ΤΟΠΙΚΑ

Νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για τον Δήμο Βόλου…»»

νέα-μεγάλη-δημοσκόπηση-της-alco-για-τον-δή-564275

Τα ευρήματα της έρευνας 50 ημέρες πριν τις κάλπες * Υψηλά ποσοστά σε παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου για τον Αχιλλέα Μπέο

Με ξεκάθαρο πλέον το τοπίο ως προς τους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου και με το νήμα έναρξης της προεκλογικής περιόδου να έχει κοπεί, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει σήμερα τη δεύτερη δημοσκόπηση προς τις εκλογές στον Δήμο Βόλου, την οποία διενήργησε η εταιρεία Alco.

Πενήντα περίπου ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών (600 άτομα) κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό ικανοποίησης για τη δράση του νυν και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό στην παράσταση νίκης (73%). Σε γενικές γραμμές, συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας και με την ίδια μεθοδολογία (Νοέμβριος 2018) η προεκλογική αντιπαράθεση δείχνει ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δημαρχία Αχ. Μπέου.

Περισσότεροι από 1 στους 2 (53%) απάντησαν ότι πιστεύουν πως πρέπει να επανεκλεγεί ο Αχιλλέας Μπέος (ποσοστό 45% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και 61% της Ν.Δ.), ενώ 32% ότι πρέπει να εκλεγεί άλλος δήμαρχος (35% στους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και 29% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.). Από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το 20% δεν απάντησε, ενώ αντίστοιχα το 10% στη Νέα Δημοκρατία. Στο ίδιο ερώτημα, στην προηγούμενη δημοσκόπηση, επανεκλογή Μπέου είχε απαντήσει το 57% (55% ΣΥΡΙΖΑ και 63% Ν.Δ.), να εκλεγεί άλλος είχε απαντήσει το 25% (29% ΣΥΡΙΖΑ, 26% Ν.Δ.), ενώ Δ/Ξ – Δ/Α το 18% (16% ΣΥΡΙΖΑ, 11% Ν.Δ.).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, καταγράφεται ότι η συμπεριφορά των πολιτών για τις εκλογές στον Δήμο Βόλου κινείται εκτός κομματικών γραμμών. Σημειώνεται ότι στην έρευνα παρουσιάζεται καταγραφή μόνο για τους δύο μεγάλους κομματικούς χώρους (ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.), καθώς τα υπόλοιπα κόμματα, σύμφωνα με τις απαντήσεις, έχουν βάση κάτω των 50 ατόμων και σε αυτή την περίπτωση η ανάλυση καθίσταται απαγορευτική. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Αχιλλέας Μπέος λαμβάνει υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας από τα ποσοστά που λαμβάνουν οι επίσημοι υποψήφιοι των κομμάτων.

Υψηλότατο ποσοστό λαμβάνει ο Αχιλλέας Μπέος στην παράσταση νίκης, καθώς το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως θα εκλεγεί δήμαρχος Βόλου. Ποσοστό 21% δεν ήξερε – δεν απάντησε.Στην προηγούμενη δημοσκόπηση το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70% (4% άλλος, 26% Δ/Ξ – Δ/Α).

Στο ερώτημα εάν είχαμε εκλογές την Κυριακή ποιον θα ψήφιζαν για δήμαρχο Βόλου, οι ερωτηθέντες απάντησαν τον Αχιλλέα Μπέο σε ποσοστό 53%, τη Νάνσυ Καπούλα 12%, τον Ιάσονα Αποστολάκη 11%, τον Απ. Ριζόπουλο 6%, τον Απ. Παπαδούλη 5,5%.

Το άθροισμα της αποχής – λευκού και των αναποφάσιστων δίνει ποσοστό 12,5%.

  • Η προηγούμενη δημοσκόπηση υπενθυμίζεται ότι περιελάμβανε πρόσωπα, που είτε είχαν δηλώσει την πρόθεση να συμμετάσχουν στις εκλογές, είτε η πιθανή συμμετοχή τους βολιδοσκοπούνταν. Στην πρόθεση ψήφου, τον Νοέμβριο του 2018, η έρευνα κατέγραφε τα εξής: Μπέος 52%, Βενέτης 10%, Καπούλα 9%, Νάνος 5%, Παπαδούλης 4%, Παντσάς 2%, Κοπάνας 2%, αποχή 2%, Δ/Ξ – Δ/Α 13%.

Ικανοποίηση

Το 67% του συνόλου των ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη δράση του δημάρχου Βόλου, με την έρευνα να αναλύει τα ποσοστά ανά δημοτική ενότητα Βόλου και Ν. Ιωνίας, ανά ηλικιακή ομάδα και κατά φύλο.

Σε ό,τι αφορά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (κατά δήλωση των ίδιων ως προς την κομματική επιλογή τον Σεπτέμβριο του 2015) ικανοποιημένοι απάντησαν σε ποσοστό 67%, ενώ αντίστοιχα στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το ποσοστό είναι 72%.

Σχετικά με τη γνώμη των ερωτηθέντων ως προς τους επικεφαλής των συνδυασμών στις εκλογές για τον Δήμο Βόλου, ο Αχιλλέας Μπέος λαμβάνει θετικές γνώμες από το 63%, από το 29% η Νάνσυ Καπούλα, από το 24% ο Απ. Παπαδούλης, από το 18% ο Ι. Αποστολάκης και από το 17% ο Απ. Ριζόπουλος. Τα ποσοστά διαφοροποιούνται υπό το πρίσμα της κομματικής επιλογής των ερωτηθέντων. Εκεί ο Αχ. Μπέος λαμβάνει τη θετική γνώμη από το 64% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και από το 67% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Η Νάνσυ Καπούλα, έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, αυξάνει τις θετικές γνώμες σε ποσοστό (42%) στον χώρο της Ν.Δ., ενώ αύξηση καταγράφεται και στις απαντήσεις που έδωσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπό της (32% θετικές).

Μικρότερης, όμως, τάξης αύξηση των ποσοστών σε θετικές ψήφους συγκριτικά με το γενικό σύνολο καταγράφει από τον κομματικό χώρο από τον οποίο έχει τη στήριξη (ΣΥΡΙΖΑ) ο Ιάσονας Αποστολάκης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου