ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμαλώτισε 37 άγρια πουλιά ~ Δικογραφία κατά ασυνείδητου

αιχμαλώτισε-37-άγρια-πουλιά-δικογραφία-583255

Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο το περασμένο Σάββατο το Δασαρχείο κατέσχεσε καρδερίνες, σκαρθριά και φανέτα

Ασυνείδητος αιχμαλώτισε για πώληση τριάντα καρδερίνες, τέσσερα σκαρθριά και τρία φανέτα, ενώ αυτό απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία καθώς πρόκειται για άγρια ωδικά πτηνά.

Σε αιφνιδιαστικό έλεγχο σε κατάστημα pet shop το Σάββατο ο θηροφύλακας της Ζ’ Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Στέφανος Χαυδατούρης εντόπισε τα άγρια πουλιά που ο ιδιοκτήτης τα είχε κρυμμένα και τα κατέσχεσε. Η υπεύθυνη του Γραφείου Θήρας του Δασαρχείου Βόλου Στέλλα Μήτρη είπε ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είπε για να δικαιολογηθεί ότι είχε τα πουλιά για προσωπική του χρήση.

Όμως η ίδια επισήμανε ότι «τα άγρια ωδικά πτηνά απαγορεύεται τόσο να τα πουλάς όσο και να τα αιχμαλωτίζεις». Για να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ισχυρίστηκε ακόμη ότι κάποιος άλλος του τα είχε δώσει, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.

«Αν προκύψουν στοιχεία θα σχηματιστεί δικογραφία και για δεύτερο άτομο», είπε η ίδια.

Επισημαίνεται ότι στο εμπόριο επιτρέπονται άλλα είδη πουλιών όπως καναρίνια, παπαγαλάκια για τα οποία υπάρχουν και νόμιμα εκτροφεία.

Οσον αφορά στις καρδερίνες, στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο ένα είδος να πωλείται και αυτό εισάγεται από τα Ιμαλάϊα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το λευκό χρώμα.

Η υπεύθυνη του Γραφείου Θήρας με τον θηροφύλακα και τον γραμματέα του Κυνηγετικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας Στέργιο Μιχελή απελευθέρωσαν προχθές Δευτέρα τα πουλιά σε περιαστική χορτολιβαδική περιοχή του Βόλου. Ο κ. Μιχελής επισήμανε ότι δεν επιτρέπεται το κυνήγι σε αυτού του είδους θηράματα ενώ σε κάποια άλλα το κυνήγι επιτρέπεται μόνο κάποιες εποχές του χρόνου.

Η Ζ΄ Κυνηγετική Συνομοσπονδία και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Νέας Ιωνίας συνεργάζονται με το Δασαρχείο Βόλου για την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

«Κάνουμε ελέγχους ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ενεργούμε και κατόπιν καταγγελιών» επισήμανε η κ. Μήτρη. Το 2018 το Δασαρχείο Βόλου είχε κατάσχει και δύο ελάφια για παράνομη αιχμαλωσία τα οποία είχε απελευθερώσει στον Κόζιακα. Η νέα υπόθεση που απασχόλησε θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου