ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα η αριστούχος των μηχανολόγων του Π.Θ.

βολιώτισσα-η-αριστούχος-των-μηχανολό-571143

Στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών υποδέχθηκε δύο νέους διδάκτορες

Μία γυναίκα και μάλιστα Βολιώτισσα βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και χθες στην τελετή ορκωμοσίας στην Πολυτεχνική Σχολή ήταν εκείνη, που ανέγνωσε τον όρκο της αποφοίτησης και βραβεύτηκε για την πρωτιά της.

Πρόκειται για τη Μαρίνα Σδούγκου, η οποία αποφοίτησε με βαθμό πτυχίου 8 από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο κατά κανόνα ανδροκρατείται. «Είμαστε λίγες οι γυναίκες στο Τμήμα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αριστεύουμε», σχολίασε η αριστούχος απόφοιτη, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος των σπουδών της «ήταν τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου». «Ηταν μία πολύ καλή αρχή για την επαγγελματική μου σταδιοδρομία και θα συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία», ανέφερε η Μαρίνα Σδούγκου.

Το Τμήμα στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας υποδέχθηκε και δύο νέους διδάκτορες, οι οποίοι με τις διατριβές τους έρχονται να προσφέρουν νέα επιστημονική γνώση στον χώρο της έρευνας και όχι μόνο.

Ο Ιωάννης Παπαχρήστος από την Κατερίνη προπτυχιακός και μεταπτυχιακός απόφοιτος του Τμήματος και πλέον διδάκτορας έκανε το διδακτορικό του στον τομέα της βελτιστοποίησης ευέλικτων γραμμών παραγωγής και εφοδιαστικών αλυσίδων. Μέσω του συστήματος που μελέτησε δίνει λύση στις επιχειρήσεις για την κατανομή του εργατικού δυναμικού στις γραμμές παραγωγής ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά και με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, στον κλάδο των εφοδιαστικών αλυσίδων βοηθά τις επιχειρήσεις στις παραγγελίες πρώτων υλών με στόχο την ελαχιστοποίηση του ρίσκου.

Ο Γιώργος Τάτσιος από τα Τρίκαλα επίσης προπτυχιακός και μεταπτυχιακός απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με θέμα προχωρημένη ντετερμινιστική και στοχαστική μοντελοποίηση αεριοποιημένων ροών αερίων και αναγορεύτηκε διδάκτορας. «Το πεδίο εφαρμογής της έρευνας έχει σχέση με τις ροές αερίων σε πολύ χαμηλές πιέσεις, δηλαδή τεχνολογία κενού, είτε στα στάδια της ατμόσφαιρας, είτε σε συσκευές επίγειες, όπως οι αντιδραστήρες σύντηξης που ήταν ένα κομμάτι της μελέτης», εξηγεί ο ίδιος. «Το άλλο κομμάτι της έρευνας αφορά στα μικροκενά και μικρομηχανολογικά εξαρτήματα που έχουν διαστάσεις κάποια μικρόμετρα», επισημαίνει ο ίδιος τονίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του δούλεψε σε τεχνικές μοντελοποίησης και σε συνεργασία και με Πανεπιστήμια του εξωτερικού συμμετείχε στην κατασκευή μικροαντλίας που λειτουργεί χωρίς καθόλου κινούμενα μέρη. «Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών που τώρα αναπτύσσονται και εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας σμίκρυνσης συσκευών. Σε αυτό το πεδίο δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται ροή σε πολύ μικρές διαστάσεις», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου