ΤΟΠΙΚΑ

Αποκαθίσταται το Σχολείο του Ρήγα

αποκαθίσταται-το-σχολείο-του-ρήγα-577160

Μελέτη, που έμεινε στα συρτάρια το 2010, ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται στο δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Ενα ιστορικό χρέος ετοιμάζεται να εκπληρώσει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου. Πρόκειται για την αποκατάσταση του ξακουστού Σχολείου του Ρήγα, που τα τελευταία δύο χρόνια μένει κλειστό λόγω των φθορών που υπέστη στο πέρασμα των δύο και πλέον αιώνων της ύπαρξής του.

Το Ελληνομουσείο της Ζαγοράς ή αλλιώς Σχολείο του Ρήγα όπως είναι σήμερα γνωστό, αφού εκεί μαθήτευσε ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος, ιδρύθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και είναι το πιο παλιό σχολείο σε όλο το Πήλιο. Συνέβαλε στην πνευματική ανάπτυξη όχι μόνο της Ζαγοράς αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Ανατολικού Πηλίου, αφού υπήρξε ένας εκπαιδευτικός φορέας παροχής υψηλής εκπαίδευσης, στον οποίο μαθήτευσαν εκτός από τον Ρήγα και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, όπως οι λόγιοι Ανθιμος Γαζής και Γρηγόριος Κωνσταντάς.

Καθώς το χωριό της Ζαγοράς γνώριζε εποχές ανάπτυξης και το σχολείο της, που βρισκόταν στο μοναστήρι του Σωτήρος, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες, αποφασίστηκε να χτιστεί ένα καινούργιο μεγαλύτερο σχολείο, στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Ηταν η χρονιά του 1702 ή του 1712 σύμφωνα με άλλους, όταν στήθηκε ο χώρος αυτός, ο οποίος μετά το 1777 γνώρισε στιγμές μεγάλης δόξας.

Σ’ αυτό συνέβαλε και ο εκ Ζαγοράς καταγόμενος Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ΄, που βρίσκεται μετά από χρόνια ξανά στην πατρίδα του και μεριμνά για την ανάπτυξή της. Με την αρωγή και χρηματοδότηση και του ξενιτεμένου στο Αμστερνταμ εμπόρου Ιωάννη Πρίγκου, καθώς και άλλων Ζαγοριανών ανασυγκρότησε τη σχολή και τη μετέτρεψε σε σχολείο ανώτερης βαθμίδας, δίνοντάς της την ονομασία Ελληνομουσείο.

Παράλληλα με τη σχολή λειτουργούσε και η ξακουστή βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, η οποία στέγαζε χιλιάδες σημαντικά και σπάνια βιβλία, ενώ τόσο η βιβλιοθήκη, όσο και το Ελληνομουσείο παύουν να λειτουργούν με την έναρξη της Επανάστασης.

Το κτίριο του σχολείου με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα και την πέτρινη βάση, δείγμα της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, βρίσκεται σε μια τοποθεσία πνιγμένη στις καστανιές και στην πρασινάδα. Διαθέτει έναν όμορφο προαύλειο χώρο και μια μεγάλη ξύλινη πινακίδα, που πληροφορεί τον επισκέπτη ότι πρόκειται για το Σχολείο του Ρήγα Φεραίου. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντίγραφα χειρογράφων, παλαιοτύπων και χαρτών του 16ου ώς τον 18ο αιώνα, αλλά και ενότητες αφιερωμένες στη μεταξοκαλλιέργεια, που άνθιζε στο χωριό παλαιότερα και στον Ρήγα Φεραίο.

Ομως τα τελευταία δύο χρόνια, το Σχολείο του Ρήγα ανοίγει μόνο καλοκαίρι και η είσοδος των επισκεπτών γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς οι φθορές που έχει προκαλέσει ο χρόνος είναι εμφανείς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απ. Κοντογιώργο από το 2010 είχε ανατεθεί η μελέτη για την αποκατάσταση του Ελληνομουσείου, η οποία όμως σταμάτησε και μπήκε στα συρτάρια. «Το 2015 η δημοτική αρχή ανέθεσε εκ νέου τη μελέτη, την οποία έχουμε επιτέλους σήμερα στα χέρια μας», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

Η μελέτη του έργου, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, πρόκειται να παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης και στη συνέχεια θα αναζητηθεί χρηματοδότηση είτε από την Περιφέρεια, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να γίνουν οι αποκαταστάσεις που προβλέπονται και να λειτουργήσει ένας χώρος –ορόσημο για την περιοχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου