ΤΟΠΙΚΑ

«Η διαφορετικότητα είναι πλούτος» ~ Εκδήλωση για την ημέρα κατά του ρατσισμού

η-διαφορετικότητα-είναι-πλούτος-εκ-580457

Μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας έστειλαν ηχηρά μηνύματα μέσα από ποικίλες δράσεις

Ολες τις τέχνες, από κινηματογράφο και θέατρο έως τραγούδι και χορό, ακόμη και την ποίηση και τη φωτογραφία «επιστράτευσαν» οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού σε όλες του τις μορφές. Στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το σχολείο για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας χθες ανήμερα της Ημέρας κατά του Ρατσισμού, οι μαθητές είχαν τον πρώτο λόγο. «Είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά ίσοι. Η διαφορετικότητα είναι πλούτος και όχι μειονέκτημα» τόνισαν, ζητώντας την εξάλειψη ρατσιστικών συμπεριφορών εντός και εκτός των σχολείων.

Στην εκδήλωση πρωταγωνιστές ήταν οι ίδιοι οι μαθητές του σχολείου, που τραγούδησαν, έπαιξαν σε δρώμενα και προέβαλαν αποσπάσματα από ταινίες και ερευνητικές εκπομπές. «Εχουμε έναν βασικό σκοπό, να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους, να τους… τσιγκλήσουμε, να τους ενεργοποιήσουμε κατά του ρατσισμού. Στόχος μας είναι να γίνουν συνειδητοποιημένοι πολίτες, που θα σέβονται το διαφορετικό. Και ήδη αυτό στο σχολείο μας έχει αρχίσει να καλλιεργείται.

Εχουμε πολλούς αλλοδαπούς και πρόσφυγες μαθητές, που όχι μόνο υποδεχθήκαμε με χαρά, αλλά έχουμε καταφέρει να τους ενσωματώσουμε πλήρως στη μαθητική κοινότητα», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Δημήτρης Κόκκινος.

Για τον ρατσισμό μίλησαν οι ίδιοι οι μαθητές. «Είμαστε όλοι ίσοι και κανένας δεν πρέπει να προσβάλλει τον άλλο εξαιτίας της καταγωγής ή του χρώματός του», ανέφερε ο Ανδρέας Χρήστου. «Το διαφορετικό δεν είναι κακό. Ομορφαίνει τη ζωή μας», είπε ο Μάρκος Τσιάκας – Ντόνας. «Το διαφορετικό είναι μέρος της ζωής μας και είναι πλούτος», είπε η Αγγελική Βοβότη. «Θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να σταματήσουν οι διακρίσεις. Είμαστε όλοι διαφορετικοί», υπογράμμισε ο Νικόλας Δεσύπρης προσθέτοντας ότι πολλές φορές με σχόλιά τους οι νέοι δεν καταλαβαίνουν πόσο επηρεάζουν άλλους συνομήλικούς τους.

Θύμα ρατσισμού η Μπρισίλντα Τσουλχάι από την Αλβανία, που έχει δεχθεί πειράγματα για το όνομά της. «Είχα ακούσει διάφορα σχόλια για το όνομά μου. Ακόμη και ένας καθηγητής με είχε κάνει να στενοχωρηθώ. Πιστεύω ότι ο ρατσισμός είναι θέμα ανθρώπου. Πώς θα μάθει από μικρός. Εμείς οι μαθητές ενωνόμαστε και επιχειρούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο, να στείλουμε το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε όμορφα πράγματα ανεξάρτητα από την πατρίδα, το χρώμα», ανέφερε.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, ο οποίος καταδίκασε «το αποτρόπαιο ρατσιστικό έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία, που έγινε παραμονή της Ημέρας κατά του Ρατσισμού. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ως κόμμα σε όλους όσοι δέχονται τη βία του ρατσισμού. Θεωρούμε ότι ο ρατσισμός έχει την πηγή του στον φασισμό. Καλούμε τους νέους να απομονώσουν κάθε φασιστική φωνή μέσα στα σχολεία και να δημιουργήσουμε μια κοινωνία, στην οποία θα υπάρχει αγάπη».

Φωτογραφίες – γροθιά κατά του ρατσισμού

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε πριν από 1,5 μήνα περίπου μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα «Πείτε όχι στον ρατσισμό» και υπεύθυνο τον καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Ελευθέριο Πλαβό.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τέσσερα σχολεία και αναδείχθηκαν οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες, που βραβεύτηκαν στη χθεσινή εκδήλωση.

Το 1ο βραβείο για τη φωτογραφία της με τίτλο «Είναι απλά μελανίνη» απέσπασε η μαθήτρια Νικολέτα Καραπάτη από το Αχιλλοπούλειο Λύκειο Τσαγκαράδας, το 2ο βραβείο η μαθήτρια Τζινάλι Βασέλικα από το 6ο Γυμνάσιο Βόλου και το 3ο βραβείο η μαθήτρια Φιόνα Νόνα από το 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Η Φιόνα Νόνα περιγράφοντας το θέμα της φωτογραφίας της ανέφερε: «Ηθελα να βγάλω τον μπαμπά μου κι έναν ηλικιωμένο κύριο από άλλη χώρα, να ακουμπούν να μάγουλά τους και να φαίνονται τα δύο μάτια, διότι τα μάτια εκφράζουν συναισθήματα και λόγια, που δεν μπορούμε να πούμε. Δεν έχει σημασία από ποια χώρα καταγόμαστε, είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου