ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή απόγνωσης μικροπωλητών του Βόλου

κραυγή-απόγνωσης-μικροπωλητών-του-βό-572562

«Οδηγούμαστε σε επαγγελματική εξόντωση» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ανδρέας Αϊβαζόγλου πρόεδρος της Ενωσης Πωλητών Ειδών Ενδυσης και Υπόδησης

Σε απόγνωση βρίσκονται οι μικροπωλητές ειδών ένδυσης και υπόδησης στις λαϊκές αγορές, οι οποίοι κάνουν λόγο για επαγγελματική «εξόντωση». Οι 108, από τους 150 και πλέον μικροπωλητές που δραστηριοποιούνταν στην έναρξη της κρίσης, κατόρθωσαν να ανανεώσουν την άδεια. Στο μεταξύ υπερβαίνει το 70% η κατακόρυφη πτώση του τζίρου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο «αποδεκατισμός» των επαγγελματιών συζητήθηκε στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας απολογιστικής συνέλευσης της Ενωσης Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ειδών Ενδυσης, Υπόδησης και Οικιακής Χρήσης Μαγνησίας «Γόρδιος Δεσμός» που κυριάρχησε η ανησυχία για το μέλλον του κλάδου.

Το ζήτημα της επαγγελματικής επιβίωσης των επαγγελματιών έθεσε ευθέως ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Αϊβαζόγλου, ο οποίος σε δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε λόγο για «ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον» που έχει ως αποτέλεσμα την «εξόντωση» των επαγγελματιών.

«Ο καθημερινός τζίρος είναι ελάχιστος, ίσα – ίσα για να βγάλουμε τα έξοδα της ημέρας στο σπίτι και γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε κάτω από ένα καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας. Πληρώνουμε ενοίκιο χρέους για να παραμείνουμε στη λαϊκή. Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις, γιατί δεν έχουμε εισόδημα» υπογράμμισε.

Μεταφέροντας τη φωνή αγωνίας των συναδέλφων του ο κ. Αϊβαζόγλου επισήμανε ότι πρέπει να καταργηθεί η ανανέωση των αδειών ανά τριετία και παράλληλα οι ενημερότητες για τους επαγγελματίες. «Δεν πρέπει να ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια οι άδειες, πρέπει να περνούν από μια απλή διαδικασία θεώρησης χωρίς ενημερότητες και να ελέγχονται μόνο τα ανθρώπινα κοινωνικά οικονομικά κριτήρια βάση των οποίων θα δίνονται ή θα συνεχίζονται γιατί δίνονται για βιοποριστικούς λόγους» είπε.

Κοινός στόχος και πρόθεση των μικροπωλητών λαϊκών αγορών είναι «να παλέψουμε έτσι ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να οδηγηθούμε στην επαγγελματική επιβίωση και πάνω απ’ όλα να συμβάλλουμε με την παρουσία μας έτσι ώστε να οδηγηθούμε γρήγορα σε ανάπτυξη» υπογράμμισε ο πρόεδρος των επαγγελματιών του κλάδου.

Κλείνοντας ανέφερε ότι ο κλάδος πρέπει να τεθεί σε «ειδικό καθεστώς συντήρησης και διατήρησης στην αρχή και αφού τεθούν οι προϋποθέσεις, να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη της χώρας». Παράλληλα χαρακτήρισε «εργαλείο που καταπολεμά τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό» τη λαϊκή ενώ τόνισε παράλληλα ότι «θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις λαϊκές και με τον φολκλόρ χαρακτήρα τους, αποτελέσουν κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου