ΤΟΠΙΚΑ

Ταινία -ύμνος ενάντια στον ρατσισμό από μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου

ταινία-ύμνος-ενάντια-στον-ρατσισμό-απ-566411

Προβλήθηκε στο κανάλι της Ελληνικής Βουλής – Πρωταγωνιστούν μαθητές του σχολείου, που έκαναν γυρίσματα και στην Κασσαβέτεια

Ταινία – ύμνος κατά του ρατσισμού, κατά της βίας και του bullying στο σχολείο αποτελεί η μικρού μήκους, που δημιούργησαν μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, η οποία προβλήθηκε πριν από δεκαπέντε περίπου ημέρες από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ως μία διακεκριμένη μαθητική δράση.

Η οκτάλεπτη ταινία είχε γυριστεί κατά τη διάρκεια του περσινού σχολικού έτους 2017 – 2018 στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Διακρίσεων και του Ρατσισμού.

Μαθητές της γ’ τάξης του Γυμνασίου Ν. Αγχιάλου, ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψαν το σενάριο, σκηνοθέτησαν και πρωταγωνίστησαν στη μικρού μήκους ταινία, με τίτλο «Το ολίσθημα». Στο πλευρό τους είχαν τη φιλόλογο του σχολείου Μαρία Κολίτσα, που έχει επίσης ρόλο στην ταινία.

Πρωταγωνιστής ένας μαθητής του σχολείου από την Αλβανία, ο οποίος προσπαθεί να ενταχθεί στη σχολική οικογένεια, αλλά οι συμμαθητές του δεν τον αποδέχονται. Οχι μόνο αυτό, αλλά τον πειράζουν και είναι επιθετικοί απέναντί του κρατώντας τον στο περιθώριο. Μέχρι που ένας μαθητής τού λέει ότι για να γίνει αποδεκτός θα πρέπει να κλέψει το αυτοκίνητο μιας καθηγήτριάς τους.

Εκείνος υποκύπτει έχοντας την ανάγκη να γίνει μέλος της παρέας του σχολείου. Κλέβει το αυτοκίνητο, αλλά εμπλέκεται σε τροχαίο. Συλλαμβάνεται, δικάζεται, καταδικάζεται και φυλακίζεται. Ομως στη φυλακή τον επισκέπτεται η καθηγήτρια – θύμα, του λέει ότι τον συγχωρεί και αποσύρει τη μήνυση για να επιστρέψει στο σχολείο, όπου πλέον οι συμμαθητές του, έχοντας καταλάβει πόσο άδικοι ήταν απέναντί του, τον ενσωματώνουν αμέσως στην παρέα τους.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου, αλλά και στο ειδικό αγροτικό κατάστημα κράτησης νέων Κασσαβέτειας με τη συνδρομή των μαθητών του παραρτήματος του σχολείου των φυλακών και της υποδιευθύντριας του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου κ. Ρούσση Νικολέττας. Η διευθύντρια των φυλακών κ. Ευμορφία Σαμαρά, η Κοινωνική Υπηρεσία των φυλακών, αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος συνέβαλαν επίσης σημαντικά να υλοποιηθεί το εγχείρημα.

«Πρόκειται για μία ταινία, που μας διδάσκει να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο από όπου κι αν κατάγεται, με όσα λάθη κουβαλά, με όποιες επιλογές έχει κάνει στη ζωή του, ενώ τονίζει και την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης στον χώρο του σχολείου καταδικάζοντας τη βία και τον εκφοβισμό», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Αποστολία Κοτζαγιώτου.

Στις 16 Μαρτίου η ταινία προβλήθηκε προς έκπληξη όλων από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων ως μία διακεκριμένη δράση μαθητών σε εκπομπή, που αφορά σε θέματα κοινωνικής και πολιτικής αγωγής.

Για την ταινία συνεργάστηκαν οι μαθητές: Μικέλ Βρέτο, Λευτέρης Γκινίδης, Δημήτρης Κωστούλας, Παναγιώτης Κωστούλας, Μιχάλης Ξυνός, Απόστολος Πορταρίτης, Φωτεινή Λίτο, Ειρήνη Χαρμαντά, Σταυρούλα Γάλλου, Ανιέζα Μάρτα, Χριστίνα Ντάκη, Ελίσα Οσμενλλάρι, Γεωργία Τζουμερκιώτη, Βασιλική Τσακούμη, Ραφαέλα Χαλίλη, Χρήστος Κόκκαλης, Ελένη Κόκκαλη, Ξενιά Ρίζου, Απόστολος Κατσαρός και Γιώργος Μόσδρομος. Συντόνισαν οι καθηγήτριες Μαρία Κολίτσα φιλόλογος, Νικολέττα Ρούσση μουσικός και Αποστολία Κοτζαγιώτου φιλόλογος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου