ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι: Αγωνιούν 1.500 οικογένειες στη Μαγνησία

σε-απόγνωση-οι-κτηνοτρόφοι-αγωνιούν-1-500-565380

Σοβαρό πρόβλημα η μείωση στην τιμή του γάλακτος και η απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω κακοκαιρίας

Σε αγώνα επιβίωσης έχουν επιδοθεί οι 1.500 περίπου κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας προκειμένου να διέλθουν τις συμπληγάδες των δεκάδων καθημερινών προβλημάτων. Η μείωση στην τιμή του γάλακτος, αλλά και οι απώλειες ζωϊκού κεφαλαίου που άγγιξαν το 20% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών της χειμερινής περιόδου, σε αντιδιαστολή με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, συνθέτουν τον κύκλο των καθημερινών προβλημάτων των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τον έντονο προβληματισμό της εξέφρασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Χαρούλα Διβάνη πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας, η οποία υπογράμμισε ότι «οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν στην περίοδο της παραγωγής δεν μας επέτρεψαν να έχουμε τις αναμενόμενες ποσότητες γάλακτος» είπε.

Αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η κ. Διβάνη ανέφερε ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες της χειμερινής περιόδου είχαν αρνητικές επιπτώσεις διότι συνέπεσαν με την περίοδο της αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα την απώλεια νεογέννητων αρνιών και την μείωση στην ποσότητα του γάλακτος που συνέλλεξαν οι κτηνοτρόφοι.

Παράλληλα οι τιμές των ζωοτροφών και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη καθημερινότητα των επαγγελματιών, οι οποίοι ζητούν εντατικούς ελέγχους στο γάλα από την πολιτεία.

«Βασικό μας πρόβλημα είναι η τεράστια φορολογία στην οποία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Το θέμα μας είναι οι τιμές και το γεγονός ότι δεν δίνουν τις επιδοτήσεις στον σωστό χρόνο για να μπορούμε να προμηθευτούμε φθηνές τροφές. Τα χρήματα μας δίνονται τέλος Οκτωβρίου με αποτέλεσμα να προμηθευόμαστε αναγκαστικά τροφές με υψηλό κόστος» είπε.

Μεταφέροντας το αίτημα που απασχολεί το σύνολο των κτηνοτρόφων, η κ. Διβάνη επισημαίνει ότι «αν δίνονταν μια εξισωτική το καλοκαίρι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε φθηνές τροφές. Τα χρήματα δίνονται, ωστόσο, τέλος Οκτωβρίου, και αναγκαστικά παίρνουμε τροφές με υψηλό κόστος. Συνεπώς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε» είπε.

Το αντίκτυπο της κρίσης αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των επαγγελματιών, και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, με την πρόεδρο των αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας να εμφανίζεται σκεπτική για το μέλλον, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι πωλήσεις του Πάσχα και των εορταστικών περιόδων γενικότερα, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες μιας ολόκληρης χρονιάς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου