ΤΟΠΙΚΑ

«Νιώθουν να απειλούνται από τις πανελλαδικές»

νιώθουν-να-απειλούνται-από-τις-πανελ-569981

Την ανάγκη εκτόνωσης των μαθητών της γ΄ Λυκείου μέσα από αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες υπογράμμισε η καθηγήτρια Ελένη Ανδρέου

Ταυτισμένες με τα όνειρα, το μέλλον, πολλές φορές με την ίδια τη ζωή των νέων, οι πανελλαδικές εξετάσεις προκαλούν υπέρμετρο άγχος σε υποψηφίους, που στο παρελθόν στα εξεταστικά κέντρα της Μαγνησίας έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την εξέταση, ακόμη και να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα κρίσης πανικού. «Οι πανελλαδικές ερμηνεύονται από πολλούς υποψηφίους ως ένα απειλητικό φαινόμενο, καθώς νιώθουν ότι μία πιθανή αποτυχία ουσιαστικά θα υπονομεύσει το μέλλον τους», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδαγωγικής Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Ανδρέου, αναγνωρίζοντας ότι το άγχος των υποψηφίων τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινώσει το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μιλώντας σε εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για τη διαχείριση του άγχους των πανελλαδικών, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου, δύο μήνες πριν την πρεμιέρα των εξετάσεων που ορίστηκε στις 6 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 7 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια, η κ. Ανδρέου εστίασε στην ανάγκη να αποκτήσουν οι νέοι ικανότητες διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά παιδιά φτάνοντας στη γ’ Λυκείου κόβουν τον αθλητισμό. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να εκτονωθούν. Χρειάζονται δραστηριότητες εκτόνωσης του άγχους είτε αυτές είναι αθλητικές, είτε πρόκειται για παρέα με φίλους, είτε για δραστηριότητες εξωσχολικές. Δεν είναι σωστό το ενδιαφέρον να είναι μονόδρομο και να στρέφονται προς μία και μόνο κατεύθυνση, αυτή των πανελλαδικών και του διαβάσματος. Χρειάζεται να έχουν να κάνουν πράγματα και κακώς πιστεύουμε ότι τους στερούν χρόνο. Τους βοηθούν να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους», τόνισε η ίδια. Η κ. Ανδρέου εστίασε και στον ρόλο των καθηγητών και των γονέων, που θα πρέπει να δείξουν τρόπους αποσυμπίεσης στους αγχωμένους νέους, βοηθώντας τους να διαχειριστούν το άγχος τους, να οργανώσουν και να διαχειριστούν τον χρόνο τους και κυρίως δείχνοντας ότι κατανοούν την αγωνία τους, τους στηρίζουν και τους βοηθούν.

Για τις περιπτώσεις των υποψηφίων, που την ώρα της εξέτασης φθάνουν να διακόπτουν γιατί καταβάλλονται από άγχος, η κ. Ανδρέου μίλησε για κρίση πανικού, που είναι ένα φαινόμενο ανεξέλεγκτο. «Σκοπός είναι να μη φθάσουμε σε αυτό το σημείο, γιατί εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε με τεχνικές λύσεις, όπως βαθιές αναπνοές και προσπάθεια καθησυχασμού τους», ανέφερε.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Ρηγώ Φασουράκη, τα περιστατικά διακομιδής υποψηφίων στο Νοσοκομείο έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, οπότε και καταργήθηκε το δικαίωμα να μπορούν να δώσουν το μάθημα που έχασαν σε επαναληπτικές εξετάσεις. «Οι μαθητές προσπαθούν να διαχειριστούν αυτό που νιώθουν και να επιστρέψουν στην αίθουσα της εξέτασης για να μη χάσουν όλη τη χρονιά. Οπότε γίνεται επιτακτικότερο να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε το άγχος των υποψηφίων και πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε», σημείωσε η κ. Φασουράκη.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείου, που σε δύο μήνες θα περάσουν από τη δοκιμασία των πανελλαδικών. «Για εμάς είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και περισσότερο αγχώνει η ιδέα των πανελλαδικών. Προσωπικά νιώθω προετοιμασμένος να πάρω μια βαθιά ανάσα και να αντιμετωπίσω την πρόκληση», δήλωσε ο υποψήφιος από το 1ο ΓΕΛ Βόλου Σταμάτης Χατζηαθανασίου. «Ο κάθε υποψήφιος αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο το θέμα των πανελλαδικών. Προσωπικά αγχώνομαι περισσότερο πώς θα γράψω. Αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι. Κανείς δεν χάνεται, κανείς δεν πρέπει να νιώθει αποτυχημένος. Υπάρχουν διέξοδοι και μας βοηθά το νεαρό της ηλικίας», ανέφερε ο υποψήφιος επίσης του 1ου ΓΕΛ Βόλου Κωνσταντίνος Τσεργούλας.

Εκπνέει η προθεσμία των αιτήσεων

Στις 2 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων των τελειόφοιτων και αποφοίτων, που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του ερχόμενου Ιουνίου.

Οι δηλώσεις γίνονται ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους παρουσία καθηγητών τους στα σχολεία τους. Τα στοιχεία θα αποσταλούν στο Υπουργείο Παιδείας και αφού καταχωρηθούν θα επιστρέψουν στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για τον τελικό έλεγχο.

Βάσει του αριθμού των υποψηφίων, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι, θα καθοριστεί και ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων που θα λειτουργήσουν στον νομό. Πέρυσι είχαν λειτουργήσει συνολικά 23 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων δύο για τα ΕΠΑΛ για σύνολο 1.783 υποψηφίων.

Ο αγώνας δρόμου της προετοιμασίας των πανελλαδικών θα συνεχιστεί με τον ορισμό των λυκειακών επιτροπών και τον καθορισμό των επιτηρητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου