ΤΟΠΙΚΑ

Ελαμψε η ομορφιά της ψυχής στην επίδειξη μόδας ΑμεΑ στον Βόλο

ελαμψε-η-ομορφιά-της-ψυχής-στην-επίδει-567335

Μήνυμα ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνία σε ένα άκρως επαγγελματικό fashion show στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου

Φώτα, μουσική, υπέροχα ρούχα και πανέμορφα μοντέλα συνέθεσαν το άκρως επαγγελματικό fashion show, που φιλοξενήθηκε χθες στην «πασαρέλα» του Συνεδριακού Κέντρου Βόλου. Στην 4η πανελλήνια επίδειξη μόδας για άτομα με αναπηρίες, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Βόλο, έλαμψε η ομορφιά της ψυχής και εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ στην καθημερινότητα.

Στην ξεχωριστή επίδειξη μόδας συνέπραξαν παραολυμπιονίκες, οι οποίοι άνοιξαν τη διοργάνωση υπό τον Εθνικό Υμνο, αλλά και μοντέλα, παλιάς και νέας κοπής, που εναλλάσσονταν επί σκηνής με τα άτομα με αναπηρίες παρουσιάζοντας μοναδικές δημιουργίες από τοπικά καταστήματα ένδυσης.

Επί δύο και πλέον ώρες το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων ήταν ασταμάτητο για τους συμμετέχοντες στην επίδειξη μόδας. Ο Βόλος έγινε μια μεγάλη αγκαλιά για τα άτομα με αναπηρίες, που διεκδικούν το αυτονόητο, να σταματήσουν να είναι αόρατοι στην κοινωνία και να μπορούν να συμμετέχουν και να προσφέρουν με όρους ισότητας.

Την παρουσίαση της φαντασμαγορικής εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το σωματείο «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι», η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Παγκόσμια Αγκαλιά και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων «Ιππόκαμπος», με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου, ανέλαβε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος, ενώ guest star ήταν ο μετρ υψηλής ραπτικής Μάιλ Νικολάτος.

Σημαντική ήταν η συνδρομή δεκάδων εθελοντών back stage και στον χώρο της επίδειξης, μεταξύ των οποίων η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Βόλου.

«Είναι μία μεγάλη γιορτή. Μέσα από τέτοιες προσπάθειες στέλνουμε το μήνυμα ότι όλα είναι δυνατά. Ασχετα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας, αν το περιποιηθεί μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του. Είναι όμως κι ένα μήνυμα στην ίδια την κοινωνία να αποδεχθεί τα άτομα με αναπηρίες», τόνισε η ιδρύτρια της «Παγκόσμιας Αγκαλιάς», Ευγενία Φραγκούλη.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε σύσσωμος σχεδόν ο πολιτικός κόσμος. «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι. Αυτό το μήνυμα πρέπει εκπέμψουμε από αυτή την εκδήλωση και να δώσουμε στα άτομα με αναπηρίες τη δυνατότητα της ισότιμης συμμετοχής στην καθημερινότητα», τόνισε η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος εκπροσώπησε στην εκδήλωση τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησε για μια διοργάνωση που «έβγαλε μία πρωτόγνωρη ομορφιά». «Πρώτη φορά η πόλη μας φιλοξενεί μία τέτοια εκδήλωση και θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές. Οι πρωταγωνιστές είναι άτομα με ειδικά χαρίσματα, που το αποδεικνύουν μέσα από τον καθημερινό τους αγώνα και το έκαναν και σήμερα (σ.σ. χθες)», υπογράμμισε ο κ. Μπουκώρος.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εκδήλωση έχει τεράστια σημασία για όλους μας. Μας δείχνει τον δρόμο ότι όλοι μπορούν να κάνουν τα ίδια πράγματα», σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Ολοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αυτό που θέλουμε να διαμηνύσουμε είναι ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα για να συμμετέχουμε με όρους ισοτιμίας στην κοινωνία», σημείωσε η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, η οποία αναφέρθηκε και στην πρωτοποριακή δραστηριότητα του δήμου Βόλου που μέσα από τις δομές του ενεργοποιεί καθημερινά 115 παιδιά με αναπηρίες σε διάφορες δραστηριότητες.

«Ζητούμε ισότιμη συμμετοχή στην καθημερινότητα. Να πάψουμε να είμαστε αόρατοι. Να γίνουμε ορατοί και να αποδείξουμε το αυτονόητο, ότι είμαστε απλά και μόνο άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» Πέτρος Μπέλλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου