ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Να διαπρέψει στην Αίγυπτο θέλει η 17χρονη Βολιώτισσα

να-διαπρέψει-στην-αίγυπτο-θέλει-η-17χρον-567935

Ξένοιασε από το άγχος και… μπήκε ήδη σε εντατικούς ρυθμούς προετοιμασίας η Ελευθερία Στάμου του Ολυμπιακού Βόλου, που εξασφάλισε ήδη από τα μέσα Μαρτίου τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Νεανίδων, που θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο, στα τέλη Ιουλίου.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η 17χρονη αθλήτρια του Γρηγόρη Μαντά, με την επίδοσή της 3:56.31 στα 400μ διπλά πέδιλα κατάφερε να πετύχει το στόχο που είχε θέσει από την αρχή της χρονιάς. Ετσι, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα πάρει μέρος σε κορυφαία διοργάνωση με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος, μετά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης στο οποίο είχε συμμετάσχει την περσινή χρονιά. Η Στάμου, παράλληλα με το όριο κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, τόσο στα 400μ όσο και στα 200μ διπλά πέδιλα, κλείνοντας την επιτυχημένη εμφάνισή της στους Χειμερινούς Αγώνες κατηγοριών, που για τη Βόρεια Ελλάδα, διεξήχθησαν στη Θεσσαλονίκη.

Η Βολιώτισσα αθλήτρια μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία της επίτευξης του ορίου, τονίζοντας πάντως πως ήθελε ακόμα ένα όριο στα 200μ Διπλά Πέδιλα, που έχασε για εκατοστά του δευτερολέπτου και που θα προσπαθήσει να πετύχει τον Μάιο, στο πρωτάθλημα της ΟΠΕΝ κατηγορίας: «Επιασα το όριο στα 400μ Διπλά Πέδιλα, με την επίδοσή μου να αποτελεί και ατομικό ρεκόρ. Παράλληλα, έχασα το όριο στα 200μ του ίδιου αγωνίσματος, για μόλις 30 εκατοστά του δευτερολέπτου, και πιστεύω ότι δε διαχειρίστηκα αρκετά καλά την κούρσα μου, αλλιώς θα είχε επιτευχθεί ακόμη ένα όριο.

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις όμως και η προσπάθεια να πιάσω ακόμα ένα όριο δε σταματούν εδώ, καθώς υπάρχει το ΟΠΕΝ τον Μάιο, όπου θα προσπαθήσω να κυνηγήσω ακόμα μια σπουδαία επίδοση, ενώ από εδώ και έπειτα ξεκινά η προετοιμασία για το Παγκόσμιο. Επιπλέον, υπάρχει και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στη Χίο τον Ιούλιο, το οποίο όμως δε θα είναι αγώνας – στόχος για εμένα, καθώς την ίδια περίοδο θα υπάρχει η εντατική προετοιμασία ενόψει Παγκοσμίου».

Ο στόχος που είχε βάλει από την αρχή της χρονιάς η Στάμου επετεύχθη από νωρίς, με την ίδια πάντως να μη σταματά την προσπάθεια, δευτερόλεπτο, κυνηγώντας και το δεύτερο όριο: «Ηταν στόχος μου να έρθει ένα όριο στην αρχή της χρονιάς, ήθελα να το πιάσω από νωρίς, ώστε να μην έχω το άγχος να τρέχω, ωστόσο δεν είμαι πλήρως ικανοποιημένη, κάτι που θα γίνει αν πιάσω το όριο και στο 200άρι. Πρέπει να κάνω ατομικό ρεκόρ και να κατεβάσω τον χρόνο μου για να τα καταφέρω, αλλά με σκληρή προετοιμασία ως τον Μάιο, η καλή επίδοση θα έρθει και οι κόποι μου θα επιβραβευτούν ξανά».

Η στήριξη από προπονητές και οικογένεια είναι δεδομένη και σημαντική για τη 17χρονη αθλήτρια του Ολυμπιακού Βόλου, που καλείται να συνδυάσει φέτος σκληρή προετοιμασία και υποχρεώσεις στο σχολείο: «Οι προπονητές μου, Γρηγόρης Μαντάς και Ελενα Μπερσμπέστοβα και οι γονείς μου, που είναι δίπλα μου, μ’ έχουν στηρίξει πολύ, οικονομικά και ψυχολογικά στην προσπάθεια που κάνω φέτος. Ειδικά σε μια δύσκολη χρονιά και τάξη στο σχολείο όπως η Β’ Λυκείου, που θέλει συνεχή προσήλωση τόσο στα μαθήματα, όσο και στις προπονήσεις. Οσον αφορά το σχολείο, προσπαθώ και μέσω των φροντιστηρίων να μην αφήνω κενό και έχοντας ξεκινήσει την προετοιμασία από τώρα για τη Γ’ Λυκείου, προσπαθώ να τα συνδυάσω».

Μιλώντας για το επίπεδο που συνάντησε στους Χειμερινούς αγώνες κατηγοριών Βορείου Ελλάδας, η Στάμου τόνισε, ότι στην κατηγορία ΟΠΕΝ θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός: «Δεν είχα ιδιαίτερο ανταγωνισμό, καθώς οι καλύτεροι αθλητές συμμετέχουν στους αντίστοιχους αγώνες στην Αθήνα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε περιμένω και την ΟΠΕΝ κατηγορία, όπου θα υπάρχει μεγαλύτερος συναγωνισμός. Πάντοτε γίνεται αυτό, καθώς υπάρχουν περισσότερα παιδιά, ενώ οι αγώνες αυτοί ήταν Βορείου Ελλάδος. Πιστεύω άλλωστε ότι έχοντας συναγωνισμό θα κολυμπήσω καλύτερα. Εξάλλου, έως τότε το πρόγραμμα μου δεν περιλαμβάνει άλλους αγώνες στην τεχνική. Ισως βέβαια, πέσω σε κάποιες ημερίδες κλασσικής κολύμβησης προκειμένου να πιάσω τα όρια εκεί, καθώς δεν έχει τύχει να πέσω ακόμα».

Αναφερόμενη στην παρθενική της συμμετοχή σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων-Νεανίδων και τις προσδοκίες της από τον εαυτό της στη διοργάνωση, η Βολιώτισσα κολυμβήτρια σημειώνει: «Είναι η πρώτη μου συμμετοχή σε Παγκόσμιο, είναι και στην Αίγυπτο, οπότε νιώθω ενθουσιασμένη που θα βρεθώ εκεί. Εξάλλου είναι μεγάλη τιμή που θα αγωνιστώ για μία ακόμα χρονιά με τα χρώματα της Εθνικής. Εκεί, βέβαια, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, ωστόσο θέλω να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Σίγουρα ένας στόχος μου είναι το άνευ από τις εξετάσεις αλλά με νοιάζει πολύ και ο χρόνος και η επίδοσή μου».

Εξάλλου, η Στάμου έχει πλέον εμπειρία από συνεχής διοργανώσεις, έχοντας μετάσχει σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, την περσινή σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι στο Παγκόσμιο της Αιγύπτου θα έχει καλύτερη ψυχολογία: «Θα είμαι πιο προετοιμασμένη ψυχολογικά κυρίως. Επιπλέον ξέρω πια τι γίνεται με τον ανταγωνισμό και να βρίσκεται ανάμεσα σε πρωταθλητές, έχοντας μετάσχει και σε Ευρωπαϊκό. Από κει και πέρα, δουλεύω στο προπονητικό κομμάτι, αλλά κυρίως το ψυχολογικό κομμάτι, που θα μου είναι γνωστό, θα με βοηθήσει να κολυμπήσω καλύτερα και χωρίς άγχος».

Μιλώντας για την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, στην οποία ανήκει, η Στάμου δηλώνει: «Ο Ολυμπιακός με στηρίζει πολύ. Εχουμε πολύ καλό κλίμα, είμαστε σαν οικογένεια και νομίζω ήταν παράμετρος της γρήγορης επίτευξης του ορίου, που ήταν στόχος μου. Υπάρχουν έξοδα, καθόλου χορηγοί, ωστόσο η ομάδα στέκεται δίπλα τόσο σ’ εμένα όσο και σε όλα τα παιδιά, σε κάθε μας βήμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου