ΤΟΠΙΚΑ

Καλωδίωση για παρακολούθηση…

καλωδίωση-για-παρακολούθηση-443520

Δίκτυο ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στο ΙΚΑ Βόλου. Δημοπρατήθηκε το έργο κατασκευής των δικτύων συνταγογράφησης της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ, που αναμένεται εκτός όλων των άλλων να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και στη μείωση της συνταγογράφησης.

Το έργο ανατέθηκε στις 13 Απριλίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 13 Μαΐου. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες οι οποίες θα ολοκληρωθούν σύντομα σύμφωνα με τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Αθήνα.

Με την τοποθέτηση του νέου συστήματος θα ακολουθήσει εκπαίδευση των γιατρών προκειμένου να συνταγογραφούν πλέον ηλεκτρονικά σε ένα online σύστημα, το οποίο φυσικά θα περιλαμβάνει όλα τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα.

Ο γιατρός επίσης θα είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασφαλισμένου, αλλά και ο ίδιος ασφαλισμένος τι φάρμακα θα πρέπει να του χορηγηθούν. Με αυτό τον τρόπο το ΙΚΑ προσδοκά να βάλει τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σε φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών!!!

Οι συνταγές, όπως είναι γνωστό, μόλις τελειώνει το συνταγολόγιο σκανάρονται πλέον και περνιούνται στο ειδικό μηχανογραφημένο σύστημα ΟΠΣ, το οποίο τα ελέγχει και κάνει τις αντίστοιχες συγκρίσεις συγκεκριμένη υπηρεσία.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚΑ μπορεί και υπολογίζει πόσα πληρώνει σε κάθε φαρμακείο και καταγράφει επιπλέον με ακρίβεια πόσα φάρμακα διέθεσε στους ασφαλισμένους του.

Στελέχη του ΙΚΑ που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κατά πόσο μπορεί να αποδώσει το συγκεκριμένο σύστημα εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξα και προανήγγειλαν ότι το επόμενο διάστημα θα αποδοθούν και ατομικά συνταγολόγια για τον κάθε ασφαλισμένο του ΙΚΑ, όπως αντίστοιχα γίνεται στον ΟΓΑ και στο ΤΕΒΕ.

Μείωση δαπανών

Μέχρι στιγμής πάντως από το σκανάρισμα και μόνο και τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών υπολογίζεται ότι στο ΙΚΑ Βόλου η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ανέρχεται στο 40%.

Τα στοιχεία προέρχονται από τους πρώτους υπολογισμούς που έχει κάνει το αρμόδιο τμήμα κεντρικά και όπως τονιζόταν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη συνέχεια.

Με την εγκατάσταση βέβαια και του νέου συστήματος εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου