ΤΟΠΙΚΑ

Νερό μέσω… κάρτας για παραγωγούς σε Σέσκλο, Διμήνι, Μικροθήβες, Αιδίνι

νερό-μέσω-κάρτας-για-παραγωγούς-σε-σ-578516

Σύντομα σε εφαρμογή πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτρονικής υδροληψίας για να αποφευχθούν περιστατικά κλοπής νερού

Ενα πρωτοποριακό σύστημα υδροληψίας πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι από τη ΔΕΥΑΜΒ. Πρόκειται για σύστημα ηλεκτρονικής υδροληψίας, που θα λειτουργεί με τη χρήση επαναφορτιζόμενης κάρτας και με στόχο να αποφευχθούν περιστατικά κλοπής νερού από άσχετους στα σημεία υδροληψίας στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου, που έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να αδειάζουν οι δεξαμενές νερού, αλλά όχι για… αγροτική χρήση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου τα σημεία υδροληψίας είναι ελεύθερα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την εθνική οδό. Αποτέλεσμα; Οποιος γνωρίζει τα… κατατόπια, παίρνει νερό χωρίς να πληρώνει. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι χρήση του νερού χωρίς να πληρώνουν κάνουν εργολάβοι, μελισσοκόμοι από όποιο σημείο της Ελλάδας κι όποιος έχει ανάγκη, με αποτέλεσμα οι δεξαμενές να αδειάζουν από νερό που δεν τιμολογείται.

Πλέον, το σύστημα αλλάζει. Στα σημεία υδροληψίας γίνονται ειδικές κατασκευές και τοποθετείται ηλεκτρονικό σύστημα για τη λήψη νερού. Θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικά συστήματα υδροληψίας σε Σέσκλο (2), Διμήνι (2), Μικροθήβες και Αϊδίνι και όσοι χρειάζονται νερό θα πρέπει να προμηθευτούν προπληρωμένη επαναφορτιζόμενη κάρτα από τη ΔΕΥΑΜΒ. Θα τοποθετούν την κάρτα σε ειδική υποδοχή, όπως στα ΑΤΜ και θα παίρνουν την ποσότητα του νερού που χρειάζονται.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος, θα βγουν εκτός λειτουργίας τα παλιά ελεύθερα σημεία υδροληψίας. «Με αυτόν τον τρόπο θα διαφυλάξουμε το νερό» σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου, μιλώντας για ένα πρωτοποριακό σύστημα που ίσως εφαρμόζεται για πρώτη φορά από ΔΕΥΑ στη χώρα και γι’ αυτό υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας, που καθυστερεί την υλοποίηση του έργου.

Το έργο εγκρίθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ και είναι προϋπολογισμού 52.000 ευρώ.

Σε αναμονή έργα του «Φιλόδημου» λόγω… ΕΡΓΗΛ

Οπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ, η ΕΡΓΗΛ προχώρησε στην κοινοποίηση και νέων κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων στη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαευσταθίου, στη Συνεταιριστική Τράπεζα ο λογαριασμός δεν έχει κατατεθειμένα χρήματα, ωστόσο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων πρόκειται να μπουν τα χρήματα για τα έργα μέσω του «Φιλόδημου», που αφορούν στον καταθλιπτικό αγωγό και στον εξοπλισμό του βιολογικού. «Αυτή τη στιγμή κρατούμε τα έργα σε αναμονή και δεν υπογράφουμε συμβάσεις, προκειμένου να μην κατασχεθούν τα χρήματα», ανέφερε ο κ. Παπαευσταθίου, σημειώνοντας ότι περιμένει την ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών που θα αφορά στο ακατάσχετο των χρημάτων που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Πρόκειται για μία πρόταση της ΔΕΥΑΜΒ που έγινε αποδεκτή γιατί ο σημερινός νόμος δεν είναι ξεκάθαρος. Προκειμένου να μην μπούμε σε περιπέτειες κρατούμε τα έργα πίσω και φυσικά προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες», τόνισε ο κ. Παπαευσταθίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου