ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για δημιουργία μνημείου στην Συκή Πηλίου

πρόταση-για-δημιουργία-μνημείου-στην-575827

Τη δημιουργία μνημείου για τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Μαρτίου 1944 στη Συκή Πηλίου προτείνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής ’’Γεώργιος Ρηματισίδης’’.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφορικά με την πρωτοβουλία του αυτή, αναφέρονται τα εξής:

“27 Μαρτίου 1944. Μια τραγική ημέρα ξημερώνει για την ιστορία του τόπου μας. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος οδεύει προς την λήξη του με την επικράτηση των Συμμαχικών Δυνάμεων έναντι του Ναζιστικού Άξονα. Οι Γερμανοί κατακτητές στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους και ορμώμενοι από το μίσος που τους διακατέχει συλλαμβανουν 14 Έλληνες πατριώτες από χωριά του ανατολικού Πηλίου αλλά και από Βόλο και τους μεταφέρουν στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» της Συκής όπου και τους εκτελούν με χαρακτηριστική ψυχρότητα. Κανένας δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Έπειτα από λίγα χρόνια κάποιοι συγγενείς των θυμάτων κατασκευάζουν στην θέση του τόπου του μαρτυρίου ένα μαρμάρινο μνημείο με χαραγμένα πάνω τα ονόματά τους ,την ηλικία τους και την καταγωγή τους, που μένει στην συνείδηση των κατοίκων της Συκής ως ’’Ο Σταυρός’’…..

75 Χρόνια μετά. …..

Ο ’’Σταυρός’’ παραμένει στο ίδιο σημείο, το μνημείο έχει υποστεί αρκετές φθορές, το μέρος εκεί έχει πια καταστεί δυσπρόσιτο και σχεδόν απροσπέλαστο λόγω της πυκνής βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους. Η μνήμη του αρχίζει και ξεθωριάζει στο πέρασμα των χρόνων και μόνο οι μνήμες από τους γεροντότερους είναι αυτές που το κρατούν ζωντανό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής “Γ. Ρηματισίδης”, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας, να δημιουργήσει μέσα στην Συκή, στον πευκώνα δίπλα από το εξωκκλήσι της Παναγίας , ένα μνημείο όμοιο με το αρχικό ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πατριώτες αυτούς που δώσανε την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι, ο ’’Σταυρός’’ να είναι προσβάσιμος σε όλους και πολύ περισσότερο να παραμείνει στις μνήμες μας το τραγικό αυτό συμβάν. Σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των ανθρώπων αυτών.

Γι’ αυτό το λόγω κάνουμε έκκληση σε όποιον γνωρίζει ιστορικά στοιχεία για το τραγικό αυτό συμβάν, αλλά πολύ περισσότερο καλούμε συγγενείς και απογόνους των θυμάτων να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας, στο τηλ 6937155885 με στόχο την όσο δυνατόν καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης αυτής.

Αναφέρουμε ότι στα ονόματα και στις ηλικίες των θυμάτων παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις στα δημοτολόγια των πρώην κοινοτήτων και του Δήμου Βόλου σε σχέση με αυτά που έχουν αναγράφει πάνω στο αρχικό μνημείο .Σας παραθέτουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων και την ηλικία τους όπως αυτή αναγράφεται στο αρχικό μνημείο:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ, 72

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΛΕΥΘ. ΚΑΡΜΙΡΗΣ, 68

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗΣ( ή ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ), 63

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ, 62

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΣΤΑΘΑΡΑΣ( ή ΣΤΑΘΑΡΟΣ), 52

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΡΜΠΑΣ, 46

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΜΗΤΣΙΟΣ (ή ΜΗΤΣΟΥ), 19

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΚΗΣ, 55

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΟΔ. ΚΕΛΟΥΜΟΓΛΟΥ( ή ΚΟΥΛΙΜΟΓΛΟΥ ), 42

ΙΣΑΑΚ ΧΑΣΙΔ, 32

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΙΑΤΡΟΥ, 52

ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΜΑΡΚΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ, 52

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου