ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια ελιάς -Εξαγωγή λαδιού από τη Μαγνησία

κερδίζει-έδαφος-η-καλλιέργεια-ελιάς-ε-568188

Η ανάγκη ανάπτυξης συντονισμένων δράσεων, αλλά και δημιουργία φορέα για την προώθηση του τυποποιημένου λαδιού από τη Μαγνησία στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε προχθές Σάββατο, στο κτίριο Τσικρίκη.

Ειδικοί πάνω στο λάδι και δεκάδες καλλιεργητές από όλη τη Μαγνησία παραβρέθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ανοίγοντας δρόμους διαλόγου, αλλά και προβληματισμού για το λάδι, την ελιά, καθώς και τις προοπτικές ενίσχυσης της καλλιέργειας που κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Μεταξύ των προϊόντων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα ήταν το λάδι που βγήκε δυναμικά στην αγορά με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο Δημήτρης Δερβένης, εκ μέρους της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Γιάννης Χατζόπουλος, γεωπόνος, και ο Δημοσθένης Μπρούσαλης, σύμβουλος branding και επικοινωνίας, ανέλυσαν το φιλόδοξο εγχείρημα, που έχει ως στόχο τις αγορές του κόσμου. Μίλησαν για το πανεπιστημιακό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται με καινοτόμες καλλιεργητικές μεθόδους στον ελαιώνα στη Μονή Πάου Αργαλαστής, με στόχο να φθάσει ως προϊόν πολυτελείας και στις αγορές και του εξωτερικού.

Στο επίκεντρο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από παριστάμενους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η οικογένεια Βολιώτη που έχει αποσπάσει πολλά βραβεία. Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Βολιώτης υπογράμμισε ότι το βιολογικό λάδι που παράγεται στην οικογενειακή επιχείρηση εξάγεται σε πέντε χώρες του εξωτερικού, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Βουλγαρία, ενώ προσέθεσε ότι το προϊόν της Μαγνησίας έχει προοπτικές ανάπτυξης.

Η καλλιέργεια της ελιάς εξαπλώνεται σε όλη τη Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Βολιώτης «έχουμε πολύ καλό λάδι ως περιοχή και προσπαθούμε να κερδίσουμε τις αγορές, προωθώντας το συγκεκριμένο προϊόν, δηλαδή το λάδι, τυποποιημένο».

Στόχος της ημερίδας ήταν η προώθηση της καλλιέργειας της ελιάς σε νέες βάσεις, ενώ όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Κώστας Μοράρος, υπεύθυνος του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού, το οποίο διανύει τον 11ο χρόνο δράσης, το ενδιαφέρον για το λάδι και τα παράγωγά του είναι διαρκώς αυξανόμενο. Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος του Μουσείου και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι φορέων, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δεκάδες καλλιεργητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου