ΤΟΠΙΚΑ

Στο πόδι η Νεάπολη για την κεραία

στο-πόδι-η-νεάπολη-για-την-κεραία-566790

«Η συνοικία μας έχει μείνει η μισή από τους καρκίνους», η κραυγή αγωνίας των κατοίκων

Στο πόδι σηκώθηκε χθες όλη η Νεάπολη για να διαμαρτυρηθεί για τη δεύτερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, που ξεφύτρωσε στην ταράτσα τριώροφου κτιρίου στην «καρδιά» της συνοικίας. Περίπου 100 κάτοικοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην οδό Νεαπόλεως απέναντι από το κτίριο, στο οποίο εγκαταστάθηκε η κεραία και απέκλεισαν συμβολικά για λίγα λεπτά τον δρόμο.

Ηταν το πρώτο βήμα αντίδρασης απέναντι στη δεύτερη κατά σειρά κεραία κινητής τηλεφωνίας που εγκαθίσταται στη συνοικία, τα τελευταία δύο χρόνια.

«Κατεβήκαμε στον δρόμο για ένα πρόβλημα που μαστίζει τη γειτονιά μας, αυτό με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ζητούμε να παρέμβει όποιος φορέας έχει την αρμοδιότητα. Κινδυνεύει η υγεία όλων μας. Σε απόσταση μικρότερη των 100 και 200 μέτρων υπάρχουν τέσσερις σχολικές μονάδες, παιδική χαρά, η εκκλησία, τα σπίτια μας όπου ζούμε εμείς μαζί με τα παιδιά μας, έγκυες γυναίκες. Δεν μπορούν κάποιοι να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας στο όνομα του οικονομικού οφέλους», ανέφερε ο κάτοικος της περιοχής, κ. Ανδρόνικος Κουμπάρος.

«Ο ιδιοκτήτης της οικοδομής είχε πει ότι κάνει εργασίες για να βάλει ηλιακό θερμοσίφωνα. Μας παραπλάνησε όλους. Αλλά αυτός δεν ζει στη συνοικία μας. Εμείς ζούμε 60 χρόνια εδώ και είμαστε σε απόσταση αναπνοής από την κεραία», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Νικόλας Μιχαηλίδης.

Οπως έγινε γνωστό στη συγκέντρωση, εκπρόσωποι της εταιρείας που προχώρησαν στην εγκατάσταση της κεραίας είχαν χτυπήσει κι άλλες… πόρτες. «Ηρθαν και στο δικό μας σπίτι, πενήντα μέτρα πιο πάνω. Το αρνηθήκαμε. Δεν θα βάλουμε τον καρκίνο πάνω από το κεφάλι μας για 500 και 1.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Γκαμπλιάς.

Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι καθώς όπως λένε στην περιοχή έχουν απανωτά κρούσματα καρκίνου. «Η συνοικία μας έχει μείνει η μισή. Του χρόνου δεν θα είμαστε ούτε τόσοι», είπε ο κ. Χρ. Ποζαπαλίδης, ενώ μία κυρία ξέσπασε: «Ηδη έχουμε έξι καρκινοπαθείς. Να γίνουμε 16, 26; Τι καταλαβαίνουν;».

Οι κάτοικοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά για την απεγκατάσταση της κεραίας από το κέντρο της συνοικίας τους και δεν αποκλείεται να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους κατοίκους του Καραγάτς που συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στη λειτουργία της κεραίας στην οδό Μαβίλη 90.

Στο Καραγάτς

Στις 5 Μαΐου, εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της συνοικίας του Αγίου Αντωνίου για την απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή, καθώς σε ακτίνα 300 μέτρων βρίσκονται τα 5ο ΓΕΛ Βόλου, 12ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Βόλου, 10ο Δημοτικό Σχολείο και δημοτικοί χώροι άθλησης. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι για την εγκατάσταση της κεραίας δεν συνυπολογίστηκε η ύπαρξη σχολικών μονάδων ενώ υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία υπερβαίνει τα μέγιστα όρια εκπομπής. «Η κεραία στην οδό Μαβίλη 90 στον Βόλο είναι απλά η συνέχεια της πρακτικής των εταιρειών αυτών περί τοποθέτησης κεραιών δίπλα σε σχολεία και σπίτια, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις ζωές των παιδιών μας», τονίζουν κάτοικοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου