ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Στον «αέρα» τα δασικά αυθαίρετα σε Μαγνησία και Σκιάθο

στον-αέρα-τα-δασικά-αυθαίρετα-σε-μαγ-559876

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας – Ερχονται τσουχτερά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες, αν δεν γίνουν τροποποιήσεις στους δασικούς χάρτες

Τα πάνω – κάτω και στη Μαγνησία φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος που εξαιρούσε τους οικισμούς αυθαιρέτων μέσα στα δάση από τους δασικούς χάρτες.

Ειδικότερα, στη Μαγνησία μετά την απόφαση του ΣτΕ υφίσταται σημαντικό πρόβλημα, καθώς στον δασικό χάρτη που κυρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2018 έχουν συμπεριληφθεί επίμαχες οικιστικές πυκνότητες, που αφορούν σε περιοχές αυθαιρέτων εκτός σχεδίου στο Χορευτό και στη Ζαγορά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, καθώς και τρεις οικιστικές πυκνότητες για τα παράλια της Ξινόβρυσης της Πάλτσης και του Προμυρίου. Για αυτά τα κτίσματα, το αρμόδιο υπουργείο είχε διαβεβαιώσει πως με ειδικό νόμο, που θα έφερνε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, θα τα εξαιρούσε από τη δασική νομοθεσία και έτσι θα μπορούσαν πληρώνοντας πρόστιμο να τα τακτοποιήσουν οι ιδιοκτήτες τους.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργείται πλέον ένα αυστηρό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων μέσα στα δάση, που θα αναγκάσει τη διοίκηση να προβεί σε πρωτόκολλα κατεδάφισης και βαριά πρόστιμα για τους αυθαιρετούντες, μέχρι και απώλεια της ιδιοκτησίας τους.

Βέβαια, όπως σημειώνει η κ. Μπακλατσή το πιο σημαντικό θέμα, που μπορεί να προκύψει μετά από αυτή την απόφαση του ΣτΕ, είναι η ακύρωση του μερικώς κυρωμένου δασικού χάρτη Μαγνησίας, μετά από προσφυγή που μπορεί να γίνει, για την επανεξέταση του δασικού χάρτη.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ, επίσης στον «αέρα» είναι πλέον και η οικιστική πυκνότητα που πρότεινε και ο δήμος Σκιάθου και συμπεριλαμβάνεται στον δασικό χάρτη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στις 1 Μαρτίου 2019.

Ειδικά μάλιστα για την περίπτωση της Σκιάθου η κ. Μπακλατσή, εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες που το κτίσμα τους ή τμήμα της έκτασής τους χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση, να μην το αμελήσουν και να προβούν εμπρόθεσμα στην κατάθεση αντίρρησης καταθέτοντας όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν π.χ. παλιά συμβόλαια, τίτλους από κληροτεμάχια, φωτοερμηνία, τεχνική έκθεση κ.ά.

Να σημειωθεί πάντως, πως η υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου δασικού χάρτη είναι δυνατή μόνον ηλεκτρονικά στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων της ιστοσελίδας της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (https://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoDasika_Page.as px), εντός αποκλειστικής προθεσμίας που ξεκίνησε στις 15-3-2019 ημέρα Παρασκευή και λήγει στις 27-6-2019 ημέρα Πέμπτη.

Για τους κατοικούντες ή διαμένοντες στην αλλοδαπή η παραπάνω προθεσμία παρατείνεται κατά 20 ημέρες, δηλαδή λήγει στις 17-7- 2019 ημέρα Τετάρτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου