ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφιακό «εργαλείο» για ΑμεΑ παρουσιάστηκε στον Βόλο

ψηφιακό-εργαλείο-για-αμεα-παρουσιά-568324

Παρουσιάστηκε προχθές στο πανελλήνιο συνέδριο για την αναπηρία πλατφόρμα που δημιούργησε ιερέας – Περισσότερα από 2.500 άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη Μαγνησία

Η ανάγκη ενίσχυσης του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Εκκλησίας, κοινωνίας και αναπηρίας και η ψηφιακή πλατφόρμα – εργαλείο που δημιούργησε ιερέας βρέθηκαν στο επίκεντρο του πανελλήνιου συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό της Μητρόπολης. Η προχθεσινή διοργάνωση άνοιξε δρόμους διαλόγου σε μια περιοχή όπως η Μαγνησία, όπου υπολογίζεται ότι ζουν κατά προσέγγιση περισσότερα από 2.500 άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα επιδόματα που δίνονται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα ζητήματα που αφορούν στην προσβασιμότητα και την ισότιμη κοινωνική ένταξη υπογραμμίστηκαν ιδιαιτέρως στο προχθεσινό συνέδριο, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από ιερέα, προκειμένου να βοηθηθούν τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα.

Το « Ολυμπιάς project» παρουσιάστηκε προχθες στον Βόλο από τον εμπνευστή και δημιουργό του π. Κωνσταντίνο Παπανικολάου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Winchester, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης, ο οποίος είναι εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Παντελεήμονος στη Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον π. Κωνσταντίνο, ο οποίος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην Εκκλησία και την εργασία μέσω του διαδικτύου.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που έχει γίνει γνωστή και στη Μαγνησία, ο π. Κωνσταντίνος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα «Ολυμπιάς» περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα και «εργαλεία», που αφορούν στην αναπηρία και μπορούν να ενταχθούν σε επίπεδο αναπηρίας, ενώ παράλληλα προσφέρει κατευθύνσεις αυτοβοήθειας που οδηγεί στις ευκαιρίες απασχόλησης. «Το εργαλείο αυτοβοήθειας «8 βήματα προς την εργασία» στοχεύει στον εντοπισμό και τη βελτίωση των προσόντων των ανέργων με αναπηρίες, στην παροχή βοήθειας στην αναζήτηση εργασίας και στη βελτίωση της παρουσίασης απέναντι στον δυνητικό εργοδότη» είπε.

Σημαντικά αιτήματα ατόμων με αναπηρία

Οι ομιλητές, ειδικοί στα ζητήματα που άπτονται της αναπηρίας, ανέλυσαν διεξοδικά τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν, προτείνοντας τις ανάλογες κατευθύνσεις και λύσεις. Οπως ανέφερε μεταξύ άλλων η παιδίατρος Ιουλία Νησιώτου – Μαντέλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε το ανάπηρο παιδί πρέπει να στηρίξουμε τους γονείς που το μεγαλώνουν. Ο γιατρός και ιδιαίτερα ο παιδίατρος συμπορεύεται άμεσα με τους γονείς, τουλάχιστον όσο το παιδί είναι μικρό και εξαρτημένο από την αγάπη και την φροντίδα τους».

Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου -Ερευνητικό Κέντρο σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Πορεία Υγείας» και το Σωματείο Κινητικά Αναπήρων Ν. Μαγνησίας «Ιππόκαμπος».

Ο πρόεδρος του «Ιππόκαμπου» Πέτρος Μπέλλος δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «έχει αναπτυχθεί πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας με την τοπική Εκκλησία και πολλά άτομα με αναπηρία έχουν ήδη βοηθηθεί μέσω των δομών που διαθέτει η Μητρόπολη Δημητριάδος». Παράλληλα υπογράμμισε ότι με αφορμή το συνέδριο «ξεκίνησε ουσιαστικά μια συζήτηση προκειμένου να ενταχθούν τα άτομα με αναπηρία σε μεγαλύτερο ποσοστό στον χώρο της Εκκλησίας και πώς στη συνέχεια η Εκκλησία θα μπορέσει να βοηθήσει σε πιο πρακτικά ζητήματα».

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν η υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η αντιδήμαρχος Παιδείας Βιολέτα Καντόλα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο θέμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου