ΤΟΠΙΚΑ

Αρνιά από τη Μαγνησία στην Τουρκία

αρνιά-από-τη-μαγνησία-στην-τουρκία-443683

Η ελληνική κτηνοτροφία ανθεί στην… Τουρκία. Ιδιαίτερα ανοιχτοχέρηδες Τούρκοι έμποροι κρεάτων αλωνίζουν τα ποιμνιοστάσια, αγοράζοντας αρνιά και μοσχάρια σε τιμές εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πληρώνουν με βάση το ζων βάρος και μάλιστα τοις μετρητοίς!
 
Ούτε τη Μαγνησία άφησαν απέξω οι Τούρκοι έμποροι κρεάτων. Επισκέφτηκαν ποιμνιοστάσια σε Αλμυρό, Βελεστίνο και Αισωνία, ζητώντας να αγοράσουν αμνοερίφια και μοσχάρια. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό κρέας.
 
«Αγοράζουν κυρίως τα μεγάλα αρνιά, αυτά που εμείς εδώ δεν τα προτιμάμε», αναφέρει ο Γιάννης Γκρίνιας, κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, και προσθέτει πως «από το χειμώνα έχουν έρθει αρκετοί να αγοράσουν».
 
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η πληρωμή γίνεται με βάση το ζων βάρος που αντιστοιχεί σε 3.20 – 3.40 ευρώ το κιλό, τιμή που ισοδυναμεί με 5.20 – 5.30 ευρώ το κιλό μετά την κοπή του κρέατος. Μάλιστα ο κ. Γκρίνιας επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή οι Έλληνες έμποροι δίνουν το πολύ 4 ευρώ το κιλό, αλλά μετά την κοπή του κρέατος.
 
Όπως τονίζει ο κ. Γκρίνιας, εκτός από ανοιχτοχέρηδες οι Τούρκοι είναι και καλοπληρωτές, αφού όχι μόνο δίνουν προκαταβολή, αλλά πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι τη μία στιγμή δίνουν τα ζώα και την άλλη βρίσκουν τα χρήματά τους πιστωμένα στους λογαριασμούς τους.
 
Ερωτηθείς ο κ. Γκρίνιας για ποιους λόγους οι Τούρκοι εμφάνισαν ξαφνικά τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αμνοερίφια και μοσχάρια, απέδωσε το γεγονός σε τρεις λόγους.
 
«Η Τουρκία γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο να έχει ανέβει και αυτό φέρνει αύξηση στην κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο πέρα από αυτό επειδή αγοράζουν ζωντανά ζώα υπάρχει το ενδεχόμενο να τα κρατάνε για αναπαραγωγή, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Τούρκοι έμποροι έχουν αναλάβει το εμπόριο ζώων σε αγορές όπως το Ιράκ και το Ιράν, ενώ αυτή τη στιγμή στην Τουρκία η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας είναι επιδοτούμενη», διευκρινίζει ο κ. Γκρίνιας.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου