ΤΟΠΙΚΑ

Κάθε μέρα μία αίτηση για ρύθμιση στο Ειρηνοδικείο Βόλου

κάθε-μέρα-μία-αίτηση-για-ρύθμιση-στο-ει-568243

Το άρθρο 9 του Νόμου Κατσέλη έληξε, όχι όμως και οι υπόλοιπες διατάξεις του

Μπορεί ο Νόμος Κατσέλη να καταργήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου ως προς το άρθρο 9 που αφορά στην προστασία της κύριας κατοικίας, όμως τα υπόλοιπα άρθρα του επίμαχου νόμου 3869/2010, για τη ρύθμιση οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζουν να ισχύουν και μάλιστα συγκεντρώνουν και αξιοσημείωτο ενδιαφέρον.

Στο διάστημα από τις 28 Φεβρουαρίου 2019, οπότε έληξε η ισχύς του Νόμου Κατσέλη και μέχρι σήμερα, σχεδόν κάθε μέρα και ένας υπερχρεωμένος οφειλέτης καταφεύγει στο Ειρηνοδικείο Βόλου και ζητεί ρύθμιση των οφειλών κάνοντας χρήση των υπόλοιπων διατάξεων του ευεργετικού Νόμου.

Συγκεκριμένα οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί είναι περί τις 25-30 με τους οφειλέτες να επικαλούνται αδυναμία καταβολής των χρεών και ρύθμιση των οφειλών τους με δικαστική απόφαση.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ζητούν ακόμη και ρευστοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη.

Η δικηγόρος και νομική σύμβουλος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Κωνσταντίνα Ευσταθίου λέει ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που δεν είναι ενυπόθηκα. Ακόμη αφορούν σε οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέτοιου περιεχομένου αιτήσεις κατατίθενται σχεδόν καθημερινά. «Διαπιστώνουμε πράγματι ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Οφειλέτες που είτε δεν έχουν περιουσία στο όνομά τους είτε θεωρούν ασύμφορο να διατηρήσουν τα ακίνητά τους αιτούνται υπαγωγή και μάλιστα δικαιολογημένα», εξηγεί η ίδια.

Στις εν λόγω ρυθμίσεις εφαρμόζεται κούρεμα των χρεών που μπορεί να φθάνει και να ξεπερνά το 50% και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τα οικονομικά κριτήρια του οφειλέτη. «Στο παρελθόν υπήρξαν αποφάσεις με ικανοποιητική περικοπή των οφειλών. Οι αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν προστασία της κύριας κατοικίας είναι εξίσου ευνοϊκές όπως οι αποφάσεις με την προστασία της κύριας κατοικίας. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από τα ιδιαίτερα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία που έχει ο αιτών τη ρύθμιση», λέει η ίδια.

Στις αιτήσεις εντάσσονται και οφειλές όπως προς ΟΤΕ ή τη ΔΕΗ, όμως στο κομμάτι αυτό συνήθως οι αποφάσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για νομικούς λόγους.

Ενας μικρός αριθμός των οφειλετών τέλος αιτείται ένταξη στη ρύθμιση ζητώντας παράλληλα ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. «Υπάρχουν πράγματι οφειλέτες που θεωρούν ζημιογόνο να διατηρήσουν τα ακίνητά τους. Το έχουν συναντήσει στο παρελθόν. Το συναντούμε και τώρα», προσθέτει η ίδια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου