ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια πρωτιά για το 8ο Γυμνάσιο Βόλου

πανελλήνια-πρωτιά-για-το-8ο-γυμνάσιο-βό-571826

Η ομάδα ρομποτικής «Sponge Bots» έλυσε το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών

Νέα διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του 8ου Γυμνασίου Βόλου στον τελικό του πανελληνίου διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής First Lego League. H δεκαμελής ομάδα με την ονομασία «Sponge Bots» κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία παρουσίασης (presentation).

Η βράβευση αφορά στην καλύτερη παρουσίαση και επικοινωνία ενός προβλήματος και της αντίστοιχής λύσης του στους κριτές, καθώς και στο ευρύ κοινό που παρέστη στον διαγωνισμό.

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός First Lego League (FLL) θέτει ένα κεντρικό θέμα, πάνω στο οποίο οι μαθητές καλούνται να αναπτύξουν ένα project και να επιλύσουν ένα σχετικό πρόβλημα προτείνοντας μια καινοτόμο λύση. Επιπλέον οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ρομπότ, που θα εκτελούν διάφορες αποστολές σε ειδική αγωνιστική πίστα, ενώ τέλος καλούνται να υιοθετήσουν και να αποδείξουν τις θεμελιώδες αξίες του διαγωνισμού, όπως τον φιλικό συναγωνισμό, την ομαδικότητα και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο φετινός διαγωνισμός έχει τίτλο Into Orbit και το κεντρικό του θέμα αφορά στα διαστημικά ταξίδια και τη ζωή στο Διάστημα.

Οι «Sponge Βots» ανέλαβαν να επιλύσουν το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών που περιβάλλουν τη Γη και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στις διαστημικές αποστολές, στον διαστημικό σταθμό ISS, καθώς και στους δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η λύση που έδωσαν οι «Sponge Βots» ήταν η εναπόθεση σε τροχιά ειδικών διαστημικών συσκευών που θα συνέλλεγαν τα σκουπίδια και θα τα διασπούσαν ή θα τα ανακύκλωναν για την κατασκευή χρήσιμων δομικών υλικών στον διαστημικό σταθμό.

Για την ανάδειξη του προβλήματος στο ευρύ κοινό οι μαθητές δημιούργησαν ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων ενσωματωμένο σε μια ειδική κατασκευή από δομικά στοιχεία Lego ώστε να δίνει τη μορφή παλιού arcade παιχνιδιού. Επιπλέον σχεδίασαν ένα τετρασέλιδο έγχρωμο κόμικ στο οποίο παρουσιάζουν τόσο το πρόβλημα, όσο και την προτεινόμενη λύση τους. Την ομάδα «Sponge Bots» αποτελούν οι Αϊδαλής Γρηγόρης, Βασίλεβα Ιωάννα, Βογιατζιδόπουλος Γιώργος, Δεμίρης Κωνσταντίνος, Καραγιάννης Δημήτρης, Κουσκουρίδας Στέργιος, Κρανάς Κωνσταντίνος, Νικολέρης Κυριαζής, Σταματίου Γιάννης και Σταυρακούδης Αρσένης. Προπονητές της ομάδας είναι ο Σαμαράς Νικόλας καθηγητής Πληροφορικής και η Καλογήρου Αναστασία καθηγήτρια Φυσικής και Ειδικής Αγωγής.

O διαγωνισμός First Lego League είναι διεθνής. Στην Ελλάδα πραγματοποιείται με προκριματικούς σε κάθε περιφέρειά της. Το ταξίδι των «Sponge Bots» ξεκίνησε με τη συμμετοχή τους στον προκριματικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον Βόλο τον Φεβρουάριο από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη βοήθεια της ομάδας TALOS. Ο τελικός για την Ελλάδα έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 16 και 17 Μαρτίου και διοργανώθηκε από την FLL-Greece την ΜΚΟ eduACT και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ενώ τέλεσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου