ΤΟΠΙΚΑ

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου στο Τορίνο της Ιταλίας

οι-μαθητές-του-1ου-γελ-βόλου-στο-τορίνο-562901

Κλείνοντας το τριετές πρόγραμμα Eramus+ (2016-2019), μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου φιλοξενήθηκαν στο Τορίνο της Ιταλίας. Το σχολείο Albert Einstein, που είναι και το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος, επεφύλαξε θερμή υποδοχή των μαθητών και εκπαιδευτικών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας. Εκεί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες πάνω στο θέμα: «Η μετανάστευση στην παγκόσμια ιστορία και ο ρόλος της γυναίκας».

Οι μαθήτριες Αγραφιώτη Αγγελική, Κατσάδα Ευαγγελία, Σούλι Μαριλένα, Στεφοπούλου Ειρήνη, Οικονόμου Βικτώρια, συνοδευόμενες από τις εκπαιδευτικούς Λοντρίδου Πρασκευή και Μαλλιαρού Γερασιμούλα, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους, προϊόν της συνεργασίας τους. Επισκέφτηκαν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και ενημερώθηκαν για τις δυσκολίες και τα προβλήματα τους. Ακόμη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ημερίδα σχετική με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, τις θρησκευτικές διαφοροποιήσεις και συζήτησαν για τα προβλήματα των διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων με τους εκπροσώπους τους.

Οι Ιταλοί μαθητές ξενάγησαν τους φιλοξενούμενούς τους στην όμορφη πόλη τους, στο Αιγυπτιακό μουσείο, στο μουσείο του κινηματογράφου (το σύμβολο της πόλης), στο παλάτι της Βενάριας, στο λόφο Capuccini, στις όμορφες πλατείες και στα παλάτια: Palazzo Madama, Palazzo Reale. Οι μαθήτριες ενθουσιάστηκαν από τη φιλοξενία στις οικογένειες των Ιταλών συμμαθητριών τους, καθώς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Ιταλών, να δημιουργήσουν νέες φιλίες και νέα ενδιαφέροντα, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν με μαθητές διαφορετικών χωρών. Διαπίστωσαν για άλλη μια φορά ότι η διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα δεν αποτελεί εμπόδιο στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Η συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών διαφορετικών χωρών προωθεί την διεπιστημονική και ολιστική μάθηση. Επιπλέον, η διεθνής συνεργασία με σχολεία εταίρους σε διάφορα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει την ανάπτυξη των διαπολιτισμικών ικανοτήτων, της διαπολιτισμικής κατανόησης και των διεθνών φιλικών σχέσεων που θα επεκταθούν πέρα από την περίοδο υλοποίησης του έργου.

Οι δεσμοί του 1ου Γενικού Λυκείου Βόλου με το Λύκειο Albert Einstein του Τορίνο έχουν ξεκινήσει από το 2013 με ανταλλαγές μαθητών, συνεχίζονται με το πρόγραμμα Erasmus+ και σχεδιάζονται νέα προγράμματα για τη συνέχιση της συνεργασίας και των ανταλλαγών των σχολείων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου