ΤΟΠΙΚΑ

Συγκέντρωση υλικού για το Μουσείο της Αντίστασης

συγκέντρωση-υλικού-για-το-μουσείο-της-851206

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην προώθηση της ιστορικής έρευνας και παιδείας, ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας και Μουσείο Ελληνικής Αντίστασης υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Ιωνίας, το οποίο στεγάζεται σε νεόδμητο διώροφο κτήριο μέσα στον ιστορικό οικισμό σε απόσταση αναπνοής από την Ευαγγελίστρια (Χρήστου Λούλη 33Α – Κρήτης). Ο ρόλος του νέου ιδρύματος είναι διττός:
Από τη μία στόχος είναι η προώθηση της έρευνας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ιδωμένης πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό της πλαίσιο με έμφαση στη δεκαετία 1940 – 1950 (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή και Αντίσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος και Ψυχρός Πόλεμος). Θα υπάρχουν ωστόσο αναφορές στα μεσοπολεμικά χρόνια που την προετοίμασαν και στη μεταπολεμική παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ήρθε ως επακόλουθο της ταραγμένης και καταλυτικής για τη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία δεκαετίες του ’40. Στην υλοποίηση του πρώτου αυτού στόχου αναμένεται να συμβάλλουν 1) Η δημιουργία βιβλιοθήκης και Αρχείου (γραπτών και προφορικών τεκμηρίων) που θα είναι εύκολα προσβάσιμο, χωρίς διακρίσεις, από τους ερευνητές και τους απλούς πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιβλιογραφία και τις πρωτογενείς πηγές του παρελθόντος, 2) Οι μελέτες που θα εκπονούνται από το προσωπικό του ΚΕΜΕΑ και 3) Η δημιουργία χώρου προβολών, διαλέξεων και συνεδρίων σχετικών με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και πολιτισμό.
Από την άλλη γίνεται προσπάθεια για τη συλλογή κάθε είδους αντικειμένου που αναφέρεται στη σύγχρονη ιστορία της πόλης της Νέας Ιωνίας και του Βόλου. Το υλικό που θα μαζευτεί θα αποτελέσει καταρχήν την απαραίτητη δεξαμενή για τη συγκρότηση της μουσειακής συλλογής και τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και έπειτα, ανάλογα με τις διαθεσιμότητες σε υλικό, θα μπορέσει να υποβοηθήσει τη συγκρότηση μουσειακών συλλογών άλλων ιστορικού χαρακτήρα μουσείων του πολεοδομικού μας συγκροτήματος (Μουσείο Προσφυγιάς, Μουσείο Πόλης Βόλου κλπ.).
Στο πλαίσιο του παραπάνω εγχειρήματος καλούνται όλοι οι πολίτες να προσφέρουν στο Κέντρο Έρευνας και Μουσείο Ελληνικής Αντίστασης κάθε αντικείμενο με αναφορά στο παρελθόν (εφημερίδες, περιοδικές εκδόσεις, παράνομο τύπο, βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, μηχανήματα, εργαλεία, στρατιωτικά κειμήλια, ρουχισμό, προσωπικά αντικείμενα παλιότερης εποχής, αντικείμενα καθημερινής χρήσης προηγούμενων δεκαετιών κλπ). Τα αντικείμενα μπορούν είτε να τα προσκομίζουν οι ίδιοι οι πολίτες στα παραπάνω κτήριο από τις 9.00-2.30, είτε να καλέσουν τους υπεύθυνους του Μουσείου στο τηλέφωνο 24210-62803 (e-mail: [email protected]) για να τα παραλάβουν εκείνοι. Οι ομάδες συλλογής υλικού, θα φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα διαπιστευτήρια από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Ιωνίας, στον οποίο υπάγεται το Μουσείο Ελληνικής Αντίστασης και για κάθε παραχώρηση υλικών τεκμηρίων θα χορηγείται στο δωρητή ειδική βεβαίωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου