ΤΟΠΙΚΑ

Φιλία – «γροθιά» στον ρατσισμό ανέπτυξαν φοιτήτριες με πρόσφυγες

φιλία-γροθιά-στον-ρατσισμό-ανέπτυ-578389

Κάθε Σαββατοκύριακο κάνουν μαζί μία εκδρομή ενισχύοντας τους δεσμούς τους – Ξεχωριστό δρώμενο χθες στον Αγιο Νικόλαο

«Γροθιά» στο ρατσισμό αποτελεί η φιλία, που έχουν αναπτύξει φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και πρόσφυγες – αιτούντες άσυλο από την «Αρσις» Μακρινίτσας. Στο πλαίσιο μαθήματος, που έχει σχέση με την πολυπολιτισμικότητα, φοιτήτριες ήρθαν σε επαφή με πρόσφυγες ηλικίας 13 – 25 ετών, που βρίσκονται στη χώρα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και κάθε Σαββατοκύριακο συμμετέχουν σε κοινές δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδρομές, προκειμένου να γνωρίσει ο ένας τον άλλο και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς.

«Πρόκειται για παιδιά της ηλικίας μας, με τα οποία έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τις ίδιες επιθυμίες. Δεν έχουν τίποτα διαφορετικό από εμάς. Το μόνο διαφορετικό που έχουν είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία, την οποία δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Αυτό μας έχει αγγίξει βαθιά. Και έχουμε αναπτύξει φιλία με αυτά τα παιδιά και είμαστε περήφανες γι’ αυτό», τόνισε η τεταρτοετής φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Μαρία Καλοφορίδη, αναφερόμενη στην ιστορία ενός 13χρονου από το Ιράν, που το έσκασε βράδυ από το σπίτι του και μετά από έναν μήνα κατάφερε να φθάσει στην Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή την εμπειρία τους οι φοιτήτριες του Τμήματος μετέφεραν στην πόλη με ένα δρώμενο, που πραγματοποίησαν στην Ερμού μπροστά από το προαύλιο του Αγίου Νικολάου με αφορμή τον προχθεσινό εορτασμό της Ημέρας Κατά του Ρατσισμού.

Δεν ήταν το μοναδικό δρώμενο. Αλλες ομάδες φοιτητριών παρουσίασαν και εκείνες δρώμενα με έμπνευση από ερευνητικές εργασίες, που έκαναν στο πλαίσιο των μαθημάτων τους με θέμα τον ρατσισμό. Ερεύνησαν τα δικαιώματα του ανθρώπου και του παιδιού, τον ρατσισμό που υφίστανται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τον ρατσισμό που υφίσταται η γυναίκα, το μπούλινγκ στα σχολεία, την ομοφοβία, ζητήματα ρατσισμού σε βάρος πρώην έγκλειστων.

Με κίνηση και με αφίσες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα διερχόμενων πολιτών.

«Νομίζω είναι πολύ σημαντικό με αφορμή την ημέρα αυτή να διαδηλώνουμε με κάθε τρόπο κατά του ρατσισμού και αυτή τη φορά οι φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης έφτιαξαν αντιρατσιστικές αφίσες, ερεύνησαν ζητήματα και παρουσίασαν αντιρατσιστικό δρώμενο», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κώστας Μάγος.

Οπως παρατήρησε ο ίδιος, «δυστυχώς υπάρχουν πολύ πρόσφατα φαινόμενα ρατσισμού, όπως στη Σάμο όπου οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο επειδή υπάρχουν προσφυγόπουλα. Τέτοια φαινόμενα μας κάνουν να σκεφτόμαστε ότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πούμε ότι ξεπεράσαμε τον ρατσισμό.

Οσο υπάρχουν ακόμη και πυρήνες ανθρώπων που συνεχίζουν να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο είναι ευθύνη όλων μας να μπορέσουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε. Και στον Βόλο στην αρχή είχαμε κάποια τέτοια φαινόμενα, αλλά πλέον μπορούμε να πούμε ότι έχουν ξεπεραστεί και αν μη τι άλλο στο θέμα της υποδοχής προσφύγων υπάρχει μεγάλη στήριξη και από τους εκπαιδευτικούς και πολλές κοινωνικές ομάδες».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου