ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Παγκύπριου Βόλου γνώρισαν την ιστορία του σχολείου τους

μαθητές-του-παγκύπριου-βόλου-γνώρισα-565113

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου ταξίδεψαν στην Κύπρο και γνώρισαν τους δεσμούς που τους ενώνουν με τη Μεγαλόνησο

Ταξίδι πίσω στον χρόνο για να γνωρίσουν την ιστορία του σχολείου τους, αλλά και τους δεσμούς που τους ενώνουν με την Κύπρο έκαναν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, που στεγάζεται στο Παγκύπριο Διδακτήριο. Το Παγκύπριο Διδακτήριο στην οδό Κύπρου είναι το μοναδικό στην ελληνική επικράτεια και η ονομασία του δεν είναι τυχαία, ούτε οι δεσμοί που το ενώνουν με το αντίστοιχο ιστορικής σημασίας Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και οι οποίοι επισημοποιήθηκαν πρόσφατα μέσα από την αδελφοποίηση των δύο σχολικών μονάδων.

Το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στις 25 Οκτωβρίου 1920. Λίγους μήνες μετά, ύστερα από γενναιόδωρη προσφορά του Πηλιορείτη Ιωάννη Βεργοπούλου γίνεται η αναστήλωση του σχολείου. Προς τιμή του η νέα πτέρυγα ονομάστηκε «Βεργοπούλειος Πτέρυξ», ενώ στήθηκε η προτομή του στο προαύλιο του σχολείου.

Αντίστοιχα, το 1o Γυμνάσιο Βόλου, που επίσης καταστράφηκε μετά τον σεισμό του 1954 που έπληξε την περιοχή, οικοδομήθηκε με χρήματα από έρανο που έγινε στην Κύπρο και γι’ αυτό ονομάστηκε Παγκύπριο Διδακτήριο.

Οι δεσμοί που ενώνουν τα δύο σχολεία επισημοποιήθηκαν πλέον μετά την αδελφοποίηση των δύο μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Σοφία Ξυραφάκη και Λεωνίδας Χριστοδουλίδης με εννέα μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου μετέβησαν στις 16 Μαρτίου στη Λευκωσία για την ολοκλήρωση της αδελφοποίησης του σχολείου τους με το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, που έγινε με την τελετή αδελφοποίησης, στη διάρκεια της οποίας υπογράφηκε το πρωτόκολλο συνεργασίας των αδελφοποιημένων σχολείων.

«Ηταν μία προσπάθεια δύο ετών, που τελικώς ολοκληρώθηκε. Είναι η δεύτερη κατά σειρά αδελφοποίηση με σχολείο του εξωτερικού. Η πρώτη είναι με Γυμνάσιο της Νυρεμβέργης, που είναι το αρχαιότερο σχολείο της Γερμανίας και στο οποίο διδάσκονται τα αρχαία ελληνικά από το 1560 μ.Χ. Μας ενδιαφέρει ως σχολείο να ανοιχτούμε στην κοινωνία με στόχο οι μαθητές να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότερο εφόδια. Αλλωστε το μάθημα δεν γίνεται μόνο μέσα στη σχολική τάξη», σχολίασε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου Γιάννης Καραφέρης.

Η τελετή αδελφοποίησης έγινε σε επίσημο, αλλά εγκάρδιο κλίμα, παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας, της Αρχιεπισκοπής, της Πρεσβείας, του Δήμου. Οι μαθητές του Βόλου παρουσίασαν δράσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» και ένα θεατρικό δρώμενο για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ οι μαθητές της Κύπρου απέδωσαν τραγούδια και ελληνικούς χορούς. Εγινε ξενάγηση στην Αρχιεπισκοπή, στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, επισκέφτηκαν το Λεβέντειο Μουσείο στο οποίο παρακολούθησαν βιωματικό εργαστήριο σε σχέση με τις ενδυματολογικές και πολιτιστικές συνήθειες διαφόρων ιστορικών περιόδωνκαι τέλος επισκέφτηκαν το Παρατηρητήριο της Δερύνειας και το Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα, καθώς και το κάστρο στη Λεμεσό και τις Φοινικούδες στη Λάρνακα.

«Το ταξίδι στην Κύπρο ήταν πράγματι εμπειρία ζωής. Ακόμη και τώρα μετά από τόσες μέρες από την επιστροφή μας, κλείνω τα μάτια και οι εικόνες κατακλύζουν το μυαλό και την καρδιά μου. Δυνατά και έντονα… πολύ έντονα τα συναισθήματα που νιώθω», ανέφερε η καθηγήτρια Σοφία Ξυραφάκη, η οποία ευχαρίστησε τη διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας κ. Σοφία Ιωάννου, τους εκπαιδευτικούς, την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τη Σχολική Εφορεία, καθώς και τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, τους γονείς και μαθητές «γιατί με τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία που μας επιφύλαξαν όχι μόνο έκαναν τη διαμονή μας αξέχαστη, αλλά μας βοήθησαν να διαχειριστούμε τα πρωτόγνωρα και έντονα συναισθήματα που νιώσαμε».

«Ηταν μια πολύ όμορφη εμπειρία, γνωρίσαμε νέους τόπους και νέα άτομα. Ηταν ένα συναρπαστικό ταξίδι», τόνισε η μαθήτρια Σάρα Μπανάι.

«Ηταν ένα εξαιρετικό ταξίδι, μία μοναδική εμπειρία. Γνωρίσαμε νέους τόπους και ανθρώπους. Με άγγιξε η ιστορία της Κύπρου και όσα πέρασαν με τους Τούρκους», είπε από την πλευρά της η Δανάη Μαρία Βούλγαρη.

«Μου άρεσε ως χώρα. Οι μαθητές ήταν πολύ καλοί μαζί μας. Συγκινήθηκα από την ιστορία του τόπου, αλλά και από την ομορφιά της πόλης», είπε η Εριέττα Ευαγγελία Γαλάνη.

Στην αποστολή αδελφοποίησης συμμετείχαν οι καθηγητές του Παγκυπρίου1ου Γυμνασίου Βόλου Σοφία Ξυραφάκη και Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, καθώς και οι μαθητές Δανάη Βούλγαρη, Εριέττα Γαλάνη, Σάρα Μπανάι, Μαργαρίτα Παπαθανάση, Αννα Μαρία Σακελλαρίου, Ευανθία Πέτση, Ιωάννης Βογιαντζής, Σταύρος Δαγγούλης και Χρήστος Γεωργίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου