ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Ανεξέλεγκτη η αγορά πέλλετ

ερευνα-του-πανεπιστημίου-θεσσαλίας-α-569007

Ερευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τυχαία δείγματα προϊόντων – Παράγουν περισσότερη τέφρα συμβάλλοντας στη μόλυνση της ατμόσφαιρας

Προβλήματα στα προϊόντα πέλλετ ξύλου, που διατίθενται στην ελληνική αγορά, αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η ελληνική αγορά των πέλλετ ξύλου είναι ανεξέλεγκτη», σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο δρ. Γεώργιος Μαντάνης, ο οποίος επιπλέον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η πλειονότητα των προϊόντων δεν καλύπτει την αυστηρή απαίτηση για κλάση Α1, δηλαδή τέφρα λιγότερη από 0,7%, συμβάλλοντας δραματικά στη μόλυνση του αέρα.

Η έρευνα έγινε αρχές του 2019. Στο εργαστήριο Υλοχρηστικής και Τεχνολογίας Ξύλου του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Καρδίτσα συλλέχτηκαν με τυχαίο τρόπο, από εμπορικές συσκευασίες προϊόντων, αρκετά δείγματα πέλλετ. Τα δείγματα ελήφθησαν από το εμπόριο, από κυκλοφορούντα προϊόντα και η δειγματοληψία έγινε με τη βοήθεια αποφοίτων του πρώην Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου – Επίπλου, που βοήθησαν εθελοντικά στη μελέτη, από τις πόλεις Βόλος, Λάρισα, Ιωάννινα, Ορεστιάδα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καρδίτσα, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Τρίπολη, Αθήνα, Λαμία, Πάτρα, Χαλκίδα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη.

Τα δείγματα αυτά, σε κλειστές πλαστικές σακούλες, αρχειοθετήθηκαν, ταξινομήθηκαν κατά προέλευση και κατά εταιρεία παραγωγής και εκτιμήθηκαν εργαστηριακά δύο βασικές ιδιότητές τους και συγκεκριμένα η περιεχόμενη υγρασία και η περιεχόμενη τέφρα, με βάση τις προδιαγραφές DIN ΕΝ ISO 18134-2 και DIN ΕΝ ISO 18122, αντίστοιχα. Εγιναν πέντε μετρήσεις σε κάθε δείγμα και προέκυψε ο μέσος όρος. Οι σακούλες των προϊόντων στο σύνολο των δειγμάτων δηλώνουν ότι παράγουν την άριστη ποιότητα Α1.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον κ. Μαντάνη «η τέφρα προκαλεί τα περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα στους καταναλωτές, είναι δηλαδή το κυριότερο και κρισιμότερο ποιοτικό χαρακτηριστικό (ιδίως στην αγορά της Ν.Α. Ευρώπης), αφού η αυξημένη περιεκτικότητα σε τέφρα σχετίζεται με πολλά προβλήματα μειωμένης θερμικής απόδοσης και προβληματικής λειτουργίας των καυστήρων. Επιπλέον, συμβάλλει δραματικά στη μόλυνση του αέρα, καθώς η τέφρα απομένει ως λεπτόκοκκο υπόλειμμα μετά την καύση και ο κίνδυνος διασποράς της στην ατμόσφαιρα είναι βέβαιος».

«Αφορμή για την εκπόνηση αυτής της μικρής έρευνας για τα κυκλοφορούντα πέλλετ ξύλου αποτέλεσαν αφενός μεν η διαρκώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια και τα παράπονα αρκετών πολιτών, γνωστών και φίλων, για την ποιότητα των πέλλετ που αγοράζουν, για τα προβλήματα που είχαν κατά την καύση τους και αφετέρου η δική μας αίσθηση ότι υπάρχουν παθογένειες και σ’ αυτόν τον κλάδο της ελληνικής αγοράς με βάση στοιχεία προηγούμενων μετρήσεων του έτους 2015», αναφέρει ο κ. Μαντάνης, προσθέτοντας ότι «επίσημος φορέας ελέγχου των πέλλετ δεν γνωρίζουμε να υπάρχει στη χώρα. Σίγουρα αν υπάρχει και είναι θεσμοθετημένος αυτό που πρέπει να κάνει, δηλαδή τυχαίους ελέγχους στην αγορά για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, σήμερα δεν το κάνει! Η ελληνική αγορά των πέλλετ ξύλου είναι ανεξέλεγκτη».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε ό,τι αφορά στην υγρασία, τα δείγματα πληρούν τις προδιαγραφές, καθώς είχαν τιμές μικρότερες του 10%. Ωστόσο, σε τέσσερις περιπτώσεις είχαν περιεχόμενη υγρασία σαφώς υψηλότερη από την επικαλούμενη στα προϊόντα τους. Οσον αφορά στην περιεχόμενη τέφρα (ashcontent), παρατηρήθηκε ότι μόνο τα 7 από τα 20 προϊόντα πέλλετ καλύπτουν την αυστηρή απαίτηση για κλάση Α1, δηλαδή τέφρα λιγότερη από 0,7%. «Συνεπώς, πολλά πέλλετ στην ελληνική αγορά δηλώνονται σαν άριστης ποιότητας Α1, αλλά δεν είναι!», σημειώνει π κ. Μαντάνης.

Το χαμηλότερο ποσοστό σε τέφρα, δηλαδή την πλέον άριστη ποιότητα, την είχε ένα εισαγόμενο προϊόν πέλλετ που διακινείται στην ελληνική αγορά. «Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο έξι ελληνικές επιχειρήσεις πέλλετ (από τις 14) παράγουν στην Ελλάδα άριστη ποιότητα προϊόντος (Α1), με χαμηλό ποσοστό ανόργανων στοιχείων (τέφρας). Οι άλλες ιδιότητες των προϊόντων πέλλετ είναι επίσης σημαντικές και θα πρέπει να αξιολογηθούν από τον αρμόδιο φορέα, για τυχόν επίσημη πιστοποίηση. Τελικό πόρισμα της παρούσας μελέτης, χωρίς ουδεμία αμφιβολία, είναι ότι η ελληνική αγορά των πέλλετ δεν υφίσταται ελέγχους ποιότητας από έναν ανεξάρτητο φορέα, γι’ αυτό και υπάρχουν πολλά προβλήματα στα προϊόντα πέλλετ», τονίζει ο κ. Μαντάνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου