ΤΟΠΙΚΑ

Καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα» του δημοσίου η ΔΕΥΑΜΒ

καλείται-να-πληρώσει-τα-σπασμένα-το-571340

Για τις εργασίες στο αποχετευτικό της Ιωλκού, που είχαν διακοπεί μετά από στάση πληρωμών του Ελληνικού Δημοσίου

Τα… σπασμένα του Ελληνικού Δημοσίου όταν το 2015 είχε κηρύξει στάση πληρωμών με αποτέλεσμα να σταματήσουν τρία εν εξελίξει έργα αποχέτευσης στον Δήμο Βόλου, καλείται να πληρώσει η ΔΕΥΑΜΒ. Εργολήπτρια εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στην Ιωλκό και αναγκάστηκε να σταματήσει για ένα εξάμηνο τις εργασίες μέχρι να επανέλθει η ροή της χρηματοδότησης ζητά να αποζημιωθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ με ποσό 2 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ΔΙΑΤΟΝΟΣ έχει καταθέσει δύο προσφυγές – αγωγές κατά της ΔΕΥΑΜΒ με τις οποίες διεκδικεί ποσό 2.052.463 ευρώ όση και η ζημία που ισχυρίζεται ότι υπέστη καθώς όπως σημειώνει εργασίες μπορεί να μην εκτελούνταν ωστόσο οι εργαζόμενοι πληρώνονταν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες είχαν σταματήσει από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο του 2015, τότε που επικρατούσε ο αναβρασμός στη χώρα και είχε επιβληθεί capital control, με αποτέλεσμα οι ροές χρηματοδότησης των έργων να σταματήσουν και μαζί τους τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η υπόθεση έρχεται στις δικαστικές αίθουσες και χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ εξουσιοδότησε τον δικηγόρο Χρήστο Στρατηγόπουλο για τους νομικούς χειρισμούς της υπόθεσης.

Σήμερα εκδικάζεται η υπόθεση υπεξαίρεσης

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου έρχεται υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού συνολικού ύψους 8.444,27 ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ από δύο πρώην υπαλλήλους της επιχείρησης που απολύθηκαν.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση από το φθινόπωρο του 2014, λίγο διάστημα αφότου ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή. Σε έφοδο που είχε κάνει τότε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, διαπίστωσε έλλειμμα στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ και διατάχθηκε έρευνα.

Όπως διαπιστώθηκε δύο υπάλληλοι του ταμείου για το διάστημα από 21 Αυγούστου έως και 30 Οκτωβρίου 2014, προχωρούσαν σε αντιλογισμούς: εισέπρατταν χρήματα για την εξόφληση λογαριασμών κυρίως από ομίλους, κατέγραφαν τα ποσά στο σύστημα, στη συνέχεια τα ακύρωναν (έκαναν αντιλογισμό), τα κρατούσαν και είτε τα επέστρεφαν, είτε επέστρεφαν μέρος αυτών είτε δεν τα επέστρεφαν καθόλου.

Αμεσα εναντίον των δύο υπαλλήλων κινήθηκαν πειθαρχικές διαδικασίες και διατάχθηκε η απόλυσή τους. Όπως είχε προκύψει από την έρευνα, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων φέρεται να έχει υπεξαιρέσει ποσά ύψους 2.590,77 ευρώ και 3.189,50 ευρώ και ο δεύτερος ποσό ύψους 2.664 ευρώ.

Από τη ΔΕΥΑΜΒ μάλιστα κατατέθηκε και μήνυση εναντίον των δύο πρώην υπαλλήλων της για ηθική βλάβη και συγκεκριμένα για προσβολή του κύτους, της πίστης και της φήμης της εταιρείας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου