ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία μετά μουσικής από μαθητές και φοιτητές του Βόλου

διαμαρτυρία-μετά-μουσικής-από-μαθητέ-578379

Συναυλία – συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για τις αλλαγές στο Λύκειο

«Θέλουμε σχολείο να μας μορφώνει, όχι να μας εξοντώνει». Με αυτό το σύνθημα μαθητές Λυκείων του Βόλου, αλλά και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαμαρτυρήθηκαν για το νέο Λύκειο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.

Μαθητές και φοιτητές τα… έψαλαν μετά μουσικής στο Υπουργείο Παιδείας απαιτώντας να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, που «θα υποθηκεύσει τις σπουδές και το μέλλον τους».

Με πρωτοβουλία του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, μαθητές και φοιτητές έδωσαν το «παρών» μπροστά από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας, μόλις ολοκληρώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και με «όπλο» τους τη μουσική, απαίτησαν ένα σχολείο που θα λειτουργεί ως εστία πολύπλευρης μόρφωσης και δεν θα μετατραπεί σε εξεταστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Δημήτρη Νόκα, πριν δύο μήνες με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε επίπεδο Θεσσαλίας οι φοιτητές μπήκαν σε νέες περιπέτειες. «Με τις αλλαγές το Υπουργείο υποβαθμίζει και καταργεί τα πτυχία μας και μας βάζει σε ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων για να μπορούμε να βρούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την ίδια ώρα μειώνεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και δυσκολεύονται οι σπουδές μας», επισήμανε ο κ. Νόκας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον αντίκτυπο που θα υπάρχει για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων από τις αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη. «Η κατάργηση των ΤΕΙ περιορίζει τις επιλογές των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ΤΕΙ για τις σπουδές τους και την ίδια ώρα η είσοδός τους στα ΤΕΙ γίνεται με ποσοστό μόλις 5%. Αρα δυσκολεύει η πρόσβαση των αποφοίτων των ΤΕΙ στην Τριτοβάθμια», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις αλλαγές στο Λύκειο, τόνισε ότι το νομοσχέδιο Γαβρόγλου μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο, με τους μαθητές να υπόκεινται στη βάσανο των πανελλαδικών από τη β’ Λυκείου. «Γιγαντώνεται ο ρόλος των φροντιστηρίων και υποβαθμίζεται ο ρόλος του σχολείου», είπε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου