ΤΟΠΙΚΑ

«Τα πυρηνικά είναι θάνατος»

τα-πυρηνικά-είναι-θάνατος-442745

Την δική τους φωνή διαμαρτυρίας και αντίθεσης στα πυρηνικά αντέτειναν χθες τα μέλη της πολιτικής κίνησης των Οικολόγων Πρασίνων Μαγνησίας με συγκέντρωση κατά των πυρηνικών στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου.

Μικροί και μεγάλοι ξάπλωσαν στην πλατεία και σχηματίζοντας έναν κύκλο θέλησαν να διατρανώσουν την αντίθεσή τους σε όσα συμβαίνουν εξαιτίας των πυρηνικών σταθμών στη Φουκουσίμα, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το Τσέρνομπιλ.

Παράλληλα άλλα μέλη μοίραζαν έντυπο υλικό με τις θέσεις των Οικολόγων Πρασίνων για την πυρηνική ενέργεια και καλούσαν τους πολίτες να συμπαραταχθούν στην αγώνα κατά των πυρηνικών.

«Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα Από το σύνολο της ραδιενέργειας που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα λόγω του ατυχήματος το 53% κατέληξε στην Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι πολλές και τραγικές για ανθρώπους, ζώα, περιβάλλον. Τερατογενέσεις, καρκίνοι, θάνατοι, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Τάκης Κολώνιας εκ μέρους της Πολιτικής Κίνησης Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Αυτό που ζει σήμερα η Ιαπωνία διαψεύδει με τραγικό τρόπο την εγκληματική προπαγάνδα ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να είναι ασφαλής ακόμη και στις πιο οργανωμένες και τεχνολογικά προηγμένες κοινωνίες».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουν την ταχύτερη δυνατή -μέχρι το 2030- απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ολόκληρου του πλανήτη από την πυρηνική τεχνολογία και απαιτούν τον άμεσο τερματισμό των απευθείας ή έμμεσων επιδοτήσεων προς την πυρηνική ενέργεια. Επίσης ζητούν να κλείσουν τώρα οι πυρηνικοί σταθμοί που παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο και να παγώσει κάθε σχέδιο για κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών στην Ε.Ε. υπό μελέτη ή υπό κατασκευή και να ασκηθεί κάθε πίεση για την αποτροπή κατασκευής σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τις υποψήφιες για ένταξη.

Τέλος σημειώνουν ότι θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα για την οριστική διακοπή λειτουργίας και εφαρμογής των αυστηρότερων δυνατών προδιαγραφών για τους σταθμούς εκείνους που θα συνεχίσουν προς το παρόν να λειτουργούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου