πρέπει να δίνουμε. Τα χρήματα δεν είναι το παν», έλεγε», αναφέρουν οι μαθητές που αποκαλούν τον Φώτη με τη μεγάλη πίστη στον Θεό και τη βαθιά ανθρωπιά, φωτεινό παράδειγμα μίμησης για κάθε άνθρωπο.

Ηλίας Λεφούσης: Ο ήρωας της ζωής και του πνεύματος

Για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Καναλίων ένας συντοπίτης τους είναι ο δικός τους ήρωας. Πρόκειται για τον Ηλία Λεφούση από την Κερασιά, γνωστό λογοτέχνη, ο οποίος το 1985 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Ο Ηλίας Λεφούσης μικρό παιδί βίωσε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ συμμετείχε στον αγώνα για την αντίσταση και την απελευθέρωση. Σημαντική όμως ήταν η δράση του κατά την εμφυλιοπολεμική περίοδο. Ο Λεφούσης, νεαρός στην ηλικία, φυλακίζεται στις φυλακές της Κηφισιάς, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο στην κατοπινή λογοτεχνική του εξέλιξη. Στη φυλακή έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των γραμμάτων. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Μα όλα τα έφερε τούμπα η φυλακή, που στάθηκε για ελόγου μου ένα μεγάλο σχολείο».

Το 1985 αποτελεί σταθμό για τον Ηλία Λεφούση, αφού κερδίζει το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας με το έργο του «Ασημίνα Λαΐου», το οποίο μάλιστα αποτέλεσε το σενάριο για ομώνυμη τηλεοπτική σειρά. «Ηταν ήρωας κυριολεκτικά, αφού επέδειξε αγωνιστική στάση στα δύσκολα χρόνια της πατρίδας μας.

Ήταν όμως ήρωας και πνευματικά. Ο Ηλίας Λεφούσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Ήρωας», γιατί σίγουρα κέρδισε την υστεροφημία. Ένα πρότυπο αστείρευτης θέλησης, ένα παράδειγμα πνευματικού ανθρώπου μεταδίδει διδάγματα και μηνύματα ζωής στις σημερινές γενιές», αναφέρουν οι μαθητές. Η

Φίλια: Εβλεπε μονόφθαλμα, όχι όμως κοντόφθαλμα

Μία Βολιώτισσα, η Φίλια, που ξεπέρασε το εκ γενετής πρόβλημα που είχε και κατάφερε να διαπρέψει στον χώρο της, είναι η ηρωίδα στα μάτια των μαθητών του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

Τη Φίλια, οι μαθητές γνώρισαν μέσα από τις διηγήσεις του διευθυντή τους Πασχάλη Δήμου, με τον οποία ήταν συμμαθητές στο σχολείο.

Η Φίλια είχε μια διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, το δεξί ματάκι της ήταν τυφλό και πιο μικρό από το αριστερό. Η Φίλια γεννήθηκε έτσι και μεγαλώνοντας έμαθε να ζει με αυτό κι έδειχνε μεγάλη δύναμη σε ερωτήσεις άλλων παιδιών που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν και τη ρωτούσαν «Γιατί Φίλια, δεν πας στον μάστορα να φτιάξεις το ματάκι σου;».

Το οικογενειακό της περιβάλλον που της έδωσε ίσες ευκαιρίες αλλά και το δικό της τσαγανό, κατάφεραν να μετατρέψουν την αδυναμία της σε δύναμη. Ηταν ρεπόρτερ στο σχολικό ραδιοφωνικό σταθμό «Τον Μαθητόκοσμο» και αποφάσισε στην τελευταία εκπομπή πριν να πάει στο Γυμνάσιο να την αφιερώσει στον εαυτό της. Την άλλη μέρα στις τοπικές εφημερίδες, στο κέντρο της πρώτης σελίδας κυριαρχούσε η πρώτη της φωτογραφία ανφάς. Ο τίτλος «Η συμμαθήτριά σας με το ένα μάτι, η ιστορία της ζωής μου». Οι εφημερίδες έγιναν ανάρπαστες κι η ραδιοφωνική εκπομπή της viral και η εκπομπή συγκεντρώνοντας χιλιάδες υποστηρικτικά σχόλια. Με αυτό τον τρόπο η Φίλια συστήθηκε σε αγνώστους που διάβασαν το δημοσίευμα κι άκουσαν την εκπομπή της. Και ξανασυστήθηκε σε γνωστούς, που μέχρι τότε την έβλεπαν πάντα με σκουρόχρωμους φακούς. Κι έστειλε το μήνυμα σε όλους ότι είναι απαραίτητο να μάθουμε να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα καθώς ο κοινωνικός περίγυρος δεν είναι πάντα υποστηρικτικός. Σήμερα είναι δημοσιογράφος στην Αθήνα και συγκινημένη από την τιμή που της έκαναν οι μαθητές του 30ου Δ.Σ. Βόλου θα επισκεφθεί στις 18 Απριλίου το σχολείο για να γνωρίσει από κοντά τους μικρούς ανθρώπους που ενέπνευσε με τη ζωή της.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου