ΤΟΠΙΚΑ

Μαθήτρια του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου έγραψε στίχους για βραβείο

μαθήτρια-του-γυμνασίου-ν-αγχιάλου-έγρ-565139

Διάλεξε ζωή… και με το ποίημά της πέτυχε πανελλήνια διάκριση σε διαγωνισμό υπό την αιγίδα της UNESCO

Πανελλήνια διάκριση για τη μαθήτρια του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου Ξενιά – Ευφραιμία Ρίζου, η οποία απέσπασε το 2ο βραβείο στο πλαίσιο του 11ου πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού ποίησης και διηγήματος του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης που διεξήχθη υπό την αιγίδα της UNESCO. «Διαλέγω ζωή» είναι ο τίτλος του ποιήματος, που εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή και έδωσε στη μαθήτρια το δεύτερο πανελλήνιο βραβείο.

Εμπνευση για το ποίημα της Ξενιάς – Ευφραιμίας Ρίζου αποτέλεσε μία εσωτερική αμφιβολία που έχει η ίδια. «Από πολύ νωρίς έχω καταλήξει στο επάγγελμα που θέλω να ακολουθήσω. Θέλω να γίνω κτηνίατρος», αναφέρει η ίδια υπογραμμίζοντας την αγάπη της για τα ζώα. «Εχω όμως αμφιβολίες αν θα καταφέρω να ανταποκριθώ στις δυσκολίες του επαγγέλματος, αν θα μπορέσω να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου», προσθέτει.

Αυτή την αγωνία της μετέφερε στο χαρτί με στίχους, τονίζοντας ότι η ποίηση για την ίδια είναι ένας τρόπος έκφρασης. «Το επάγγελμα είναι μία επιλογή ζωής. Γι’ αυτό και τιτλοφόρησα το ποίημά μου «Διαλέγω ζωή». Θέλω να δείξω ότι είναι πολύ σημαντικός ο επαγγελματικός προσανατολισμός με βάση τα «θέλω» του κάθε ανθρώπου κι όχι με βάση τι θα μας επιβάλλουν το περιβάλλον ή οι συνθήκες ζωής», υπογραμμίζει η μαθήτρια του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου.

Για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό την προέτρεψε όπως ανέφερε η διευθύντρια του σχολείου Αποστολία Κοτζαγιώτου. Η φετινή διάκρισή της δεν είναι η μοναδική. Η μαθήτρια απέσπασε επίσης 2ο βραβείο για το ποίημά της «Ελλάδα μην υποχωρείς» στον πανελλήνιο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα «Η Πατρίδα μου το 2021», που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, τον Μάιο του 2017, με συμμετοχές μαθητών από όλη την Ελλάδα. «Πρόκειται για τη σημαιοφόρο του σχολείου μας, ένα χαρισματικό παιδί με πολλές ευαισθησίες, ταλέντα και όνειρα. Τα βραβεία της δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της επιμέλειας και της αδιάλειπτης προσπάθειας της μαθήτριας να κατακτά την κορυφή. Απορρέουν, επίσης, και από το σημαντικό έργο που γίνεται στο δημόσιο σχολείο με γνώμονα πάντα τη γνωστική ανάπτυξη και ηθική καλλιέργεια κάθε μαθητή ξεχωριστά», αναφέρει η κ. Κοτζαγιώτου.

Το ποίημα

«Διαλέγω ΖΩΗ»

Πανιά για το άγνωστο

πυξίδα θολή

τα μάτια στο άπειρο

για μια νέα ζωή!

Η θάλασσα φούσκωσε

κύμα στο κύμα

μια αχτίδα άστραψε

του ήλιου ελπίδα!

Πώς να αλλάξεις τον κόσμο

που στρέφεται γύρω σου;

Πώς να αλλάξεις τροχιά

στο χορό του πλησίον σου;

Πώς να μάθεις τι κρύβει

βαθιά η ψυχή σου;

Πώς ξέρεις τι θα έρθει

στη μικρή τη ζωή σου;

Και η δόλια η καρδιά

που χτυπάει για σένα

και σου δείχνει επίμονα

το δρόμο τον ένα.

Και αν ζητάει πολλά

κι εσύ δεν της δίνεις

και αν χτυπά δυνατά

κι εσύ την αφήσεις.

Και αν το όνειρό σου

διαφέρει πολύ

κι αν το μυαλό σου

αγνοεί τη λογική.

Τη λογική σου εμπιστέψου μονομιάς

και κέρδισε του χρόνου το παιχνίδι,

υπάκουσε στους χτύπους της καρδιάς

αγνόησε της σκέψης σου την πίστη!

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου