ΤΟΠΙΚΑ

«Συνάντηση» στην πασαρέλα της ζωής στον Βόλο

συνάντηση-στην-πασαρέλα-της-ζωής-στ-568514

Η σημερινή επίδειξη μόδας για ΑμεΑ το «σταυροδρόμι» που τους ενώνει για να στείλουν μήνυμα ισότητας μέσα από τη διαφορετικότητα

Στην πασαρέλα της ζωής… συναντιούνται τρεις Βολιώτες, με διαφορετική αφετηρία, πορεία και όνειρα για τη ζωή. Η επίδειξη μόδας για άτομα με αναπηρίες, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 1η Απριλίου στις 6 το απόγευμα στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, είναι το «σταυροδρόμι» που τους ενώνει. Θα παρουσιάσουν ρούχα τοπικών επιχειρήσεων σε μία ξεχωριστή επίδειξη μόδας, που στόχο έχει να προβάλει την ισότητα μέσα από τη διαφορετικότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο 43χρονος Παναγιώτης Κωνσταντινίδης, η 22χρονη Μαριάννα Χατζέλα και ο 17χρονος Κωνσταντίνος Κολοβός θα είναι οι τρεις τοπικές παρουσίες, που θα ανέβουν στην πασαρέλα ανάμεσα σε παραολυμπιονίκες μεγάλα ονόματα του αθλητισμού, γνωστά μοντέλα και καθημερινούς μαχητές της ζωής.

Η ξεχωριστή επίδειξη μόδας, 4η πανελλήνια για άτομα με αναπηρίες, που φιλοξενείται για πρώτη φορά στον Βόλο με στόχο την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην καθημερινότητα, αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Παγκόσμια Αγκαλιά» που έχει ως σκοπό τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και γενικά την κοινωνική δράση και του σωματείου «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι».

Π. Κωνσταντινίδης: «Το σώμα δεν είναι εμπόδιο»

Ο 43χρονος Παναγιώτης Κωνσταντινίδης θα εμφανιστεί με το αναπηρικό του αμαξίδιο στην πασαρέλα για να παρουσιάσει ανδρικά ρούχα.

Ο ιπτάμενος της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο είδε τη ζωή του να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη όταν το 2009 ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα οδηγώντας τη δίκυκλη μοτοσικλέτα του. Υπέστη κάκωση νωτιαίου μυελού και καθηλώθηκε σε αναπηρικό αμαξίδιο με τετραπληγία από τη μέση και κάτω. «Στην αρχή ζορίστηκα. Τον πρώτο καιρό η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Η αλλαγή ήταν απότομη και έπρεπε να επαναπροσδιορίσω τη ζωή μου. Πείσμωσα όμως. Επικράτησε η θέληση για τη ζωή. Και κατάλαβα ότι το σώμα δεν αποτελεί εμπόδιο για να συμμετέχεις ισότιμα στη ζωή. Σήμερα και ίπταμαι και καταδύομαι», αναφέρει ο Παναγιώτης Κωνσταντινίδης που είχε την αμέριστη στήριξη της συζύγου και των παιδιών του.

Ο ίδιος δεν συνέχισε απλώς τη ζωή του. Είναι δραστήριος σε όλους τους τομείς της ζωής, πετάει, κάνει καταδύσεις, σπουδάζει. Χθες βρισκόταν καθ’ οδόν για Καστοριά προκειμένου να συμμετέχει σε χορευτική παράσταση με την μάδα «Δρυάδες εν Πλω» στην οποία εντάχθηκε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Με τη συμμετοχή του στην επίδειξη μόδας θέλει να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία σε θέματα αναπηρίας αλλά και να εμπνεύσει τα ίδια τα άτομα με αναπηρίες να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες τους και να βγουν στη ζωή να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. «Η αναπηρία του σώματος δεν συνιστά αποκλεισμό από τη ζωή. Η ζωή συνεχίζεται και τα άτομα με αναπηρίες μπορούν να κάνουν ό,τι και οι αρτιμελείς. Το σώμα δεν είναι το εμπόδιο. Το εμπόδιο στην ισότιμη συμμετοχή μας είναι η ίδια η κοινωνία. Εχουμε ίσα δικαιώματα και μπορούμε να προσφέρουμε το ίδιο», υπογραμμίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, ευχαριστώντας την πρόεδρο του σωματείου «Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μόνο άνθρωποι», Σύλβια Αντώναρου για την ευκαιρία που του δίνει να συμμετέχει σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση.

Μαριάννα Χατζέλα: «Πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς»

Η Μαριάννα Χατζέλα από τον Αλμυρό, στα 22 της χρόνια, έχει αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα. Ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο του modeling, είναι φοιτήτρια τεχνολόγος γεωπόνος στο ΤΕΙ Λάρισας και μητέρα ενός παιδιού. Παρά τις αυξημένες οικογενειακές και επαγγελματικές της υποχρεώσεις συμμετέχει σε event με φιλανθρωπικό σκοπό ή με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως είναι η σημερινή επίδειξη μόδας.

Ως επαγγελματίας μοντέλο και μάλιστα εστεμμένη δύο φορές σε καλλιστεία, το 2013 ως β’ Miss Young στα πελοποννησιακά καλλιστεία και το 2015 ως Miss Young στα καλλιστεία Δυτικής Αττικής, θα ανέβει με αέρα στην πασαρέλα για να παρουσιάσει γυναικεία ένδυση, κυρίως όμως για να ζήσει «την εμπειρία μαζί με άτομα με αναπηρίες που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας», όπως λέει.

Η 22χρονη ως μητέρα με παιδί με καροτσάκι αντιμετωπίζει καθημερινά δυσκολίες στη μετακίνηση στο κέντρο. «Είναι πολύ δύσκολο για μία μητέρα με καροτσάκι να κινηθεί στα πεζοδρόμια που είναι στις άκρες του κατειλημμένα από αυτοκίνητα, στον δρόμο. Εχω νιώσει πώς είναι να μην μπορείς να κινηθείς με άνεση και ασφάλεια. Πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να υπερπηδήσεις όλα τα εμπόδια. Εχω ταυτιστεί με τους ανθρώπους με αναπηρία και θέλω να ζήσω την εμπειρία μαζί τους», αναφέρει.

«Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι ίσοι, με τα αρνητικά και τα θετικά ο καθένας μας. Εμείς θα πρέπει πρώτα να αλλάξουμε και μετά η κοινωνία μας», σημειώνει η ίδια.

Κωνσταντίνος Κολοβός: «Είμαστε όλοι ένα»

Ο Κωνσταντίνος Κολοβός είναι ίσως ο «Βενιαμίν» της επίδειξης μόδας για άτομα με αναπηρίες. Σε ηλικία μόλις 17 ετών έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της εθελοντικής προσφοράς και κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία να προσφέρει το κάνει. «Θα συμμετέχω με όλη μου την καρδιά», λέει ο μαθητής της β’ τάξης στο Επαγγελματικό Λύκειο της Αγριάς, που ασχολείται με τον χώρο του modeling έχει όνειρο όμως να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων.

Οπως τονίζει ο Κωνσταντίνος Κολοβός η συμμετοχή του θα είναι για να στείλει το μήνυμα ότι «είμαστε όλοι ένα. Δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των ανθρώπων είτε είναι αρτιμελείς, είτε έχουν κάποιας μορφής αναπηρία».

Ο ίδιος μάλιστα έχει ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στην αναπηρία αφού άτομο του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος έχει αναπηρία και ο ίδιος έχει μυηθεί από μικρή ηλικία στην έννοια της διαφορετικότητας ως πλούτου κι όχι ως μειονεκτήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου